Salată de sparanghel cu spanac și parmezan
Acum ceva timp vă povesteam pe blog că am primit pentru recenzie cartea de bucate a lui Gordon Ramsay, ”Meniul perfect”, o carte de bucate deosebită nu doar prin rețetele cunoscutului chef britanic cât și prin formatul acesteia – o poți cumpăra și tu de aici.
Deși mi-a plăcut foarte mult, până de curând nu am gătit nimic din ea. Mi-am zis ca e timpul să o fac mai ales că am descoperit o rețetă simplă, rapidă și ușor de făcut … cu sparanghel.
Da, iar cu sparanghel pentru că e sezonul lui și cum am vrut să mă bucur de gustul acestuia am decis să-l cumpăr mai des și să-l testez în diverse combinații.
Deja ai văzut, cred, dacă ești abonat la notificări, că am publicat zilele trecute o altă rețetă simplă și rapidă tot cu sparanghel, însă cu căpșuni. Vă sfătuiesc s-o încercați și pe aceea pentru că această combinație dintre sparanghel și căpșuni este minunată!
Dar, să revin la rețeta de astăzi, cea de salată de sparanghel cu spanac și parmezan. Este o rețetă la fel de simplă și de gustoasă și sunt sigură că o să vă placă și această combinație.
Deși m-am inspirat din cartea de bucate a celebrului Gordon Ramsay, rețeta nu este identică. Spanacul pe care îl folosește acesta în rețetă este de fapt o combinație de spanac gătit și babay spanac. Eu am folosit doar baby spanac. Iar sparanghelul l-am gătit în tigaie și nu la grătar.
Și în ce privește dressingul am făcut o modificare. Doar pentru că nu aveam în casă o brânză albastră (cu mucegai). Așa că am făcut un dressing simplu, ca la rețeta de salată de sparanghel cu căpșuni și am folosit ca și brânză niște parmezan ras pe răzătoarea mare.
A fost foarte gustoasă chiar și așa deși, sunt sigură că în varianta propusă de maestru este mult mai gustoasă. Și, ca să vă dau posibilitatea să încercați și varianta originala o să vă scriu la final și rețeta pentru dressing-ul cu brânză albastră.
- 100 de grame de baby spanac
- o jumătate de legătură de sparanghel verde
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- un sfert de linguriță de sare
- 25 de grame de parmezan ras pe răzătoarea mare
- - pentru nuci
- 50 de grame de nuci
- un vârf de cuțit cu sare
- un vârf de cuțit cu zahăr
- - pentru dressing
- o lingură de ulei de măsline
- o linguriță de oțet balsamic
- un vârf de cuțit de zahăr brun (melasă)
- un vârf de cuțit cu sare roz de Himalaya
Mod de preparare pentru salată de sparanghel cu spanac și parmezan
- Spălăm frunzulițele de baby spanac și le lăsăm să se scurgă bine de apă.
- Pregătim și nuca pe care o tocăm grosier și punem peste ea un vârf de cuțit cu sare și unul cu zahăr. Dacă aveți zahăr brun e și mai bine. Dacă nu, folosiți zahăr obișnuit.
- Punem pe foc o tigaie antiaderentă, și când aceasta este încinsă adăugăm nucile. Le rumenim, întorcându-le de pe o parte pe alta, pentru 2-3 minute și având grijă să nu se ardă. Atenție! Nuca se poate arde foarte ușor dacă nu e supravegheată sau gătită prea mult.
- Când și nucile sunt gata le dăm deoparte și le așezăm pe o farfurie.
- Pregătim dressing-ul: amestecăm uleiul cu oțetul, zarea și zahărul.
- Spălăm și curățăm sparanghelul și apoi îl gătim exact ca în rețeta de salată de sparanghel cu căpșuni – vezi AICI.
- Când și sparanghelul este gătit punem spanacul pe o farfurie, adăugăm sparanghelul, dressing-ul și parmezanul și apoi amestecăm.
Servim, evident, cu mare poftă!
EXTRA SFAT
Rețeta pentru dressing cu brânză albastră, din cartea ”Meniul perfect”
50 de grame de Rocquefort sau altă brânză albastră
1-2 linguri de apă
o lingură de muștar de Dijon
3 linguri de oțet de cidru
3 linguri de ulei de nucă
3 linguri de ulei de măsline
Se sfărâmă brânza și se amestecă cu apa și muștarul pentru a o subția. Se adaugă apoi uleiul și oțetul. Se asezonează cu sare și piper după gust.
Să aveți poftă la salată de sparanghel cu spanac și parmezan!
Musai sa o incerc, dar adaptez: sparanghel iau de la tzaranul nostru si il grataresc putzin, spanac si usturoi am in gradina, nuci am cumparat de la dm, doar mai vreau niste branza mucegaita pt dressing pe care o ador :). Si voi folosi numai ulei de masline (am o comoara de grec in birou, pardon, comoara e la taica su pe deal :D )
Eh, ce bine ca ai grecul in birou si restul in gradina. Doar branza iti mai trebuie si gata salata! Sa aveti pofta! Si daca ai si capsuni fa-o si pe cealalta ;)