Bogat in antioxidanti si alte substante nutritive, dovleacul ne imbie cu frumoasa culoare galbena si ne indeamna sa-l gătim inca de la primele semne ale toamnei. Cu un gust usor dulceag el se combina foarte bine atat cu preparatele dulci cat si cu cele sarate. Ca sa-i convingeti pe cei mici sa il manance puteti face o crema de ciocolata si dovleac copt care, va asigur este un desert pe gustul celor mici dar si a celor mari. :)
Reteta de crema de ciocolata si dovleac copt
- Ingrediente crema de ciocolata si dovleac copt:
un dovleac placintar mediu (aproximativ un kg)
trei linguri de cacao (sau pudra de roşcove)
trei linguri de unt de cacao
o mana de stafide
o jumatate de lingurita de scortisoară
esenta de rom
frisca pentru ornat (optional)
- Mod de preparare crema de ciocolata si dovleac copt:
- Taiem dolveacul in bucati si il dam la cuptor pana se coace.
- Cand este copt il lasam sa se raceasca, il curatam de coaja si il facem piure cu ajutorul blenderului sau chiar a unei furculite.
- In acest piure amestecam pudra de cacao, untul de cacao topit in prealabil pe baie de aburi, scortisoara si esenta de rom dupa gust.
- Dam crema la rece pentru cateva ore cat sa se intrepatrunda aromele si apoi il putem servi adaugand chiar putina frisca daca nu doriti o reteta vegane (de post). ;)
Poftă bună să aveţi!
[…] Deşi cel mai des utilizat mod de a îl găti este celebra placintă cu dovleac, acesta este foarte versatil şi poate fi adăugat atât în mâncăruri sărate cât şi dulci. Poate fi fiert sau copt, prăjit la grătar sau adăugat în diferite prăjituri. Poate intra în compoziţia supelor-cremă, a pâinii, a plăcintelor, biscuiţilor, clătitelor, brioşelor, sosurilor pentru paste şi chiar a unei delicioase creme de ciocolată cremă din dovleac copt a cărei reţetă o găsiţi pe celalalt blog, lecturisiarome. […]