Prajitură cu morcovi și nuci. Carrot cake.
Dacă zilele astea vă mai rămân câțiva morcovi pe care nu vreți să-i puneți într-o supă sau ciorbă, sau dacă vreți să pregătiți ceva dulce pentru cei ai casei, vă recomand să faceți o prăjitură cu morcov sau un ”carot cake” cum i se mai zice.
Este o prajiturică surprinzător de gustoasă care, la origini are și un moț de cremă peste blat. Eu nu am pus și cremă pe motiv de … prea multe calorii dar voi puteți să o faceți ”ca la carte” și să puneți și cremă la final. Am să vă spun și cantitățile pentru cremă după ce scriu rețeta.
Această rețetă de prăjitură cu morcovi și nuci am făcut-o inspirându-mă din live-urile pe care le țin cei de la Bread Ahead Bakery pe Instagram. Bread Ahead Bakery este o cunoscută brutărie/patiserie din Londra, a cărui patron, pentru a salva situația din zilele acestea de criză prin care trecem, s-a gândit să țină cursuri live de gătit, făcându-și astfel reclamă afacerii în toată lumea.
Mi s-a părut un mod foarte interesant de a salva afacerea într-un moment de cumpănă ca acesta prin care trecem, când lumea întreagă este afectată de pandemia de COVID-19 și trebuie să evite contactul social stând acasă.
Mathew Jones, cel care a înființat Bread Ahead Bakery este el însuși brutar cu multă experiență în domeniu și un om cu multă răbdare așa încât liveurile pe care le face sunt de mare ajutor dacă vrei să înveți ceva nou din acest domeniu.
Eu nu am respectat întocmai rețetele lui din diferite motive. Pe de o parte pentru că tipurile de făină nu sunt aceleași, noi, în România avem altfel de făină decât cea din Anglia. Pe de altă parte, unele rețete conțineau prea mult zahăr pentru gusturile noastre așa că am mai adaptat rețetele.
Plus că unele ingrediente nu le aveam și am renunțat la ele. Evident, la cele la care s-a putut renunța, așa cum sugera și Mathew Jones în live-uri când răspundea la întrebările celor ce îl urmăreau.
De exemplu, în rețeta originală erau indicate 75 grame de ou bătut bine. Eu am folosit 2 ouă care după cântărire aveau 95 de grame în total. Zahărul era recomandat 150 de grame dar eu l-am redus la 125.
În fine, practic am adaptat rețeta lor la gusturile mele și mi-a plăcut așa de mult încât am și pozat-o și m-am gândit să v-o spun astăzi pentru că e potrivită pentru sărbătoarea care vine adică pentru Paști.
Este o rețetă simplă, rapidă, relativ economică și cu ingrediente accesibile, pe care le găsim relativ ușor și în această perioadă de criză prin care trecem.
Pe blog mai găsiți alte 3 rețete de prăjitură cu morcovi. Una este o prăjitură de post și o găsiți AICI iar cealaltă rețetă este un tort cu morcov și o găsiți AICI. Și încă o rețetă de prăjitură cu morcov, portocala și ciocolata este AICI.
- 150 grame de făină albă de grâu pentru patiserie (tip 480)
- 2 ouă (95 grame)
- 100 grame de ulei
- 150 grame de morcov ras
- 125 grame de zahăr
- ½ linguriță de bicarbonat
- ½ linguriță de praf de copt
- ¼ linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță ghimbir
- ¼ linguriță cu sare
- 50 grame de nuci tocate grosier
- Pentru cremă: 300 grame de zahăr pudră
- 50 grame de unt moale (la temperatura camerei)
- 125 grame de cremă de brânză
- 2-3 linguri de zeamă de lămâie
Mod de preparare prăjitură cu morcovi și nuci
- Curățăm și radem morcovul pe răzătoarea mică.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și punem hârtie de copt într-o tavă de 25/30 cm.
- Batem bine cele 2 ouă împreună cu zahărul până când compoziția se schimbă la culoare, devine mai albă și zahărul se topește.
- Adăugăm și uleiul și amestecăm bine.
- Separat, amestecăm făina cernută cu bicarbonatul, praful de copt, scorțișoara, ghimbirul, sarea.
- Adăugăm nucile și morcovul ras peste compoțita de ou și amestecăm.
- Punem peste aceasta și compoziția de făină, adăugând treptat și încorporând-o. Vom obține un aluat gros pe care îl turnăm în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade (cuptor pe gaz) sau 170 grade pentru 25 minute la cuptor electric.
- Când este gata, scoatem tava din cuptor, îndepărtăm hârtia de copt și lăsăm la răcit pe un grătar. Feliem și servim cu poftă.
Tips: dacă dorim să facem prăjitura în varianta ei cu cremă va trebui să facem crema să o întindem peste prăjitură și mai apoi să o tăiem.
Crema se face în felul următor: frecăm bine untul până devine ca o cremă, adăugăm crema de brânză, amestescăm iar la final încorporăm și zahărul pudră și zeama de lămâie iar crema obținută o întindem peste prăjitura cu morcov. Feliem și servim cu poftă!
Să aveți spor la făcut prăjitură cu morcovi și nuci!
Andreea Craciun says
Si nucile banuiesc ca le incorporam in prajitura dupa poza