Tort de morcovi cu nuci și cremă de mascarpone
De când am început să public rețete pe site, adică de prin 2013, și până acum s-au tot adunat rețete și articole care au legătură cu bucătăritul. Ei bine, astăzi este o zi specială. Sărbătorim împreună articolul nu numărul 1000!
Și cum puteam sărbători altfel decât publicând o rețetă festivă, un tort de morcovi cu nuci și cremă de mascarpone. Am ales special acest tort pentru că s-a întâmplat ca articolul cu numărul 1000 să fie publicat cu puțin înainte de Sfintele Sărbători de Paști.
Dacă la noi, în Moldova, tradiția spune că pe masa festivă de Paști să avem pască și cozonac la desert, în alte părți ale țării, în special în partea vestică, în Ardeal, nu se pregătește pască ci se fac prăjituri și/sau tort. Iar unul dintre torturile care sunt la mare căutare este cel cu blat din morcov.
Eu am tot auzit de tort, prajitură sau cupcakes cu blat în care morcovul este unul dintre ingrediente dar până acum nu am încercat să fac. Nu știu de ce că doar am făcut chiar și un desert cu sfeclă roșie (vezi aici despre ce e vorba) și chiar mi-a plăcut cum a ieșit.
Înițial am testat un blat cu morcovi. L-am copt într-o tavă pătrată și cum nu puteam să-l transform în tort am improvizat rapid o prăjiturică. L-am tăiat în două și la mijloc am pus niște gem de vișine. Vă zic sincer, a fost bătaie pe el.
Cel puțin băiețelului meu i-a plăcut foarte mult, deși nu e el prea amic cu leguma portocalie. I-am zis că are morcov înăuntru dar mai că nu m-a crezut. Noroc că, atunci când am pregătit blatul l-am chemat să-mi dea o mână de ajutor. A curățat morcovii și a și dat puțin pe răzătoare. Până când s-a lăsat păgubaș pentru că începuseră mânuțele să-l doară.
Văzând cât de căutată a fost prăjitura improvizată cu blat din morcov, următoarea săptămână m-am apucat să fac torul la care mă gândeam de ceva vreme. Am copt iar blatul, de data asta într-o tavă rotundă, pentru tort și am făcut o cremă rapidă din frișcă și mascarpone.
La torturile astea cu blat din morcov am văzut că se folosesc de obicei creme din brânză. Dar cum eu nu prea sunt fan brânză de tip Philadelphia ci mai degrabă îmi place brânza mascarpone (dovadă o stau multele rețete de cremă cu această brânză) am apelat la ea pentru a face crema acestui tort.
Pentru decor am dat deoparte câteva linguri din cremă și am pus câteva picături de colorant alimentar roșu și câteva picături de colorant galben. Sinceră să fiu nu le-am numărat dar cantitatea lor nu e atât de importantă pentru că diferă și în funcție de marca de colorant cumpărată, adică de concentrația acestuia.
Poate unii dintre voi vor fi revoltați pentru că am folosit colorant alimentar la crema pentru decorat. Nici eu nu sunt de acord cu folosirea acestuia și nu îl folosesc decât extrem de rar, cum ar fi situații de acest gen. Așa că, ținând cont că este vorba despre o cantitate infimă de colorant și, la fel, o cantitate extrem de mică de cremă folosită pentru tort, folosirea acestuia nu devine periculoasă pentru organism.
- - pentru blat
- 4 ouă
- 120 grame zahar
- 75 grame nucă măcinată
- 75 ml ulei
- 200 grame de făină
- 200 grame de morcov ras pe răzătoarea mică
- 10 grame de praf de copt
- un vârf de cuțit cu nucșoară
- un vârf de cuțit cu pudră de ghimbir
- un vârf de cuțit cu scorțișoară
- - pentru cremă
- 250 grame de mascarpone
- 400 grame de smântână pentru frișcă cu 30% grăsime
- 2-3 linguri cu zahăr pudră
- o linguriță cu esență de vanilie
- - pentru decor
- colorant alimentar, ouă mici de ciocolată, frunzulițe de mentă
Mod de preparare tort de morcov și nuci cu cremă de mascarpone
Preparare blat cu morcovi
- Pentru a face blatul cu morcovi începem prin a aprinde cuptorul la 180 de grade și a pregăti o tavă de tort cu diametrul de 22 de cm în care punem hârtie de copt.
- Separăm albușurile de gălbenușuri.
- Batem foarte bine albușurile cu zahărul și un vârf de cuțit cu sare, până când acestea devin ferme și, dacă întoarcem castronul, albușul bătut nu cade.
- Separat punem gălbenușurile împreună cu uleiul într-un castron și le amestecăm, ca la maioneză, până la omogenizare.
- Adăugăm amestecul de gălbenușuri și ulei peste cel de albușuri și amestecăm bine după care punem morcovul ras, făina cernută, nuca măcinată și condimentele. Amestecăm bine până la încorporare. Va rezulta o compoziție de consistența unei smântâni groase.
- Turnăm aluatul în tava pregătită mai devreme și o dăm la cuptor pentru aproximativ 30 minute (în funcție de cuptor) sau până trece testul cu scobitoarea. Când înfingem scobitoarea în blat, aceasta trebuie să iasă curată, să nu fie lipicioasă.
- Când este copt blatul, scoatem taava din cuptor și apoi blatul din tavă. Desprindem cu grijă hârtia de copt și lăsăm la răcit pe un grijaj metalic. Între timp ne ocupăm de cremă.
Crema de mascarpone și smântână
- Punem în vasul mixerului smântâna, brânza mascarpone și esența de vanilie apoi le batem timp de câteva minute până compoziția se întărește. Notă: Ambele ingrediente, și brânza și smântâna trebuie să fie reci, atunci scoase de la frigider.
- Dăm crema la rece până în momentul în care asamblâm tortul.
Asamblarea tortului
- Tăiem blatul pe orizontală, în două bucăți egale.
- Punem una din foile de blat pe o farfurie specială pentru tort.
- Peste această foaie adăugăm jumătate din cantitatea de cremă.
- Punem deasupra cremei și cealaltă foaie și apoi, cu restul de cremă îmbrăcăm tortul pe dinafară, păstrând totuși 3-4 linguri de cremă și pentru decor.
Decorarea tortului
- Punem câteva picături de colorant alimentar galben în crema lăsată pentru decor și apoi adăugăm și câteva picături de colorant roșu. Pentru a obține culoarea portocalie, cantitatea de colorant galben va trebui să fie mai mare decât cea de colorant roșu.
- Când am obținut cularea dorită, punem crema într-un posh și decorăm cu ea tortul după propria dorință sau imaginație. Eu am făcut mici forme de jur împrejur iar în mijloc am făcut un rotund care să semene cu un cuib.
- În mijocul acestuia am pus jumătări de ou de ciocolată și frunzulițe de mentă, pentru a da iluzia unui cuib de păsărele. Ceva primăvăratic dar care te duce cu gândul la sărbătoarea de Paști.
- Feliați cu ajutorul unui cuțit pe care îl treceți înainte de asta prin apă fierbinte și apoi îl ștergeți. Este un blat pufos și ușor aerat și trebuie tăiat cu atenție.
Notă: Am considerat că blatul nu mai trebuie însiropat. Pentru noi a fost perfect așa, cu doar câtă umiditate a lua de la cremă. Dacă doriți îl puteți însiropa cu puțin sirop făcut din apă și zahăr.
De asemenea, dacă vă plac torturile cu mai multă cremă puteți folosi o cantitate mai mare. Am considerat că atât cât am facut este suficientă pentru gusturile noastre.
Să aveți poftă la tort de morcov cu nuci și cremă de mascarpone
și să ne regăsim sănătoși și când vom sărbători 2000 de rețete pe blog :)
[…] multe ori folosesc mascarpone pentru prajituri sau torturi cu creme, așa cum sunt cele de aici sau aici. Am mai experimentat în trecut și un chec cu mascarpone și mi-a plăcut cum a […]