Cupcakes vegan cu crema de caju și matcha
Acum ceva timp, cineva din comunitatea formată în grupul de Facebook Lecturi și Arome m-a întrebat dacă știu o cremă de post (vegan) dar care să nu fie cu ciocolată. Pusesem pe Facebook tortul de post cu cremă de ciocolată și persoana respectivă ar fi vrut să-l facă doar că nu dorea, din diferite motive să aibă cremă de ciocolată.
Ei bine, rețeta de astăzi a fost inspirată tocmai de acea persoană și este creată în mod special pentru cei care vor un desert de post/vegan care să nu aibă cremă de ciocolată dar și cu gândul la cei mici care, sunt sigură că vor fi încântați să savureze acest gen de desert născut dincolo de ocean, în îndepărtata Americă.
Așa că astăzi o să vă spun rețeta acestor delicioase cupcakes vegan cu cremă de caju și matcha pe care le-am făcut cu ingrediente marca SpringMarkt primite de la Vitamix.ro unde găsiți foarte multe produse potrivite pentru cei ce au o dietă vegan sau care țin post. În poza de mai jos vedeți produsele comandate de la ei și din care, în rețetă am folosit: pudra de matcha, caju, lapte de soia, zahăr de cocos, fulgi de cocos, unt de cocos, cacao. Puteți răsfoi aici întreaga gamă de produse marca SpringMarkt.
Practic, un cupcakes este un fel de prăjitură de dimensiuni mai mici, coaptă nu în tavă și apoi tăiată, ci direct în forme de mici dimenisiuni. Termenul de ”cupcakes” înseamnă, în traducere ”prăjitură în ceașcă” și vine de la ”cup” care înseamnă ceașcă și cake” care înseamnă prăjitură.
Prima referire la o prăjitură pregătită în acest gen de formă de copt, ca o ceașcă, datează din anul 1796 și a fost consemnată în cartea Ameliei Simmons, ”American Cookery”. Abia în anul 1826 apare pentru prima dată denumirea pe care o știm acum cu toții, de cupcakes dar ea devine cunoscută și se răspândește în lumea întreagă tocmai după primul război mondial.
De obicei, sub denumirea de cupcakes se găsesc acele prăjiturici coapte în forme rotunde de mici dimensiuni care pot fi sub forma unei tăvi cu mai multe ”găuri” sau forme mici, din silicon, de sine stătătoare. Pentru că sunt mici prăjituri ”de sine stătătoare”, cel mai elegant este să le coacem punând aluatulmai întâi în hârtiuțe special create pentru ele și apoi în formele speciale de copt.
Specific unui cupcakes este faptul că acesta are și un topping făcut de obicei dintr-o cremă pe bază de unt (buttercream) sau o glazură și apoi decorat după propria dorință și imaginație. Prăjiturelele coapte în acest gen de forme, mici, dar fără o cremă pusă peste ele sunt cunoscute sub denumirea de ”muffins”.
A face o cremă vegan folosind ingrediente sănătoase, naturale nu este chiar atât de simplu. De aceea cele mai multe prăjituri de post sunt simple, fără cremă. Însă există și variante de cremă de post din ingrediente naturale. Cele mai des folosite sunt cele pe bază de ciocolată (vezi aici rețeta de ganache de ciocolată vegan) dar mai există și alte variante, cum ar fi cea pe care vreau să v-o propun astăzi, o cremă din caju cu matcha.
De ce tocmai caju? Pentru că aceste alune delicate după ce sunt pasate se transformă într-o pastă cremoasă care poate fi folosită atât pentru creme vegan cât și pentru a face o delicioasă smântână vegan – vezi aici rețeta -sau un gustos lapte vegetal – vezi aici rețeta.
Matcha nu este altceva decât o pudră de ceai verde gătită la aburi și apoi uscată la soare. Aceasta era la mare căutare printre budiștii din China și Japonia antică atunci când se pregăteau de făcut meditații Zen. În zilele noastre faima acesteia s-a extins în toată lumea așa că acum este folosită pe întreg globul în tot felul de preparate, de la ceai la smoothie, la înghețată, prăjituri sau deserturi raw, pancakes, dressing-uri pentru salate, etc.
Poate o să vă întrebați de ce a devenit atât de faimoasă pudra de matcha. Ei bine, studiile arată că aceasta are foarte mare capacitate de absobție a radicalilor liber din organism. Capacitatea antioxidantă totală a acesteia are o valoare de 1348 de unități pe gram față de cele doar 105 unități pe gram ale rodiilor sau de 91 unități pe gram ale afinelor.
Matcha, cum spuneam mai sus, nu e altceva decât frunză de ceai verde. Doar că acestea, după prelucrare și transformarea lor în ceea ce cunoaștem sub denumirea de matcha are puteri antoxidante deosebite. O ceașcă de matcha are o putere antioxidantă de 10 ori mai mare decât cea a unei cești de ceai negru sau verde.
Ar fi foarte mult de spus despre beneficiile consumului de matcha și cred că ar fi un subiect potrivit pentru un articol separat despre acest ingredient cu super puteri. Vă recomand să folosiți pudră de matcha ecologică cum este cea marca Springmarkt pe care o găsiti în magazinul celor de la Vitamix – vezi aici.
Până atunci, însă, mă gândesc că vreți să știți cum am făcut aceste simpatice cupcakes vegan cu cremă de caju și matcha.
- - pentru cupcakes
- 200 ml de lapte vegetal (eu am folosit de soia)
- 70 grame de ulei de cocos
- 215 grame de făină albă de grâu
- 20 grame de cacao neagră
- 130 grame de zahăr (eu am folosit de cocos)
- 1 linguriță cu esență de vanilie
- 1 varf de cuțit cu sare
- 5 grame de praf de copt
- - pentru crema de caju cu matcha
- 100 grame de caju
- 200 ml apa pentru înmuiat
- o lingură de zahăr pudră
- 20-30 grame de ulei de cocos
- un sfert de linguriță de esență de vanilie
- o linguriță cu pudră de matcha
- 2 linguri cu apă fierbinte (fiartă și apoi răcită 4 minute)
- un vârf de cuțit cu sare
- - pentru decor
- căpșuni
- mentă
- fulgi de cocos
Mod de preparare cupcakes vegan cu cremă de caju și matcha
- Cu o zi înaine sau cel puțin cu 4 ore înainte de a începe să facem desertul va trebui să punem caju-ul la înmuiat în apă. Dacă nu aveți prea mult timp la dispoziție adăugați apă caldă peste el.
- Aprindem cuptorul la 160 de grade și pregătim formele pentru cupcakes.
- Pentru a face cupcakes vegan cernem împreună făina, cacaoa, sarea și praful de copt.
- Încălzim ușor uleiul de cocos cât să se topească, să devină lichid.
- Punem zahărul într-un vas și adăugăm peste ele uleiul de cocos și apoi le amestecăm.
- Turnăm treptat laptele și vanilia continuând a amesteca până când zahărul se topește.
- Adăugăm, încetul cu încetul, amestecul de făină peste cel cu lapte încorporând-ul.
- Vom obține un aluat de consitența unei smântâni mai groase pe care, cu ajutorul unei linguri ăl vom pune în 10 forme pentru cupcakes pregătite în prealabil. Eu am folosit forme mici din silicon în care am pus și hârtiuțe speciale pentru cupcakes pe care le găsiți la orice magazin cu produse de profil.
- Dăm la cuptor pentru 25-30 de minute la 160 de grade, în funcție de cum coace cuptorul. Facem testul cu scobitoarea și, dacă iese curată scoatem formele din cuptor și le lăsăm la răcit pe un grătar, după ce am scos și cupcakes-urile din formele de silicon.
Între timp pregătim crema de caju cu matcha și decorurile.
- Pentru a face crema de caju cu matcha va trebui mai întâi să scurgem caju-ul de apa în care a stat la înmuiat.
- Încălzim 2 linguri de apă până la punctul de fierbere sau fierbem și apoi lăsăm la răcit pentru 2-3 minute.
- Adăugăm treptat apa peste pudra de matcha încorporând-o și transformând-o într-o pastă mai lichidă.
- Punem caju-ul în vasul robotului, adăugăm pasta de machta, zahărul pudră, sarea, esența de vanilie șiuleiul de cocos topit. Pornim blenderul și mixăm până când se transformă într-o pastă cremoasă.Tips&trics:
– În funcție de ce timp de blender aveți la dispoziție este posibil să mai aveți nevoie de o lingură de apă sau lapte vegetal în plus. Dacă nu reușiți să pasați foarte bine ingredientele cu ajutorul robotului, după mărunțire puteți folosi și blenderul vertical pentru a face crema mai fină.
– Dacă vă plac cremele mai grase puțeți adăuga chiar și 30 de grame de unt de cocos. Dacă nu, atunci folosiți mai puțin
– Esența de vanilie am folosit-o pentru că matcha are un gust aparte de care eu nu sunt chiar atât de încântată. Dacă nu vă deranjează aroma acestei pudre și nici a untului de cocos puțeți să nu mai adăugați și vanilie. - Acoperim crema și dăm pentru 30 de minute la rece. Untul de cocos se va întări la loc și crema va deveni fermă așa cum e o cremă făcută cu unt din lapte de vacă.
Decorare cupcakes vegan cu cremă de caju și matcha
- Înainte de servire punem crema într-un posh și decorăm cu ea delicioasele noastre cupcakes vegan cu cremă de caju și matcha.
Tips&Trics – el mai bine este să puneți crema de caju cu matcha chiar înainte de a le servi deoarece aceasta, în contact cu aerul își va schimba puțin culoarea, va deveni de un verde mai intens. - Le decorăm cu felii de căpșuni, fulgi de cocos și frunzulițe de mentă.
Așa cum vedeți în poza de mai jos, consistența unui cupcakes vegan cu cremă de matcha va fi una densă, ciocolatoasă. Sper să vă placă la fel de mult cum ne-a plăcut și nouă. Dacă doriți un plus de savoare, puteți adăuga în compoziția aluatului și fructe uscate cum ar fi stafide, merișoare sau caju.
Să aveți spor la făcut cupcakes vegan cu cremă de caju și matcha!
Eva Anca says
Super arată! Nu am folosit matcha niciodată, chiar sunt curioasă cum e.
Claudia Vasilache says
Multumesc! :) E foarte sanatoasa! Asta e de retinut in primul rand!