Am facut zilele trecute un tort cu multa nuca de cocos. Daca urmaresti blogul, stiti deja despre ce tort vorbesc, tort ”Raffaello”. Blat de tort cu albusuri, crema de mascarpone cu ciocolata alba. Simplu si delicat.
Ei bine, acest blat de tort cu albusuri merita o atentie aparte asa ca m-am gandit sa scriu separat reteta in asa fel incat sa o puteti folosi la alte torturi. Adica in combinatie cu alte creme.
Reteta de blat de tort cu albusuri este perfecta mai ales in zilele de dupa sarbatori, cand se aduna, de obicei multe albusuri, galbenusurile fiind consumate in diferite prajituri sau maioneza pentru unele aperitive.
Este un blat de tort usor de facut si foarte consistent, dens. Se poate insiropa, asa cum am facut la tortul ”Raffaello” cu un sirop din lapte de cocos si ii veti intensifica aroma de nuca de cocos.
Practic mare lucru nu e de facut la el. Insa ideal ar fi sa ai un mixer electric, si mai bun sa fie unul cu bol (eu am unul simplu, ca acesta de aici, de care sunt foarte multumita). De ce? Pentru ca o sa faca treaba in timp ce tu poti face altceva.
Se poate face si un chec marmorat, din albusuri, ca cel din reteta video de mai jos!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Pentru blat, eu am folosit albusuri congelate in prealabil. Am tot adunat de la o maioneza, de la o prajitura si am ajus sa am in congelator 250 de grame de albusuri. Si m-am hotarat ca inainte de a incepe postul, sa le valorific. De sarbatori sigur voi mai aduna cateva si imi va prinde bine sa mai fac un tort la care sa folosesc acest blat.
- 260 grame de albusuri (8 oua)
- 150 grame de zahar
- 100 grame de nuca de cocos
- 40 grame de faina alba de grau
- o lingura de esenta de vanilie
- un varf de cutit de sare
Mod de preparare blat de tort cu albusuri
- Incepem sa facem blatul de tort prin a aprinde cuptorul la 160 de grade si a pregati o tava de tort rotunda, de 17-18 cm, ideal ar fi cu peretii detasabili (ca aceasta de aici). Punem pe fundul acesteia hartie de copt iar peretii ii ungem din belsug cu unt. E mai bine sa nu folosim hartie si pentru peretii tavii deoarece blatul s-ar coace neuniform.
- Punem albusurile intr-un vas curat si bine degresat NOTA! Daca folosim albusuri congelate le decongelam in prealabil si le aducem la temperatura camerei).
- Adaugam un praf de sare si incepem sa le batem bine cu mixerul.
- Cand albusurile s-au batut bine, si-au marit volumul si au devenit o spuma ferma si alba ca neaua, adaugam treptat zaharul si batem in continuare pana cand albusurile noastre sunt atat de bine batute incat daca intoarcem castronul acestea nu vor cadea.
- Adaugam esenta si treptat nuca de cocos si faina, si amestecam.
ATENTIE!
Renuntam la mixer! Amestecam cu miscari usoare, de jos in sus pana la completa inglobare a acestora. Folosim o paleta de silicon – ca aceasta de aici– sau pur si simplu o lingura.
NU folosim mixerul pentru amestecare deoarece am strica aerarea albusurilor!
- Punem compozitia pe care am obtinut-o mai devreme in tava si o dam in cuptorul incins pentru aproximativ 30 de minute (in functie de cum coace cuptorul).
- Blatul este copt cand incepe sa se rumeneasca pe deasupra si daca facem testul cu scobitoarea aceasta iese curata.
- Cand blatul este gata il scoatem din cuptor si il lasam doua trei minute la racit dupa il scoatem din tava imediat, asa fierbinte ca sa nu faca condens si sa se umezeasca, blatul fiind din albusuri.
- Lasam blatul de tort la racit pe un gratar
Vezi AICI cum se face si prajitura din albusuri cu nuca
Poti folosi acest blat de tort in combinatii cu diferite creme cum ar fi crema de mascarpone cu ciocolata alba, crema de mascarpone cu ciocolata neagra, ganache de ciocolata, crema fiarta de ciocolata, crema de patiserie, crema fiarta de caramel cu lapte sau pur si simplu frisca din smantana naturala etc. Orice e pe gustul tau.
Update!
Acest blat de tort cu albusuri si nuca de cocos poate fi transformat intr-unul numai bun pentru a face o rulada. A fost incercat in felul acesta de catre Diana Pricope. Iata si pozele primite de la ea.
Simona says
Nota 10 cu felicitări pentru acest blat deosebit de fin și parfumat pe care îl fac cu emoție pentru câte o ocazie specială. ♥️ L-am făcut și în formă de inimă, cu cremă pe bază de mascarpone, capsune proaspete din grădină, stropite cu urme fine de ciocolată neagră. De vis.
Mulțumim frumos pentru rețetă!
Claudia Vasilache says
Cu mare drag! Ma bucur tare mult ca v-a placut si il pregatiti atat de des. Drept e ca e un blat deosebit :)
Victoria says
Ce recomandări îmi puteți da pentru tăierea acestui blat ? E bune sa le țin câteva ore la frigider ? Cum se taie mai ușor ??
Claudia Vasilache says
Eu nu tin nicioadata blaturile la frigider inainte de a le taia. Folosesc insa un cuțit pentru feliat painea, bine ascutit si tai cu multa atentie. E chestiune de indemanare. Mai exista un fel de ustensila, din cate am vazut pe net, cu ajutorul careia se pot felia blaturile de tort insa nu am testat-o.
Mary says
Buna ziua si multumim pentru reteta! Ati putea sa imi spuneti, va rog, dimensiunea tavii?
Multumesc!
Claudia Vasilache says
Buna ziua! Dimensiunea tavii este de 18 cm!
Sima Irina says
Eu am facut chec din albusuri proaspete si a iesit excelent.
Ultima data am congelat albusurile pentru ca nu aveam cum sa prepar checul imediat si cand le-am decongelat, nu a mai iesit la fel. La gust era ok, dar nu era pufos, desi am respectat reteta.
La blat nu m-am gandit. O sa tin cont, pentru ca un blat facut in casa nu se compara cu unul din comert.
Claudia V says
Da, sa stii ca am simtit si eu o usoara diferenta la baterea albusurilor. Cele proaspete parca s-au batut mai bine. Dar la blatul asta cu nuca de cocos, si insiropat fiind zic ca merge foarte bine sa le folosesti.
Iuliana says
Merci de reteta. Am si eu cateva albusuri in congelator care asteapta sa le investesc in ceva bun :)
Claudia V says
Cu placere! Investete-le in blat ;)