Salată de sparanghel cu căpșuni și brânză
În meniul de astăzi o să avem o salată. Dar nu orice fel de salată ci una deosebită. O salată de primăvară, cu ingrediente care se îmbină perfect între ele într-un savuros preparat: salată cu sparanghel cu căpșuni și brânză.
Dacă mă urmăriți pe contul de Instagram știți deja că aceasta a fost cina noastră de duminică seara. Practic un răsfăț pentru papilele noastre gustative.
E o salată, cum ziceam, de primăvară pentru că în mai e și sezonul căpșunilor dar și al sparanghelului deși ingredientele acestea acum se pot găsi în majoritatea timpului în magazine. Acum însă, în această perioadă ele sunt ”în plin sezon”, cum se mai zice, deci clar că vor fi și mai gustoase.
Salata de sparanghel cu căpșuni și brânză este, ca mai orice altfel de salată, una ușor de făcut. Și rapidă. Sparanghelul, chiar dacă nu se consumă crud, are un timp de gătire foarte scurt.
Pentru un plus de savoare eu l-am gătit în tigaie dar pentru această salată de sparanghel cu căpșuni și brânză se poate folosi și sparanghel blanșat, operațiune ce durează cam 3 minute (dacă vrem să păstrăm culoarea verde a acestuia) sau chiar și sparanghel cuptor, caz în care durează mai mult (circa 15-20 de minute) sau pe grătar dacă nu așa, în tigaie.
Timpul de gătire, cum observați, variază în funcție de cât de tânăr este sparanghelul. Dacă este mai tânăr și cu tulpina mai subțire.
- 4-5 căpșuni
- o jumătate de legătură de sparanghel verde
- 25 de grame de nuci
- o mână generoasă de rucola (50 de grame)
- 25-30 de grame de brânză Gorgonzola
- Pentru sotat sparanghelul
- 2 linguri de ulei de măsline
- doi căței de usturoi
- Pentru prăjit nucile
- un vârf de cuțit cu sare roz de Himalaya
- un vârf de cuțit cu zahăr brun
- Pentru dressing
- o lingură de ulei de măsline
- o linguriță de oțet balsamic
- un vârf de cuțit de zahăr brun (melasă)
- un vârf de cuțit cu sare roz de Himalaya
Mod de preparare pentru salată de sparanghel cu căpșuni
- Începem prin pregăti sparanghelul verde. Îl spălăm și apoi îndepărtăm partea lemnoasă după care îl curățam îndepărtând ușor de acei mici ”solzișori” de pe tulpina rămasă cu un cuțit de curățat legume. Dacă avem sparanghel alb îl curățăm pe toată suprafața acestuia.
- Curățăm usturoiul și îl tăiem mărunt.
- Punem cele 2 linguri de ulei de măsline într-o tigaie și când sunt încinse adăugăm usturoiul tocat.
- Lăsăm la rumenit un minut după care adăugăm tijele de sparanghel.
- Lăsăm sparanghelul să se rumenească, întorcându-l din când în când pe fiecare parte până când se gătește. Devine moale dar totuși rămâne ferm. În funcție de grosimea sparanghelului și de cât este acesta de tânăr, această operațiune durează în jur de 10 minute. Timp în care ne ocupăm de restul ingredientelor.
- Spălăm rucola (poate fi și spanac sau alta salată verde) și o lăsăm să se scurgă de apă
- Spălăm căpșunile și apoi le tăiem în jumătate pe orizontală urmărind forma acestora (pentru un aspect mai frumos în farfurie.
- Încingem o tigaie antiaderentă. Adăugăm căpșunile și le rumenim ușor, întorcându-le și pe partea cealaltă, timp de 1 minut, cât să se înmoaie puțin și să se rumenească.
- Scoatem căpșunile pe o farfurie și apoi ne apucăm de pregătit nuca.
- Tocăm nuca grosier și punem peste ea un vârf de cuțit cu sare și unul cu zahăr. dacă aveți zahăr brun e și mai bine. Dacă nu, folosiți zahăr obișnuit.
- Punem pe foc o tigaie antiaderentă, și când aceasta este încinsă adăugăm nucile. Le rumenim, întorcându-le de pe o parte pe alta, pentru 2-3 minute și având grijă să nu se ardă. Atenție! Nuca se poate arde foarte ușor dacă nu e supravegheată sau gătită prea mult.
- Când și nucile sunt gata le dăm deoparte și le așezăm pe o farfurie.
- Tăiem brânza Gorgonzola bucăți.
- Pregătim dressing-ul amestecând uleiul cu oțetul, zarea și zahărul.
- Când și sparanghelul s-a terminat de gătit punem rucola pe o farfurie, adăugăm sparanghelul, căpșunile, nucile, brânza și apoi stropim totul cu dressing-ul pregatit.
- Amestecăm și servim cu poftă!
Poftă bună la salată de sparanghel cu căpșuni și brânză!
o femeie says
minunata!
As adauga ca sparanghelul se poate si frige fara ulei, cateva minute pe o parte si apoi pe cealalta – eu asa fac, sau fierbe scurt, dar si consuma crud (taiat pe razatoare sau mandolina – adica felii subtiri).
Claudia Vasilache says
Da, se poate, asa cum am si scris in articol, gati si prin alte metode. Si la aburi se poate! Si la grill…
Doar ca asa… cu un pic de ulei sau chiar unt ;) e mai gustos … zic eu.
Crud nu stiu daca l-as manca :)))