Gem de fragute pentru iarna
Săptămâna trecută am făcut o mulțime de dulceață și gem. S-au copt căpșunile, cireșele dulci, cireșele amare, vișinele și zmeura. Deși a nins, dacă ții minte, când erau copacii înfloriți și credeam că anul ăsta nu vor mai dori copacii, iată că nu a fost așa.
Din contra văd că este un an bogat, iar copacii au rodit neașteptat de bine. Așa că am avut mult de treabă pentru a pune la păstrare recolta peste iarnă. Am mâncat pe săturate, am făcut gem și dulceată dar am și pus la congelator din ce fructe am avut din producția proprie.
Așa că va urma pe blog o serie de rețete de sezon cu fructe și despre fructe. Despre conservarea lor pe iarnă. Am văzut că multe persoane sunt interesate de acest subiect. Așa că azi o să încep cu gemul de frăguțe. Nu știu căți dintre voi mai aveți frăguțe dar e bine să trec rețeta în cartea de bucate a blogului. Prinde bine anul viitor.
Frăguțele sunt ca niște căpșuni mai mici așa că dacă mai găsești căpșuni le poți înlocui cu frăguțele poți face, după aceeași rețetă gem de căpșuni. Iți povesteam zilele trecute că am mai folosit o porție mare cu frăguțe la un smoothie cu unt de arahide (vezi aici rețeta).
- 3 kilograme de frăguțe
- 1,5 kilograme de zahăr
- zeama de la o lămâie
Mod de preparare gem de fragute pentru iarnă
- Spălăm frăguțele, dăm deoparte codițele și le punem într-o oală încăpătoare, ideal în care nu facem altfel de mâncare ci doar gem și dulceață.
- Turnăm peste ele zahărul, acoperim și lăsăm până a doua zi pentru ca acesta să se topească și frăguțele să lase zeamă.
- A doua zi punem oala pe aragaz, la foc mediu și lăsăm să fiarbă până când se leagă gemul.
- Din când în când îndepărtăm spuma care se formează și ștergem pereții vasului pentru a evita caramelizarea zahărului. Putem folosi un burete de vase special pentru asta sau o pensulă pe care le înmuiem în apă rece înainte de a șterge vasul.
Rețeta în format video o poți vedea aici!
Apasă pe poză și ABONEAZĂ-TE și tu la canalul de Youtube!
- Spre final adăugăm și zeama de lămâie. Facem testul cu picătura și dacă observăm că este gata turnăm gemul în borcanele sterilizate în prealabil în cuptor.
- Punem capacele, întoarcem borcanele cu fața în jos și le acoperim cu o păturică lăsându-le astfel să se răcească lent.
- Etichetăm și punem în cămară până în momentul în care îl vom consuma.
Spor la făcut gem de frăguțe!
cristina dragomir says
poti sa crezi ca la 33 de ani, adica azi, aflu si eu cum arata fragutele? Eu tocmai ma uitam la ele si ma gandeam ca ai gresit poza si ca alea sunt capsune.
Claudia V says
Sun ca si capsunele doar ca muuult mai micute si mai enervante cand trebuie sa le dai coditele jos :))))
Sorin says
Cristina, nu cred ca ar trebui sa te “lauzi” cu faptul ca tu nu stii cum arata fragii. Unde ai trait puna acum?
Claudia V says
De ce toata lumea ar trebui sa stie cum arata fragii? Si de ce trebuie sa luam la intrebari pe altii? :)