Reteta de astazi este una simpla: gem de gutui. Reteta unui gem de gutui dulce si aromat. Aromat nu de la altceva decat de la delicioasele gutui. Aroma lor este inconfundabila si dau un gust deosebit oricarui preparat in care le adaugam.
Le putem gati simplu transformandu-le intr-un gem de gutui cu care sa umplem niste clatite, putem face un desert cu gutui si un sos din caramel cu vin sau le putem pur si simplu coace la cuptor in vin si alte condimente preferate.
- 2 kg de gutui curatate
- 500 grame de apa
- 700 zahar
- zeama de la o lamaie
In anii din urma am mai facut gem de gutui insa nu asa, simplu ci in combinatie cu pere. Am avut atunci putine gutui si mai multe pere. De aici si combinatia dintre ele.
Acum insa o vecina darnica ne-a dat o ladita cu gutui si am tot gatit din ele. Chiar si o mancare cu gutui in varianta sarata. Care asa de buna a fost incat nu am mai apuca sa fac si o poza ca sa pot pune reteta pe blog. Nu e insa timpul pierdut. :)
Din pacate gutuile erau bio si unele din ele aveau parti deteriorate asa ca nu am reusit sa fac si peltea de gutui. Daca sunt culese din copacul din gradina, gutuile trebuie bine spalate si curatate cu atentie indepartand coaja, cotoarele partile stricate dar si eventualii vermisori.
Vezi AICI cum se face si dulceata de gutui!
Mod de preparare pentru reteta de gem de gutui
- Gutuile curatate bine in prealabil le taiem cuburi si le dam prin robot sau le radem pe razatoare, dupa care le stropim cu zeama de la lamaie
- Din apa si zahar facem un sirop prin fierberea acestora pana cand observam ca incepe sa se lege. Nota: Nu legam siropul prea tare pentru ca il vom mai fierbe si impreuna cu gutuile.
- Cand este gata luam de pe foc si il amestecam cu gutuile rase.
Vezi mai jos cum se sterilizeaza borcanele si capacele!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Apasa si pe clopotel pentru noutati!
- Punem totul pe foc, la fiert pana cand scade zeama si se leaga gemul (aproximativ 30 min). Atentie! Se amesteca continuu ca sa nu se prinda de fund.
- Cand este gata, punem asa fierbinte gemul in borcanele sterilizate in prealabil, inchidem cu capacul, intoarcem borcanele invers si acoperim cu paturi ca sa se raceasca lent, dupa care dam in camara la rece.
- Servim la mic dejun cu o cana cu lapte, paine cu unt, sau uns pe clatite.
Spor la facut gem de gutui dulce si aromat!
[…] alt an am făcut doar un simplu gem de gutui (vezi aici) iar acum m-am hotărât să fac o dulceață de gutui și chiar o peltea. Sper să nu uit să vă […]