Orez cu urzici la cuptor. Pilaf cu urzici. Pilaf de post.
V-am mai povestit și cu altă ocazie că noi locuim la casă și că, pe lângă casă avem o bucățică mică de pământ. Ca atunci când stai la casă cu curte împrejur. Nu e mare bucățică de pământ din jurul casei dar e suficientă pentru a obține, pe parcursul anului o mică recoltă de legume de care să ne bucurăm apoi în farfurie.
Însă, până apucă să culegem roadele semințelor cultivate, primăvara de bucurăm de rodul plantelor verzi comestibile care cresc sălbatic. Mă refer aici la urzici, ștevie, năsturaș, păpădie și altele.
Acum au început să apară și la noi în grădină urzicile. S-a mai încălzit afară și și-au făcut curaj să scoată capul de sub pământul înghețat. Semn că iarna nu se va mai întoarce.
Așa că acum, mai mult ca niciodată e timpul să ne bucurăm de ele pe cât putem. Sunt niște plăntuțe tare gustoase și mai ales sănătoase. Dar cred că știți asta, deja.
Noi le consumăm de obicei sub formă de mâncare de urzici – vezi aici rețeta dar face des și un orez cu urzici la cuptor. Sau un pilaf cu urzici, dacă vrei să îi zici așa.
Eu totuși nu i-am zis pilaf, deși ca și tehnică de preparare seamănă, pentru că am folosit orez basmati și orez special pentru pilaf. Îmi place foarte mult orezul basmati pentru că este mai aromat și se gătește foarte ușor așa că și îl prefer celorlalte tipuri de orez.
Însă, la prepararea acestui orez cu urzici puteți folosi și orez pentru pilaf sau altfel de orez, de care aveți. E posibil doar să difere timpul de gătire și eventual cantitatea de apă necesară. De obicei găsiți detalii despre asta pe ambalaj.
Cum eu am făcut în aceeași zi și o mâncare de urzici, nu am cântărit cantitatea de urzici înainte de a o fierbe așa că nu vă pot da o cantitate exactă. Însă dacă cumpărați 1-2 grămăjoare de urzici din piață o să fie suficiente pentru a face acest orez cu urzici la cuptor.
Trebuie să le spălați bine în prealabil, în mai multe ape și apoi să le fierbeți. Apa de la fiert nu o aruncați. Este perfectă pentru a fi folosită la prepararea acestui orez cu urzici la cuptor.
- 1 cană cu orez (eu am folosit basmati)
- 3 căni cu apă (sau zeamă de la fiert urzicile)
- 150-200 grame de urzici fierte în prealabil
- 1 ceapă medie
- 1 morcov mediu
- 100 ml de ulei
- sare, piper după gust
Mod de preparare pentru orez cu urzici la cuptor
- Curățăm ceapa și morcovul.
- Ceapa o tăiem mărunt iar morcovul îl dăm pe răzătoarea mică.
- Tocăm urzicile fierte.
- Aprindem cuptorul la 170 de grade și pregătim un vas din sticlă termorezistentă sau alt vas care poate fi pus la cuptor.
- Punem o tigaie pe aragaz, adăugăm uleiul și când acesta este încins punem ceapa tocată.
- O lăsăm să se rumenească un minut după care adăugăm morcovul.
- Amestecăm bine și mai gătim împreună un minut după care adăugăm urzicile fierte și tocate.
- Peste ele punem și o jumătate de cană cu apă sau zeamă de la fiert urzicile.
- Lăsăm să se gătească la foc mediu 5 minute după care adăugăm orezul, sarea și piperul.
Vezi in video de mai jos si cum se face pilaful de orez simpla
Apasa pe poza ca sa te ABONEZI si tu la canalul de Youtube!
- Amestecăm totul bine și lăsăm să se gătească împreună încă 5-6 minute.
- Punem orezul cu urzici într-un vas din sticlă termorezistentă și îl dăm în cuptorul încins pentru 20 de minute timp în care orezul nostru se va găti perfect. Dacă îl lăsați mai mult se va găti prea tare. Mie imi place să fie ușor ”al dente”, bobul mai ferm ca să nu se zdrobească.
- Când este gata, scoatem vasul din cuptor și servim acest delicios orez cu urzici la cuptor, ca și fel principal de post sau ca și garnitură lângă niște chifteluțe cu năut, și ele de post, ca acestea de aici sau cu carne, după preferințe.
Să aveți spor la gătit orez cu urzici la cuptor!
[…] sigură ce să fac cu ele. Parcă mă săturasem să le mănânc simplu, așa și nici într-un orez cu urzici nu îmi surâdea ideea să le […]