Reteta de astazi este una simpla, clasica, dar transformata in una festiva: chec in doua culori cu glazura alba. M-am gandit ca aceasta reteta simpla sa fiede ajutor pentru cei ce vor sa aiba pe masa de Pasti ceva dulce si bun dar nu am timp sa faca cozonac sau alte prajituri sofisticate. Un chec insa e usor de facut si nici nu neceista ca tu sa stai prea mult timp in bucatarie.
Il poti face si simplu, fara glazura dar ar fi putin mai greu de decorat. De fapt, eu una nu prea sunt adepta glazurilor. Maresc inutil cantitatea de zahar din reteta si implicit cea consumata. Daca insa vrei sa faci din acest chec in doua culori unul festiv ai nevoie de putin glazura macar cat sa torni peste un strat foarte subtire care iti va fi de ajutor cand vei dori sa lipesti decorurile.
Acesta este motivul pentru care glazura de pe checul de astazi nu arata asa, ca toate glazurile pe care le stii. Mai bine spus ca toate prajiturile glazurate. Poti insa, daca doresti, sa faci o glazura mai groasa. Nimic nu te opreste. Depinde de gustutile tale.
Dar sa iti spun si ce alt motiv am mai avut ca sa pregatesc acest chec festiv. Dr. Oetker ne provoaca din nou la prajiturit. Si pe mine, si pe tine. Pe toata lumea care doreste sa se inscrie la concurs. Eu ”am ridicat manusa”. mi-am suflecat mainile si pus sortul si m-am apucat de pregati ceva dulce si bun, un chec in doua culori cu glazura alba, asa cum iti ziceam mai devreme. Evident ca am folosit produse Dr. Oetker pentru decor dar si la ingrediente. Vei vedea in continuare despre ce e vorba.
- 6 oua medii
- 200 grame de faina alba de grau
- 50 ml ulei
- 100 grame de zahar
- 2 plicuri de zahar vanilat Dr.Oetker
- 20 grame de cacao Dr. Oetker
- un varf de cutit de sare
- o lingura de esenta de vanilie Dr. Oetker
- glazura cu gust de lamaie de la Dr.Oetker
- ornamente pentru prajituri (fluturasi dulci) de la Dr. Oetker
Mod de preparare pentru chec in doua culori cu glazura
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava de chec mai mare, de 30/12 cm. Punem in ea hartie de copt sau putin ulei si tapetam cu faina.
- Separam albusurile de galbenusuri.
- Adaugam sarea peste albusuri si le batem spuma cu ajutorul mixerului. Daca avem un mixer cu bol, ca acesta de aici ne usureaza foarte mult munca deoarece, cat albusurile se bat noi putem face altceva.
- Dupa ce au crescut in volum si s-au albit adaugam treptat zaharul si zaharul vanilat si continuam sa mixam pana cand obtinem o spuma ferma, albicioasa care face varfuri.
- Separat amestecam galbenusurile cu uleiul (ca la maioneza) si esenta de vanilie pana la incorporarea completa.
- Adaugam treptat galbenusurile si amestecam, de data asta folosind o lingura sau o paleta de silicon pana le incorporam.
- Cernem faina si o adaugam treptat in compozitia de oua si ulei amestecand cu grija, cu miscari usoare, de joc in sus pana cand o incorporam toata si obtinem un aluat ca o smantana groasa.
- Impartim aluatul in 2 si intr-o parte adaugam cacaoa cernuta si laptele. Amestecam pana la incorporare.
- Turnam partea alba de compozitie in tava si peste ea pe cea neagra, intinzand usor pe toata suprafata tavii.
- Dam tava la cuptor pentru 4o de minute (in functie de cuptor). Facem testul cu scobitoarea si daca iese uscata atunci scoatem checul din cuptor si dupa ce se raceste putin si din tava. Lasam la racit pe un grilaj.
- Cand este rece adaugam peste el glazura pregatita conform instructiunilor de pe pachet. Pentru a obtine o glazura mai subtire, asa ca in poza, adaugati mai multa apa..
- Turnam glazura peste chec si lasam la rece ca sa se intareasca pentru macar 2 ore.
- Daca dorim ceva festiv pentru masa de Pasti il decoram cu jumatati de ou din ciocolata, fluturasi din zahar, floricele comestibile inainte de a-l da la cere. In caz contrar in lasam asa simplu, fara alte decoruri. Taiem si servim cu pofta gandindu-ne cu regret ca nu am facut portie dubla. :)
Pofta buna la chec in doua culori cu glazura alba!
Claudia, cum daca vrei glazura consistenta pui mai multa apa ? Mai putina.
Corect :) Da, mai subtire trebuia scris, nu consistent. Merci ca mi-ai atras atentia! Corectez imedia!
Vreau sa incerc!
cam la fel il facem si noi dar il preferam zebra, nu asa in 2 culori ca al tau. Cu glazura nu am incercat niciodata sa il fac.
Zebra dureaza cateva minute mai mult :)))) Iar eu am incercat sa scurtez timpul de executie, cu gandul la cei ce sunt foarte grabiti dar vor totusi ceva dulce ;)