Această prăjitură rapidă cu mascarpone are la bază o rețetă extrem de simplă și foarte ușor de făcut. De cele mai multe ori folosesc mascarpone pentru prajituri sau torturi cu creme, așa cum sunt cele de aici sau aici. Am mai experimentat în trecut și un chec cu mascarpone și mi-a plăcut cum a iesit.
Cum aveam rămas de la sărbători niște mascarpone nefolosit și pus la păstrare la congelator am decis ca e timpul să îl folosesc doar că nu prea aveam prea mult timp la dispoziție ca să stau în bucătărie. În plus, mascarpone da, se poate congela, doar că, în momentul decongelării acesta nu se mai poate folosi pentru o cremă.
Așa că ce puteam face cu el decât ceva asemănător checului cu mascarpone pe care îl testasem deja doar că, de data aceasta am schimbat rețeta. Nu aveam în acel moment unt la dispoziție așa că am improvizat altceva. Mi-a plăcut ce a ieșit, adică o prăjitură gustoasă, cu o consistență ușor umedă. Așa că iată, de acum poți și tu încerca rețeta pentru că o voi scrie în continuare.
- 4 ouă
- 250 grame de mascarpone
- 120 grame de zahăr
- 220 grame de făină albă de grâu tip 000
- un vârf de cuțit cu sare
- o lingură cu esență de vanilie
- 10 grame de praf de copt
Mod de preparare pentru prăjitură rapidă cu mascarpone
- Aprindem cuptorul la 170 de grade (cuptor electric, fără ventilație, sus/jos)
- Pregătim o tavă de 35/35 cm în care vom pune hârtie de copt
- Spargem ouăle întregi într-un castron sau direct în vasul robotului de bucătărie, dacă folosim unul.
- Adăugăm sarea, vanilia și începem să batem ouăle până când acestea se desfac, după care adăugăm zahărul și continuăm să le batem pentru 5-6 minute, până își schimbă culoare și își dublează volumul.
- Între timp, omogenizăm puțin brânza mascarpone, cu ajutorul unui tel, cât să o aerăm puțin.
- Punem brânza peste ouă și continuăm mixarea.
- Separat, în alt vas cernem făina împreună cu praful de copt.
- Adăugăm treptat făina peste compoziția de ou și brânză și o încorporăm.
- Compoziția formată o turnăm în tavă, nivelăm cu ajutorul unei spatule și dăm tava la cuptor pentru 20 de minute. Facem testul cu scobitoarea și, dacă aceasta iese curată, scoatem tava din cuptor, lăsăm prăjitura la răcit pe un grătam și a doua zi o tăiem, pudrăm opțional, cu zahăr și savurăm cu poftă.
Să ai spor la făcut prăjitură rapidă cu mascarpone!
Andra says
Buna ziua ! Super rețeta ! Cum ați congelat mascarpone ? Mulțumesc
Claudia Vasilache says
Buna ziua! Ma bucur ca va place. Pai … l-am congelat pur si simplu in cutiuta lui in care l-am cumparat :)
Eva Anca says
Cât de simplu și rapid pare! Mulțumesc pentru idee! Cred că o voi face și eu în curând.
Claudia Vasilache says
Da, da, se face rapid si usor! :) Sper sa iti placa!