Cum să faci acasă lapte de migdale raw vegan?
Bogat în proteine, vitamina E, acizi grași omega 3, zinc, magneziu, fier și potasiu dar sărac în calorii, laptele de migdale este o alternativă, dintre multe altele, la laptele de vacă. O băutură perfectă pentru cei ce au intoleranță la lactoză sau un regim de viață vegan sau pur și simplu pentru oricine dorește să țină posturile de peste an dar dorește să bea lapte.
Laptele de migdale este bun de consumat pentru cei ce au probleme cu oasele deoarece este foarte bogat în calciu, o cană cu lapte de migdale asigurand 30% din doza zilnică recomandata de calciu, 25% din cea de vitamina D care este responsabilă cu asimilarea acestuia.
Conținutul bogat în minerale în face potrivit pentru a susține activitatea inimii și ajută la dezvoltarea musculaturii. Riboflavina (vitamina B) si fierul și vitamina B (riboflavina) din laptele de migdale ajută la absorbția și asimilarea proteinelor despre care se știe că au un rol important în creșterea și regenerarea musculară.
Ca orice lapte vegetal și laptele de migdale este foarte ușor de obținut în casă. Nu e mare diferență între a obține lapte de migdale și lapte de ovăz despre care ți-am povestit aici. Principiul este același. Lași peste noapte migdalele la înmuiat, a doua zi le scurgi de apă, adaugi iar apă proaspătă, mixezi totul la blender apoi scurgi lichidul obținut care nu este altceva decât laptele de migdale obținut în casă. Lapte de migdale raw vegan, pentru că nu se intervine termic în prepararea lui.
Pulpa rămasă NU o aruncăm. Este foarte bună pentru a pregăti prăjituri raw vegan. Eu am folosit-o pentru a face o tartă raw vegan cu ciocolată și îți voi spune mâine cum să procedezi. Nu este deloc greu. Îți va trebui doar câteva ingrediente în plus și puțină răbdare. Deocamdată însă, să vedem cum facem în casă lapte de migdale raw vegan, rețeta de bază.
- 200 grame (o cana) de migdale crude
- 400 ml apa (2 cani) + apa pentru inmuiat
- un varf de cutit de sare
Mod de preparare pentru lapte de migdale raw vegan
- Punem migdalele într-un vas în care adăugăm apă cât să le cuprindă și lăsăm peste noapte.
- A doua zi strecurăm și clătim.
- Adaugăm peste migdale 2 căni cu apa plată și punem totul în blender/robot de bucatărie/mini chopper. Avem nevoie de unul cu ceva mai multă putere pentru a putea marunți migdalele.
- Dupa ce migdalele s-au mărunțit strecurăm pulpa cu ajutorul unei site sau cel mai bine cu un tifon în care punem pulpa de migdale și apoi strângem foarte bine storcând până când scoatem tot lichidul.
- Lichidul obținut este laptele de migdale pe care îl putem apoi îndulci dupa gusturile noastre. Îi adaugăm miere, sirop de arțar, etc. Pulpa o folosim la diferite preparate raw vegan. Nu o aruncam pentru ca este comestibilă chiar dacă din ea am extras o parte din substantele conținute.
Laptele de migdale poate fi ținut în frigider, în recipient închid, timp de până la trei zile. Deși nu cred că dacă faci în cantitate mică rezista atâta timp. Dar e bine de știut.
De asemenea trebuie că mai reții și faptul ca acesta se va precipita la un moment dat, lucru normal. Își va reveni dacă vei agita sticla.
Spor la făcut lapte de migdale!
Antoaneta says
Cand am primit cosul de la Mega in urma cu muuulllltttt timp, amandoi copiii au fost entuziasmati de laptele de migdale. Evident ca nimic nu le place orice marca as cumpara. O sa incerc si varianta asta cu prima ocazie cand ajung la cumparaturi ca sa vad daca ii pacalesc, ups! am vrut sa spun daca ii pot convinge sa incerce!
Claudia V says
:))) Cunoastem foarte bine … problema cu pacalit/convins :))
Caietul Cristinei says
complicat rau si e si scump. O fi el sanatos, dar tot mai bune e laptele praf :)) Asta ca sa fac haz de necaz ca nu-mi permit sa mananc sanatos.
Claudia V says
:))) Ei, din pacate sunt persoane care nu tolereaza laptele de vaca si nu au incotro. Trebuie sa il foloseasca daca vor si ceva laptic pe masa. Noi astia mai sanatosi consumam orice.