De cand cu vremea asta friguroasa am tot gatit supe si ciorbe. Un lichid cald face minuni iarna cand esti infrigurat. Fie el ceai, supa sau ciorba acrita cu bors de putina. Asa ca am tot gatit diverse combinatii.
Din pacate nu am facut poze la toate ciorbele pe care le-am gatit de-a lungul timpului desi poate ca nu ar fi stricat sa pun si retetele pe blog. Insa o ciorba mi se pare atat de usor de facut incat am zis ca nu are rost sa va mai spun si retetele la ele.
Insa, daca sunteti in cautare de idei si sunteti mari consumatori de supe si ciorbe ca si noi, lasati un comentariu, jos, la finalul articolului si remediez rapid problema. Adica imi iau angajamentul ca inainte de a pune farfuria de ciorba pe masa, sa pun mana pe aparatul foto pentru a prinde pe ”pelicula” minunatia de ciorba din farfurie.
Reteta de ciorba falsa de burta, facuta cu ciuperci Pleurotus nu puteam sa o tin ascunsa asa ca dupa ce am stins focul de la aragaz, harnicuta, am potrivit trepiedul, am pregatit locul pentru fotografiat si am trecut la treaba. O poza, doua, trei… sa vad ce iese mai bine in final, ca sa va pot arata si voua ceva mai dragut, si gata, la masa ca prea arata apetisanta ciorbita si pofta e mare.
Reteta aceasta este din categoria rețetelor ovo-lacto-vegetariene, adica este dreasă la final cu ou si iaurt. Insa, dacă tineti post sau aveti un regim de viata vegan, puteti face aceasta minunatie de ciorba falsa de burta si in varianta aceasta, de post/vegan.
Aveți AICI reteta de ciorbă de Pleurotus DE POST, explicata pe larg!
- 500 grame de ciuperci pleurotus
- doi morcovi medii
- un pastarnac
- o ceapa medie
- o tija de telina apio (optional)
- trei linguri de ulei de masline
- 2,5 litri de apa
- un gogosar murat
- o lingura de sare
- un ou
- trei catei de usturoi
- 200 grame de iaurt grecesc sau smantana
Mod de preparare pentru reteta de ciorba falsa de burta cu ciuperci pleurotus
- Curatam si spalam ciupercile in jet de apa dupa care le taiem fasii.
- Curatam, spalam si taiem ceapa cat mai mic, morcovii si pastarnacul ii dam pe razatoare iar telina o taietm cubulete. Telina e optionala, nu obligatorie. In Italia gateam mult cu telina Apio asa ca am vrut sa imi amintesc de insorita Italie si am pus si putina telina Apio, daca tot o cumparasem.
- Intr-o oala incapatoare punem cele doua linguri de ulei si le incingem usor. Adaugam ceapa si restul legumelor taiate, amestecam si lasam jumatate de minut sa se gateasca dupa care turnam o cana mare cu apa cat sa le cuprinda si le lasam sa fiarba inabusit aproximativ zece-15 minute fiind atenti sa nu scada prea tare apa.
- Adaugam in oala si ciupercile taiate, punem restul de apa si lasam sa fiarba inca 20 de minute sau pana cand observam ca s-au gatit ciupercile.
- Amestecam intr-un castronel oul batut bine cu iaurtul si usturoiul pisat.
- Cand este gata punem gogosarul taiat, mai dam un clocot si oprim focul dupa care, imediat dregem ciorba procedand in felul urmator: luam cateva linguri de ciorba si o adaugam in castronul in care am facut compozitia de iaurt si ou, amestecam bine si apoi turnam totul inapoi in oala cu ciorba.
- Servim fierbinte cu putin otet pus direct in farfurie dupa gusturile fiecaruia.
Pofta buna sa aveti!
Tips&Trics
Nu punem compozitia de iaurt si ou in oala decat dupa ce o dati de pe foc. Daca o lasati sa fiarba iaurtul se va branzi.
Oul se va gati de la caldura din ciorba chiar daca aceasta nu mai este pe foc, deci nu trebuie sa va fie teama ca va ramane crud.
Alternative:
Ciorba de burta (click aici pentru reteta)
Ciorba radauteana de curcan (click aici pentru reteta)
Ciorba de cartofi cu afumatura (click aici pentru reteta)
anasylvi says
Fac si eu acest preparat, mult mai des decat ciorba de burta propriu-zisa. Modul de preparare este putin diferit (eu fierb legumele intregi cu ciupercile taiate, apoi le scot si le dau prin blender, le amestec cu un strop de ulei si le pun inapoi, pun 3-4 oua – albusul separat in ciorba ca sa faca zdrente iar galbenusul il amestec intr-adevar cu usturoi, sana si putin leustean ca sa o dreg la sfarsit). O servesc cu mujdei. :)
Claudia Vasilache says
Interesant modul tau de preparare! Cu prima ocazie am sa incerc si eu asa. Cred ca iese foarte buna!
Alexandra says
“Telina” optionala apio este o leguma de plastic. Desi e o leguma verde, care ai zice a e usor perisabila, se poate tine in camara doua luni fara probleme…Mai bine renuntati la chimicale importate si puneti ceva mai romanesc si mai sanatos.
Roxana says
Telina apio ESTE o leguma normala, se gaseste inclusiv la piata, nu doar la sectiunea “extravagante” din supermarket. Asa cum au aparut in piata si alte legume “la moda”: sparanghel, broccoli, kale, mangold. 100% romanesti. Cultivatorii se adapteaza. Evident ca vei gasi si apio de plastic, insa vei fi surprisa ce diversitate de legume poti creste intr-o sera ?
Dan says
Buna, in ciorba de burta nu se vor gasi alte bucati in afara de burta sau in cazul de fata, pleurotus. In consecinta toate legumele se vor pasa. Pentru un aspect cu adevarat de ciorba de burta, se rade un morcov si se caleste in putin ulei, se strecoara si doar uleiul care a capatat culoarea morcovului se va adauga in oala. In rest ok
Claudia V says
Multumesc pentru sfat, Dan. Mie mi-a placut sa o incerc in varianta asta. Sunt mai nonconformista :)
Dar o sa o fac si in varianta spusa de tine cu prima ocazie.
O zi faina sa ai! :)
Rokolla says
Arata foarte bine si pare a fo gustoasa. nu este greu de facut. Dupa ce cumpar ciuperci am sa revad reteta
Claudia V says
Multumesc :)
E chiar foarte buna. Merita sa o incerci :)
Iuliana says
Tot am auzit de ciorbica asta, dar eu nu am facut-o pana acum.
Claudia V says
Si eu la fel am tot auzit de ea si am tot poftit la ea pana cand am pus mana si am facut-o.
Si ce buna a iesit…yammy. Cand am facut-o am mancat si la pranz si la cina doar ciorba din asta :))