• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

March 25, 2019 · 11 Comments

Smântână din caju. Smântână vegetală făcută în casă

Bauturi· De post (vegan)

Spune si altora!
 607     
607
Shares

Smântână din caju. Smântână vegetală făcută în casă

Săptămâna trecută am avut poftă să gătesc ceva bun cu ciuperci. Cumpărasem niște ciuperci Pleurotus cu gândul să fac ceva bun cu ele și m-a oprit la o ciorbă. Mai făcuse ciorbă falsă de burtă din ciuperci Pleurotus și știam că e bună (vezi aici rețeta) așa că am vrut să o refac într-o variantă de post.

Ce testasem eu era varianta ovo-lacto-vegetariană a aceste delicioase ciorbe cu ciuperci Pleurotus deci nu mergea să o refac în același mod dacă o doream de post, vegan, adică fără ouă sau lactate din lapte de vacă.

smântână din caju

Noroc că se poate face și lapte vegetal și de asemenea smântână vegetală. Laptele vegetal se poate face acasă din diferite semințe sau nuci (vezi aici și aici) dar eu aveam nevoie de o smântână vegetală. Și, studiind problema am aflat că se poate face foarte ușor acasă smântână din caju.

Cumva e improprie denumirea de smântână din caju. Efectiv nu este o smântână cum este cea fermentată, obținută dintr-un lapte ci invers. E mai degrabă un lapte vegetal cu foarte puțină apă, lăsat mai gros, nu diluat până la consistența lichidă a unui lapte.

Există și varianta de obținere a smântânii din caju prin fermentare, folosindu-se pentru asta probiotice dar eu nu am incercat așa ceva. Am preferat ceva simplu, rapid și accesibil.

Smântâna din caju se obține extrem de ușor, nu durează mult să îl faci și ai nevoie doar de câteva ingrediente: caju, sare, lămâie și, evident, apă. Când spun că nu durează mult mă refer la faptul că timpul pe care îl petreci pentru prepararea ei nu e mare pentru că, de fapt, dureaza cel puțin 4 ore tot procesul.

Nucile de caju trebuie să fie mai întâi lăsate în apă pentru minim 4 ore sau mai bine peste noapte. În felul acesta obții o smântână din caju mai cremoasă. Există și posibilitatea, dacă te grăbești, să lași nucile de caju mai puțin timp. În acest caz va trebui să foloseși apă caldă pentru înmuiere.

smântână de caju

E drept că nucile de caju sunt puțin mai scumpe dar sunt bogate în nutrienți de preț pentru organism. Conțin proteine și minerale precum cupru, magneziu, calciu, fier, forfor si vitamine cum sunt cele din grupa B, vitamine C, E și K. De asemenea sunt bogate în acid oleic și grăsimi monosaturate.

Consumul acestora previne apariția diabetului, reduc riscum de anemie, protejează vederea și scad riscul apariției cataractei, fortifică musculatura și previn apariția bolilor cardiovasculare, reducând procentul colesterolului rău din sânge.

Smântână din caju. Smântână vegetală făcută în casă
 
Save Print
Prep time
10 mins
Total time
10 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Sosuri
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • 2oo grame caju crud
  • 300 ml apa (calda)
  • 150 ml apa plata
  • un varf de cutit cu sare
  • zeama de la o jumatate de lamaie
3.5.3251

Mod de preparare smântână din caju

  • Pune nucile de caju în 300 ml de apă și le lăsăm la înmuiat minim 4 ore, cel mai bine peste noapte. Dacă ne grăbim folosim pentru înmuiat, apă caldă, nu rece.
  • După ce trec cele 4 ore, cât au stat la înmuiat, le scoatem din apă, le scurgem și le punem în blender.
  • Turnăm 150 ml de apă, sarea și lămâia peste ele și mixăm foarte bine până când devin o pastă cremoasă, de consistența unei smântâni groase.
    Tips: Dacă dorim o smântână mai subțire adăugăm puțină apă în plus. Mie mi s-a părut perfectă așa.
  • Punem într-un borcanel, la frigider, pentru maxim 3 zile.

Servim smântâna din caju în diferite preparate de post sau mâncăruri vegan cum ar fi o delicioasă ciorbă din ciuperci pleutorus – vezi AICI rețeta.


Spune si altora!
 607     
607
Shares
 
607
Shares
 607    
« Orez cu urzici la cuptor – pilaf de post
Ciorbă de Pleurotus de post. Ciorbă de burtă vegană. »

Comments

  1. DD says

    April 17, 2023 at 10:14 pm

    Arata bine, dar ce vad eu acolo trece lejer de 1000 de calorii, si e asa putina… Grea decizie!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      April 18, 2023 at 11:14 am

      ei, uneori, de pofta mai inchidem ochii in ce priveste caloriile :))

      Reply
      • Ok says

        August 1, 2023 at 4:33 pm

        1000 calorii pt smântâna asta? Nu cred că cineva normal va închide ochii la așa ceva

        Reply
        • Viorica says

          January 26, 2024 at 4:14 pm

          1000 de calorii la o oala de ciorba. Acceptabil, cred eu…

          Reply
          • Claudia Vasilache says

            January 26, 2024 at 7:26 pm

            Nu am luat in considerare caloriile :)

  2. IONESCU says

    October 7, 2021 at 1:31 pm

    TIPS = SFATURI
    greu cu romana

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      October 7, 2021 at 4:34 pm

      E usor cu romana dar e mai ”jmecher” asa si apoi… ne mai adaptam si noi vremurilor astea moderne :p

      Reply

Trackbacks

  1. Sos pesto de leurda cu spanac. DE POST. Gata in 5 minute! - Lecturi si Arome says:
    April 21, 2021 at 1:42 pm

    […] nuci de caju. V-am mai povestit eu de ele când am publicat rețeta de smântână de post din caju- VEZI AICI REȚETA. Ei bine, nucile de caju trebuie hidratate în apă pentru minim 4 ore ca să avem un sos pesto […]

    Reply
  2. Cupcakes vegan cu crema de caju și matcha - Lecturi si Arome says:
    April 4, 2019 at 1:22 pm

    […] folosită atât pentru creme vegan cât și pentru a face o delicioasă smântână vegan – vezi aici rețeta -sau un gustos lapte vegetal – vezi aici […]

    Reply
  3. Lapte de caju sau cum să faci cel mai gustos lapte vegetal - Lecturi si Arome says:
    April 3, 2019 at 9:39 am

    […] Recunosc că abia acum am descoperit cât de minunate sunt alunele acestea. La caju mă refer. Am tot auzit eu de ele că sunt folosite cu succes în deserturile raw vegan dar, cum nu sunt mare amatoare de acest gen de deserturi nu le-am dat importanță până de curând când am descoperit smântâna din caju – aveți aici rețeta. […]

    Reply
  4. Ciorbă de Pleurotus de post. Ciorbă de burtă vegană. - Lecturi si Arome says:
    March 27, 2019 at 4:51 pm

    […] La final adăugăm usturoiul pisat și smântâna din caju pe care am preparat-o așa cum am descris pe larg AICI. […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

March 2019
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« Feb   Apr »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316