• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

November 3, 2016 · 2 Comments

Gem de gutui dulce si aromat

De post (vegan)· Dulceturi/Conserve

Spune si altora!
 3     
3
Shares

Reteta de astazi este una simpla: gem de gutui. Reteta unui gem de gutui dulce si aromat. Aromat nu de la altceva decat de la delicioasele gutui. Aroma lor este inconfundabila si dau un gust deosebit oricarui preparat in care le adaugam.

Le putem gati simplu transformandu-le intr-un gem de gutui cu care sa umplem niste clatite, putem face un desert cu gutui si un sos din caramel cu vin sau le putem pur si simplu coace la cuptor in vin si alte condimente preferate.

gem de gutui

Gem de gutui
 
Save Print
Prep time
45 mins
Cook time
1 hour
Total time
1 hour 45 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Conserva pentru iarna
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • 2 kg de gutui curatate
  • 500 grame de apa
  • 700 zahar
  • zeama de la o lamaie
3.5.3217

In anii din urma am mai facut gem de gutui insa nu asa, simplu ci in combinatie cu pere. Am avut atunci putine gutui si mai multe pere. De aici si combinatia dintre ele.

Acum insa o vecina darnica ne-a dat o ladita cu gutui si am tot gatit din ele. Chiar si o mancare cu gutui in varianta sarata. Care asa de buna a fost incat nu am mai apuca sa fac si o poza ca sa pot pune reteta pe blog. Nu e insa timpul pierdut. :)

Din pacate gutuile erau bio si unele din ele aveau parti deteriorate asa ca nu am reusit sa fac si peltea de gutui. Daca sunt culese din copacul din gradina, gutuile trebuie bine spalate si curatate cu atentie indepartand coaja, cotoarele partile stricate dar si eventualii vermisori.

Vezi AICI cum se face si dulceata de gutui!

dulceață de gutui

Mod de preparare pentru reteta de gem de gutui

  • Gutuile curatate bine in prealabil le taiem cuburi si le dam prin robot sau le radem pe razatoare, dupa care le stropim cu zeama de la lamaie
  • Din apa si zahar facem un sirop prin fierberea acestora pana cand observam ca incepe sa se lege. Nota: Nu legam siropul prea tare pentru ca il vom mai fierbe si impreuna cu gutuile.
  • Cand este gata luam de pe foc si il amestecam cu gutuile rase.

Vezi mai jos cum se sterilizeaza borcanele si capacele!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Apasa si pe clopotel pentru noutati!

  • Punem totul pe foc, la fiert pana cand scade zeama si se leaga gemul (aproximativ 30 min). Atentie! Se amesteca continuu ca sa nu se prinda de fund.
  • Cand este gata, punem asa fierbinte gemul in borcanele sterilizate in prealabil, inchidem cu capacul, intoarcem borcanele invers si acoperim cu paturi ca sa se raceasca lent, dupa care dam in camara la rece.
  • Servim la mic dejun cu o cana cu lapte, paine cu unt, sau uns pe clatite.

gem de gutui

Spor la facut gem de gutui dulce si aromat!


Spune si altora!
 3     
3
Shares
 
3
Shares
 3    
« Tocana de legume cu ciuperci pentru iarna
Prajitura Snickers cu nuca si caramel »

Trackbacks

  1. Dulceață de gutui pentru iarnă (FĂRĂ conservanți) - Lecturi si Arome says:
    September 1, 2020 at 10:06 am

    […] alt an am făcut doar un simplu gem de gutui (vezi aici) iar acum m-am hotărât să fac o dulceață de gutui și chiar o peltea. Sper să nu uit să vă […]

    Reply
  2. Rețeta pentru cel mai delicios gem de gutui says:
    October 29, 2017 at 10:35 am

    […] Cand este gata, punem asa fierbinte gemul in borcanele sterilizate in prealabil, inchidem cu capacul, intoarcem borcanele invers si acoperim cu paturi ca sa se raceasca lent, dupa care dam in camara la rece. Sursa: Lecturi si Arome […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

November 2016
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
« Oct   Dec »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316