Lapte de caju sau cum să faci cel mai gustos lapte vegetal. Cum se face laptele vegetal în casă. Lapte natural făcut din caju. Lapte de post. Lapte vegetal.
Recunosc că abia acum am descoperit cât de minunate sunt alunele acestea. La caju mă refer. Am tot auzit eu de ele că sunt folosite cu succes în deserturile raw vegan dar, cum nu sunt mare amatoare de acest gen de deserturi nu le-am dat importanță până de curând când am descoperit smântâna din caju – aveți aici rețeta.
Adică totul a pornit de la dorința de a pune me masa familiei mele o mâncare de post cât mai gustoasă dar și altceva, nu doar genul acela de mâncare cu care suntem obișnuiți, mâncarea de zi cu zi. Așa că am vrut să fac o ciorbă de ”burtă” din ciuperci Pleurotus dar care să poată fi consumată în post.
Așa am ajuns să descopăr smântâna de caju și apoi acest laptele de caju a cărei rețetă o voi scrie azi și care nu este deloc complicată. De fapt e asemănătoare cu cea a smântânii din caju doar că se pune mai multă apă și, evident, i se dă gust adăugând ingrediente dulci.
Nu este primul lapte vegetal pe care îl testez făcând-ul singură, acasă. Am mai încercat și lapte din semințe de mac (vezi AICI rețeta) precum și lapte din migdale (vezi aici rețeta). Dintre toate astea 3 cel mai gustos mi se pare laptele din caju.
Modul de obținere a laptelui de caju este același ca în cazul celorlalte tipuri de lapte vegetal. Acesta presupune înmuierea prealabilă a ingredientului principal din care se va obține apoi laptele vegetal după care urmează etapa de pasare, blenduire și apoi cea de separare a pulpe de laptele format.
- 2oo grame caju crud
- 300 ml apa (calda) pentru înmuiat
- un varf de cutit cu sare
- aproximativ 1 litru de apă plată sau in functie de cat de subtire il vrem
- opțional
- aroma de vanilie sau dupa preferințe
- indulcitor după gust și preferințe
Mod de preparare pentru lapte de caju
- Pune nucile de caju în 300 ml de apă și le lăsăm la înmuiat minim 4 ore, cel mai bine peste noapte. Dacă ne grăbim folosim pentru înmuiat, apă caldă, nu rece.
- După ce trec cele 4 ore, cât au stat la înmuiat, le scoatem din apă, le scurgem și le punem în blender.
- Turnăm 150 ml de apă mixăm foarte bine până când devin o pastă cremoasă, de consistența unei smântâni groase apoi turnăm și restul de lichid până ajungem la consistența dorită.
- Punem într-un borcanel și păstrăm la frigider pentru maxim 3 zile.
- Îl putem îndulci cu îndulcitor după preferințe și aromatiza cu diferite esențe. Eu l-am lăsat așa pentru că l-am folosit pentru a face o ciorbă de post. Urmează zilele viitoare să public rețeta.
Spor la făcut lapte de caju!
Calin Hosu says
Ca sa economisești timp poți fierbe caju 10 minute și e același lucru cu a tine caju câteva ore in apa
Claudia Vasilache says
Multumes mult pentru sfat, Calin :)