Plăcintă cu brânză dulce. Cum se fac plăcintele moldovenești ”poale-n brâu”. Rețeta de plăcinte ca în Moldova. Plăcintă cu brânză de vaci și aluat de cozonac
Va spuneam saptamana trecuta ca la noi in casa mai des se gateste placinta cu branza de vaci din aluat dospit decat strudele din branza in foi de placinta. Asa ca nu putea sa nu va dau si reteta casei de placinta cu branza dulce, practic reteta mamei mele pentru ca de la ea o am.
Este o rețetă simplă care are la bază aluatul de la rețeta de cozonac cu nucă pe care o știți deja dacă urmărți ce public pe blog pe canalele de Social Media. Eu am făcut-o cu brânză dulce de vaci și cu urda în proporții egale dar se pot face și doar cu brânză de vaci daca nu aveti urdă. Sau chiar cu brânză sărată! Ies bune și așaSa trecem la treaba, deci. :)
Desi sunt tare gustoase recunosc ca nu facem prea des aceste placinte cu brânză ci mai mult când sunt zilele de peste an în care se dă de pomană pentru sufletul celor morți, adică când sunt Moșii de iarnă sau de vară. Mai facem și peste an, de poftă, pentru că sunt tare bune. Însă nu exagerăm pentru că sunt calorice.
Vezi cum se face si prajitura pufoasa cu nuca
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru a afla noutatile!
Reteta de placinta cu branza dulce
- Ingrediente placinta cu branza dulce
– pentru aluat
700 grame de faina
2 oua
150 grame de zahar
250 ml apa
50 ml de ulei
1 praf de vanilie
– pentru maia
1 cub de drojdie
1/2 lingurita de sare
aproximativ 50 de ml de apa sau lapte (pentru maia)
-pentru branza
2 oua
10 grame de drojdie
150 de grame de zahar
100 grame de faina alba
250 grame de branza de vaci
250 grame de urda
esenta de vanilie
stafide (optional)
-pentru uns
un ou
- Mod de preparare placinta cu branza dulce
- Incingem cuptorul la 190 de grade si pregatim o tava punand pe fundul acesteia hartie de copt.
- Pregatim aluatul pentru placinte urmarind pasii de la reteta de cozonac cu nuca.
- Cat lasam aluatul la crescut pregatim si branza pentru umplutura: amestecam cele doua feluri de branza, adaugam ouale batute bine, zaharul, esenta, si drojdia dizolvata in putina apa calduta si la sfarsit faina. Incorporam totul bine amogenizand compozitia de branza. Optional putem adauga si stafide lasate la inmuiat in prealabil.
- Pudram masa de lucru cu putina faina si formal din aluat un sul pe care apoi il taiem in mai multe bucati formand niste bilute de marime medie.
- Luam o biluta si o intindem bine cu ajutorul sucitorului, incercand sa ii dam o forma pe cat posibil rotunda.
- Punem in mijloc o lingura, doua din compozitia de branza si “strangem” si aducem in sus marginile cu ajutorul mainii dupa care invartim putin aluatul adus in varf dupa care il presam peste partea de jos, “inchizand” astfel placinta si sigiland-o astfel incat sa nu curga branza din ea.
- La fel procedam cu fiecare biluta rezultata dupa care punem placintele formate intr-o tava in care am pus in prealabil hartie de copt.
- Ungem placintele cu putin ou batut bine si dam tava la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute.
- Cand se rumenesc si sunt gata sunt gata scoatem tava din cuptor, lasam la racit putin placintele dupa care le scoatem din tava, le asezam pe un platou si le pudram cu zahar vanilat
Pofta buna sa aveti!
Diana says
Buna. As vrea sa fac si eu aceasta placinta” arata foarte bine, am o singura nedumerire. Lapte nu trebuie, pentru ca nu il vad la ingrediente.
Claudia V says
Multumesc, Diana!
Noi nu punem lapte. E suficienta doar o canita de apa in care dizolvi la inceput drojdia si albusurile batute foarte bine.
Am sa precizez si cantitatea de apa desi e relativa totusi. :)
In loc de apa poti insa sa pui si lapte la fel cum in loc de ulei poti folosi untura. Aluatul va iesi mai fraged si se va mentine proaspat mai mult timp.
Loredana says
Totuși nu e prea putina apa 50 ml?
Claudia V says
da, era o eroare in text… multumesc ca mi-ai atras atentia. Am corectat. Sper sa fie mai explicit acum.
jorjette says
Si eu am facut zilele trecute cu varza…s-au terminat foarte repede…
Claudia V says
Ei, uite, cu varza nu am mancat. Dar nu e tarziu sa fac si cu varza ;)
Iuliana says
La noi se numesc branzoiace si n-am mai mancat demult, demult… Arata atat de bine, rumena si pufoasa, o minunatie! :)