• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome




  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • vegane (de post)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

January 29, 2019 · 10 Comments

Pastă de jumări (rețetă tradițională din Ardeal)

Aperitive· cu carne

Spune si altora!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pastă de jumări (rețetă tradițională din Ardeal)

Deși moldoveancă prin naștere, arborele meu genealogic are ramificații și prin Ardeal. Mai exact, bunicii mei din partea mamei, moldoveni la origini, au fost nevoiți în timpul războiului, să se mute dincolo de Carpați, într-o mică localitate din depresiunea Brașovului.

O parte din vacanța de vară mi-o petreceam la ei, în Lunca Câlnicului, un sătuc de lângă Prejmer, localitate situată la câtiva kilometri de Brașov.

pastă de jumări

Așa am făcut eu cunoștință cu unele preparate specifice Ardealului printre care și pasta de jumări. Preparatele astea din carne de porc erau preferatele bunicului. Incredibil pentru vremurile noastre dar el, la micul dejun mânca … slaninuță sau pastă din jumări sau alte preparate de acest gen. Cu toate astea a trăit peste 70 de ani.

Zilele trecute mi-am adus aminte de această bunătate tradițională ardelenească pe care o mâncam la ei și am încercat să o fac și eu în casă. De la zero, adică începând de la a face jumările în casă așa cum v-am povestit deja pe blog – AICI -.

Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
– click AICI –

Există mai multe variante/rețete de pastă de jumări, unele mai simple, adică cu puține ingrediente, altele cu mai multe. Eu am ales astăzi să vă spun rețeta de bază, ca să zic așa, cea de la care se poate pleca și, prin adăugarea de alte ingrediente, poate fi îmbunătățită.

Ca idee, pasta de jumări nu este altceva decât un fel de pate făcut prin transformarea jumărilor în pastă și adăugarea de muștar, ceapă, usturoi. După preferințe și obiceiuri.

5.0 from 1 reviews
Pastă de jumări tradițională în Ardeal
 
Save Print
Prep time
10 mins
Total time
10 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Aperitiv
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • 300 grame de jumări
  • 2 linguri cu muștar iute
  • o ceapă roșie
  • 1-2 căței de usturoi
  • o linguriță cu boia de ardei dulce
  • o jumătare de linguriță cu boia de ardei iute
  • sare și piper după gust
3.5.3251

Mod de preparare pastă de jumări rețetă tradițională din Ardeal

  • Curățăm ceapa și o tăiem felii sau cuburi.
  • Curătăm și usturoiul.
  • Punem în vasul blenderului/robotului de bucătărie bucățile de jumăra, adăugăm muștarul, ceapa, usturoiul, condimentele.

Vezi AICI cum se face și pasta de jumări cu ou

  • Mixam până când totul se omogenizează și se transformă pastă care arată ca un pate. Dacă mai rămân și bucăți ceva mai mari din jumări, nu e o problemă. Ba din contra, asta este ”farmecul” acestei paste de jumări, să găsești și câteva bucățele întregi de carne prin ea.
  • Ungem pe felii de pâine, ornăm cu puțină ceapă roșie și servim cu poftă. Atenție! Creează dependență dar calorică și mai greu de digerat.

pastă de jumări

Să aveți spor și poftă la făcut pastă de jumeri tradițională în Ardeal!


Spune si altora!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
« Prăjitură Floare de colț, prăjitură fină, cu cremă de vanilie
Ciuperci la tigaie cu vin și usturoi »

Comments

  1. Sosu Ioana says

    January 18, 2020 at 3:56 pm

    Eu stau in Lunca Calnicului dar soacra mea nu mi a zis niciodată rețeta asta. O sa o fac și eu sa o surprind putin

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      January 18, 2020 at 8:17 pm

      Poate asta era varianta bunicii mele si soacra o stie altfel. Sunt atatea variante. Se poate pune si ou, sau cartof ca sa nu fie gras sau chiar otet in loc de mustar. Pe principiul … ”cate bordeie atatea obiceie” :)) Sper sa ii placa varianta asta.

      Reply
  2. Mark says

    January 4, 2020 at 2:11 pm

    Mi-aduc aminte că și bunica, făcea așa ceva. A trăit în Ardeal, după ce a plecat din Iași, pe vremea războiului, ajungând pe lângă Târgu Mureș. Știu că punea bucăți de fleică de porc, de preferat cu mai multă carne și le topea în oală de tuci, la foc mic, până se separa untura și bucățile rămase erau fragede și ușor crocante. Le lăsa să se răcească, timp în care punea la prăjit, ceapă. Când ceapa prăjită era gata (nu mai știu proporția), o amesteca cu jumările și le trecea de două ori, prin mașina de tocat carne, după care amesteca produsul obținut, cu untura scursă de la jumări și răcită, sare și piper, după gust și o punea în borcane, la rece.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      January 4, 2020 at 2:57 pm

      Multumesc mult pentru comentariu! Ma bucur ca in felul acesta putem aduna intr-un singur loc amintirile culinare ca sa nu se piarda in timp. Varianta cu ceapa nu o stiu dar sigur e la fel de buna. Si, cu siguranta sunt mai multe retete pentru aceasta pasta de jumari!

      Reply
    • Claudia Vasilache says

      January 4, 2020 at 2:57 pm

      Multumesc mult pentru comentariu! Ma bucur ca in felul acesta putem aduna intr-un singur loc amintirile culinare ca sa nu se piarda in timp. Varianta cu ceapa nu o stiu dar sigur e la fel de buna. Si, cu siguranta sunt mai multe retete pentru aceasta pasta de jumari!

      Reply
  3. Corina says

    February 11, 2019 at 2:58 pm

    Soacră-mea mă servea de fiecare dată când o vizitam cu acest preparat. N-am îndrăznit să-i cer rețeta niciodată, însă! Mă bucur că am găsit-o la tine! Abia aștept să văd dacă-i același gust deosebit ca al ei!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      February 11, 2019 at 3:13 pm

      Mai exista o varianta, cu ou in compozitie. Saptamana viitoare o voi publica si pe aceea. Una din 2 sper sa fie ce cauti :)

      Reply

Trackbacks

  1. Fasole bătută (frecată)- rețeta ardelenească - Lecturi si Arome says:
    March 19, 2019 at 4:04 pm

    […] din zona Ardealului. Am început cu pasta de jumări, în două variante, chiar (vezi aici și aici). Am încercat și un gulaș din carne de porc (vezi aici […]

    Reply
  2. Gulaș cu carne de porc (tocană ardelenească) - Lecturi si Arome says:
    February 28, 2019 at 6:08 pm

    […] să-mi aduc aminte de rețeta de pastă de jumări pe care am publicat-o deja pe site – vezi aici. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || […]

    Reply
  3. Pastă de jumări cu ou - Lecturi si Arome says:
    February 14, 2019 at 7:21 pm

    […] pe care o mâncam în copilărie când mergeam în Ardeal, la bunica din partea mamei. Am făcut varianta simplă a rețetei, cea cu ceapă și muștar dar, cercetând variantele de rețeta existente am văzut că există […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Paste cu brânză de vaci la cuptor March 2, 2021
  • Ostropel de pui. Cea mai simplă mâncare de pui cu sos de roșii February 24, 2021
  • Ciuperci la tigaie cu ceapă și usturoi. Rețetă DE POST! February 17, 2021

Archives

January 2019
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
« Dec   Feb »

Copyright © 2021 · captivating theme by Restored 316