Smântână din caju. Smântână vegetală făcută în casă
Săptămâna trecută am avut poftă să gătesc ceva bun cu ciuperci. Cumpărasem niște ciuperci Pleurotus cu gândul să fac ceva bun cu ele și m-a oprit la o ciorbă. Mai făcuse ciorbă falsă de burtă din ciuperci Pleurotus și știam că e bună (vezi aici rețeta) așa că am vrut să o refac într-o variantă de post.
Ce testasem eu era varianta ovo-lacto-vegetariană a aceste delicioase ciorbe cu ciuperci Pleurotus deci nu mergea să o refac în același mod dacă o doream de post, vegan, adică fără ouă sau lactate din lapte de vacă.
Noroc că se poate face și lapte vegetal și de asemenea smântână vegetală. Laptele vegetal se poate face acasă din diferite semințe sau nuci (vezi aici și aici) dar eu aveam nevoie de o smântână vegetală. Și, studiind problema am aflat că se poate face foarte ușor acasă smântână din caju.
Cumva e improprie denumirea de smântână din caju. Efectiv nu este o smântână cum este cea fermentată, obținută dintr-un lapte ci invers. E mai degrabă un lapte vegetal cu foarte puțină apă, lăsat mai gros, nu diluat până la consistența lichidă a unui lapte.
Există și varianta de obținere a smântânii din caju prin fermentare, folosindu-se pentru asta probiotice dar eu nu am incercat așa ceva. Am preferat ceva simplu, rapid și accesibil.
Smântâna din caju se obține extrem de ușor, nu durează mult să îl faci și ai nevoie doar de câteva ingrediente: caju, sare, lămâie și, evident, apă. Când spun că nu durează mult mă refer la faptul că timpul pe care îl petreci pentru prepararea ei nu e mare pentru că, de fapt, dureaza cel puțin 4 ore tot procesul.
Nucile de caju trebuie să fie mai întâi lăsate în apă pentru minim 4 ore sau mai bine peste noapte. În felul acesta obții o smântână din caju mai cremoasă. Există și posibilitatea, dacă te grăbești, să lași nucile de caju mai puțin timp. În acest caz va trebui să foloseși apă caldă pentru înmuiere.
E drept că nucile de caju sunt puțin mai scumpe dar sunt bogate în nutrienți de preț pentru organism. Conțin proteine și minerale precum cupru, magneziu, calciu, fier, forfor si vitamine cum sunt cele din grupa B, vitamine C, E și K. De asemenea sunt bogate în acid oleic și grăsimi monosaturate.
Consumul acestora previne apariția diabetului, reduc riscum de anemie, protejează vederea și scad riscul apariției cataractei, fortifică musculatura și previn apariția bolilor cardiovasculare, reducând procentul colesterolului rău din sânge.
- 2oo grame caju crud
- 300 ml apa (calda)
- 150 ml apa plata
- un varf de cutit cu sare
- zeama de la o jumatate de lamaie
Mod de preparare smântână din caju
- Pune nucile de caju în 300 ml de apă și le lăsăm la înmuiat minim 4 ore, cel mai bine peste noapte. Dacă ne grăbim folosim pentru înmuiat, apă caldă, nu rece.
- După ce trec cele 4 ore, cât au stat la înmuiat, le scoatem din apă, le scurgem și le punem în blender.
- Turnăm 150 ml de apă, sarea și lămâia peste ele și mixăm foarte bine până când devin o pastă cremoasă, de consistența unei smântâni groase.
Tips: Dacă dorim o smântână mai subțire adăugăm puțină apă în plus. Mie mi s-a părut perfectă așa. - Punem într-un borcanel, la frigider, pentru maxim 3 zile.
Servim smântâna din caju în diferite preparate de post sau mâncăruri vegan cum ar fi o delicioasă ciorbă din ciuperci pleutorus – vezi AICI rețeta.
DD says
Arata bine, dar ce vad eu acolo trece lejer de 1000 de calorii, si e asa putina… Grea decizie!
Claudia Vasilache says
ei, uneori, de pofta mai inchidem ochii in ce priveste caloriile :))
Ok says
1000 calorii pt smântâna asta? Nu cred că cineva normal va închide ochii la așa ceva
Viorica says
1000 de calorii la o oala de ciorba. Acceptabil, cred eu…
Claudia Vasilache says
Nu am luat in considerare caloriile :)
IONESCU says
TIPS = SFATURI
greu cu romana
Claudia Vasilache says
E usor cu romana dar e mai ”jmecher” asa si apoi… ne mai adaptam si noi vremurilor astea moderne :p