Biluțe din biscuiți cu vișine. Bombe cu vișine. Bomboane din biscuiți cu vișine din vișinată. Biluțe bețivane. Rețetă simplă și rapidă de bomboane cu vișine.
Mai țineți minte bombonelele alea din aluat de biscuiți care au înăuntru vișine din vișinată? Cândva erau nelipsite de pe mesele de sărbătoare și cine are ceva mai mulți ani sigur și le amintește. Li se mai spunea și biluțe bețive sau biluțe bețivane pentru că, evident, vișinele alea păstrau ceva alcool în ele iar bombonelele împrumutau și ele puțin din ”aburii” alcoolului. O altă denumire sub care mai sunt cunoscute, mai ales în zona Ardealului, este și cea de bombe cu vișine.
Anul trecut, de sărbători am făcut și eu aceste biluțe din biscuiți cu vișine pornind de la rețetele găsite în caietul vechi de rețete al mătușii mele precum și în cel al prietenei mele. V-am tot povestit eu despre caietele astea vechi pline cu rețete care vin din trecut și care ramând mereu actuale.
Rețeta de biluțe din biscuiți cu vișine este ideală de pus în practică atunci când aștepți musafiri și trebuie să pregătești deserturi spornice dar care să nu te țină prea mult în bucătărie.
Și dacă se poate să mai implici și alți membri în pregătirea lor e și mai bine. Iar în acest caz poți să-ți ții puștii ocupați punându-i la treabă adică la format biluțe din biscuți cu vișine. Pentru ei nici măcar nu va fi o treabă de făcut ci mai mult distracție.
Acesta este un desert pentru care nu ai nevoie de cuptor ca să-l faci. Este economic dat fiind faptul că se folosesc biscuiți populari la prepararea lui iar timpul alocat preparării este minim. Practic mare lucru nu trebuie să faci decât să macini biscuiții împreună cu nuca, să adaugi siropul format din cacao, lapte, unt și zahăr, după care să modelezi biluțele. Iar la final le tăvălești puțin prin nucă de cocos sau nucă măcinată.
- 200 grame de biscuți populari
- 100 grame de nucă
- 100 ml de lapte dulce
- 75 grame de unt
- 75 grame de zahăr (eu am folosit melasă - dă un gust mai bun)
- o linguriță cu esență de vanilie
- 25 grame de cacao
- fulgi de cocos sau nucă măcinată - pentru tăvălit
- vișine din vișinată
Mod de preparare pentru biluțe din biscuiți cu vișine
- Rupem biscuiții în 2 sau 3 și îi punem în vasul robotului de bucătărie.
- Adăugăm și nuca și măcinăm totul cât mai fin.
- Lăsăm vișinele din vișinată la scurs.
- Punem compoziția într-un castron și facem siropul.
- Laptele, zahărul, untul și cacaoa le punem într-un vas pe care îl așezăm pe ochiul de la aragaz.
- Lăsăm pe foc câteva minute, cât să se încălzească până când se topește zahărul. Nu trebuie să-l fierbem.
- Adăugăm esența de vanilie și apoi turnăm lichidul, așa fierbinte peste compoziția de biscuiți și nucă.
- Amestecăm totul bine până obținem un fel de aluat consistent care poate fi modelat cu ajutorul mâinilor.
- Luăm părți mici de aluat în mână, le aplatizăm puțin, punem în mijloc o vișină din vișinată și o acoperim cu aluatul formând o biluță de mărimea unei nuci mai mici.
- Procedăm la fel cu restul de aluat după care tăvălim biluțele prin nucă de cocos sau nucă măcinată, după preferințe.
- Lăsăm la rece până a doua zi când le asezăm frumos pe platourile de pe care am pus și alte feluri de prăjituri sau, dacă doar pe acestea le-am făcut, le servim separat, folosind ca ambalaj hârtiuțe mici, din hartie, pentur bomboane.
Să aveți spor la făcut și gustat biluțe din biscuiți cu vișine!
Gabriela says
Cate bomboane ies?
Claudia Vasilache says
Sincera sa fiu nu m-am gandit sa le numar :)