Sparanghel la tigaie cu crumble de bacon și sos Zabaglione
Rețeta de azi este iarăși cu … sparanghel. După ce acum câteva săptămâni v-am arătat cum se face sparanghel la cuptor cu bacon (vezi aici) și apoi 2 salate delicioase cu sparanghel, una cu căpșuni (vezi aici) și alta cu spanac și parmezan (vezi aici), astăzi ”vom duce” sparanghelul la un alt nivel.
Vom găti împreună ceva tot simplu de făcut dar puțin mai rafinat. Atât ca și combinație/rețetă cât și ca plating. Adică vom face împreună sparanghel cu un crumble de bacon și nuci, alături de un sos Zabaglione cu grapefruit.
Da, știu, sună ceva mai ”pretențios” decât rețetele simple de zi cu zi pe care le-am publicat pe blog și cu care sunteți obișnuiți însă aceasta nu e genul de rețetă ”confort food” ci una potrivită pentru o masă festivă. Aș îndrăzni să zic ”fine dining” dar încerc să fiu modestă :)
Este în schimb o rețetă foarte ușor de făcut, chiar dacă sună atât de pretențios.
- Sparanghelul se gătește rapid la tigaie în puțin unt sau ulei de măsline sau o combinație dintre cele două.
- Acel crumble de bacon și nuci se face foarte ușor prin prăjirea și apoi sfărâmarea baconului și a nucilor.
- Sosul Zabaglione e de fapt gălbenuș de ou gătit pe aburi împreună cu zeama de la un fruct de grapefruit.
- Iar cips-ul de parmezan pe care l-am folosit la decor e de fapt parmezan ras și gătit puțin în tigaie.
Ei, acum că v-am deconspirat secretul rețetei așa-i că nu vi se mai pare greu de făcut? Nu e nimic atât de complicat de executat dar cât de bine arată pe farfurie! E perfect ca aperitiv cald pentru o masă festivă. Eu cel puțin așa l-am gândit.
Ei bine, după ce am deconspirat în avans rețeta acum să vă spun și cum de m-am gândit la ea? De ce am schimbat puțin genul rețetelor cu care sunteți obișnuiți și pe care le căutați de obicei pe blog.
Motivația pentru a face această rețetă a venit mulțumită prietenilor de la Selgros România cu care, dacă mă urmăriți de ceva timp, cred că știți că am o frumoasă relație de colaborare încă de anul trecut.
Proiectul inițiat anul trecut de Selgros și în care am fost invitată să particip și eu alături de alți bloggeri de food de la noi din țară a continuat și anul acesta sub altă formă însă.
Anul acesta dorim să dam un ”restart” bucătăriei românești, redescoperind și reinterpretând rețete vechi sau ingrediente uitate din bucătăria noastră pe care le considerăm un lux de import când de fapt nu este așa.
În felul acesta proiectul inițiat de Selgros și la care particip și eu se alătură proiectului început de mine acum câțiva ani prin care mi-am propus să gătesc rețete vechi din caietul de bucate al mătușii mele sau din cărțile vechi de bucate moștenite de la bunica.
Astăzi nu am încercat să aduc la viață o rețetă din cărțile vechi de bucate sau din caietul mătușii ci un ingredient pe care noi, românii îl cam evităm considerându-l ”de lux”: sparanghelul.
O parte din comentariile lăsate la rețeta video de sparanghel cu bacon la cuptor (vezi aici video) mi-au dat de înțeles că mulți dintre românii nu prea gătesc sparanghel, că nici nu știu ce gust are. E mare păcat pentru că sparanghelul este o legumă gustoasă și sănătoasă pe care o poți găti în multe feluri. Și mai ales feluri rapide de mâncare!
Veți spune poate, că sparanghelul este o legumă ”de fițe”, că nu e de pe la noi și că de ce zic eu că e un ingredient din bucătăria românească? Ei bine, uite că sparanghelul este un ingredient folosit în rețete românești vechi.
Inițiam am aflat asta de pe site-ul lui Cosmin (Gastroart) care, în articolul lui ”Puțin despre sparanghelul la români” ne spune că
”Sparanghelul apare în două reţete dintr-un manuscris din epoca brâncovenească (aproximativ 1700). Este menţionat de cîteva ori în „Cea mai nouă carte de bucate cu peste 600 de reţete alese potrivite pentru toate clasele, întocmită după autori români şi străini”, de A. Şt. din 1921, şi în „Buna menajeră sau Carte de bucate” de Ecaterina Dr. S. Comşa, ediţia a IX-a. Apare şi la Bacalbaşa, la Sanda Marin sau la Silvia Jurcovan.”
Știu că informațiile din articolele lui Cosmin sunt foarte bine documentate așa că am fost sigură că dacă fac și eu investigații prin cărțile din biblioteca mea sigur voi găsi rețete cu sparanghel. Și așa a și fost. Am făcut și cercetări pe net ca să văd ce rețetă de sparanghel recomandă doamna Comșa. La pagina 172 am găsit, așa cum vedeți o rețetă de sparanghel cu smântână și una de sparanghel prăjit.
În cartea, publicată în 1957 și reeditată în 1961 (această ediție o am eu) am găsit mai multe rețete de sparanghel: cu maioneză, alta de salată de sparanghel și una de sparanghel cu sos verde dar și sparanghel ”cu sos muselin”, cu sos alb la cuptor sau cu unt și cașcaval.
Rețete cu sparanghel mai găsim și în cărțile de bucate ale Silviei Jurcovan (sparanghel cu unt) sau ale Sandei Marin – sparanghel fiert, sparanghel la cuptor și chiar chifteluțe de sparanghel sau budincă de sparanghel.
Așa cum vedeți, dragii mei, sparanghelul nici vorbă să fie o legumă nou introdusă la noi de ultimele trenduri din afară. Că am pierdut noi ”contactul” cu această legumă, asta e o altă poveste.
Ar fi însă timpul să îl repunem în drepturi și să-l gătim cel puțin acum, primăvara cât e sezonul lui și îl găsim destul de des în magazine, de multe ori chiar la preț redus.
Ca și combinație, sparanghelul merge foarte bine cu bacon, cu ou dar și cu unt. Cele mai cunoscute rețete sunt cele cu ou poșat și sos olandez sau cea cu sparanghel învelit în bacon. Și ele rețete ușor de făcut. Însă eu am vrut altceva, nu o rețeta obișnuită ci una care să poată fi pusă pe o masă festivă. Așa am ajuns la rețeta de astăzi de sparanghel la tigaie cu crumble de bacon și sos Zabaglione.
Dar, ”vorba lungă, sărăcia omului” așa că să trec la fapte, adică să vă spun cum am făcut eu acest sparanghel la tigaie cu crumble de bacon și sos Zabaglione.
- - pentru sparanghel
- 250 de grame de sparanghel
- un cățel de usturoi
- 50 de grame de unt
- un sfert de linguriță cu sare
- - pentru crumble de bacon cu nuci
- 50 de grame de nuci
- 50 de grame de bacon
- un vârf de cuțit cu sare
- un vârf de cuțit cu zahăr brun
- - pentru tuilles de parmezan
- 20 de grame de parmezan ras
- - pentru sosul Zabaglione:
- 2 gălbenușuri de ou
- un vârf de cuțit cu sare
- 50 ml de suc proaspăt stors de grapefruit
Mod de preparare pentru sparanghel la tigaie cu sos Zabaglione
– Preparare crumble de bacon și nuci
- Punem pe ochiul de aragaz o tigaie antiaderentă și când aceasta este încinsă bine adăugăm câte 2-3 fâșii de bacon (cât încap) și le prăjim și pe o parte și pe alta până se încrețesc și devin crocante.
- Dăm deoparte și lăsăm la răcit timp în care pregătim și nucile.
- Tăiem nucile bucăți mai mari, presărăm pe ele puțină sare și zahăr și le punem la prăjit în tigaie până se rumenesc. Atenție! Nucile se ard foarte ușor așa că stați lângă ele și aveți grijă să le întoarceți des. După ce sunt gata le scoatem din tigaie și le lăsăm la răcit.
- Punem în robotul de bucătărie baconul și nucile prăjite și le măcinăm cu ajutorul funției ”pulse”. Atenție! Nu vrem să le facem făină ci doar să le mărunțim.
– Preparare tuilles de parmezan
Pentru a prepara acest tuille din parmezan încingem o tigaie antiaderentă și adăugăm în ea câte o lingură de parmezan ras formând mici grămăjoare după care le lăsăm să se gătească. Parmezanul se va topi și se va forma un fel de dantelă din parmezan.
Când aceasta este gata, o luăm din tigaie și rapid o punem pe ceva rotund, un sucitor, o sticlă, etc. Acest tuille din parmezan se va curba și în felul acesta îl vom putea folosi ca și suport pentru sparanghel.
Ca să înțelegeți mai bine cum se procedează vă las mai jos și un video găsit pe net, până reușesc să fac eu unul ca să vă explic mai bine.
– Preparare sparanghel la tigaie
Sparanghelul îl pregătim exact așa cum am explicat deja, pe larg, în rețeta de salată de sparanghel cu căpșuni – vezi aici.
– Preparare sosului Zabaglione cu grapefruit
Deși sună sofisticat, acest sos din gălbenușuri se face foarte ușor. Trebuie doar să fim atenți să nu gătim prea tare gălbenușurile. Drept pentru care le vom găti pe baie de aburi. De obicei sosul Zabaglione se folosește la preparate dulci.
Aveți deja un exemplu de sos Zabaglione pe blog, în rețeta de tiramisu cu cremă Zabaglione – vezi aici.
De data aceasta însă vom exclude zahărul și vinul din rețetă și vom adăuga în schimb puțină sare și zeama de la un fruct de grapefruit.
Iată cum procedăm:
- Punem gălbenușurile într-un vas, adăugăm sarea și le batem bine.
- Punem vasul peste un altul în care avem apă care fierbe încet pe aragaz având grijă să nu atingem fundul vasului în care avem gălbenușurile de apa fierbinte. Atenție! Apa NU trebuie să clocotească și vasul NU trebuie să atingă apa fierbinte!
- Adăugăm și sucul de grapefruit și mestecăm continuu timp de 4-5 minute până se formează un sos mai gros sau mai subțire, în funcție de preferințe.
Plating. Aranjarea preparatului pe farfurie.
- Având deja toate elementele pregătite din timp începem să punem pe farfurie, pe rând, mai întâi un strat de crumble cu bacon și nuci.
- Peste acesta așezăm dantela (tuille) din parmezan sub formă de ”coșuleț”.
- Punem câte 4 bucăți de sparanghel în acest coșuleț din parmezan.
- Turnăm sos Zabaglione pe parte inferioară a tijelor de sparanghel.
- Decorăm cu flori și plante comestibile precum și cu bucăți de grapefruit.
- Servim cald si, ca de obicei, cu mare poftă!
Să aveți poftă la sparanghel la tigaie cu sos Zabaglione
[…] că aceste rețete nu au și existat, sau că ingrediente precum conopida sau sparanghelul (vezi aici) nu se foloseau în bucătăria […]