Prăjitură din albușuri (FĂRĂ praf de copt)
Zilele trecute am făcut niște rețete în care aveam nevoie de maioneză așa că am rămas cu câteva albușuri pe care trebuia să le pregătesc cumva. Evident că mai ușor ar fi fost să le gătesc pur și simplu și să le mănânc la prânz, cină sau chiar la un mic dejun întârzâiat.
Însă am vrut să încerc o rețetă nouă de prăjtură din albușuri ca să vă vin în ajutor acum, de sărbători când se va găti mult și când vor rămâne mulțe albușuri nefolosite. Eu am avut doar 4 albușuri la dispoziție așa că mi-a ieșit o prăjitură micuță pe care de fapt am și copt-o într-o tavă de chec ca să iasă mai înaltă.
Ca să nu fie ceva prea simplu, prea banal, am folosit și niște nucă pe care am pus-o pe deasupra dar la fel de bine se poate pune și în interior. Motivul pentru care am folosit-o pe deasupra nu a fost doar unul estetic ci și pentru că fiul meu nu mănâncă nucă în deserturi. Mofturi de copil…
Am și filmat modul de preparare al rețetei deși nu e mare lucru de făcut. În principiu se bat albușurile foarte, foarte bine, la început fără zahăr după care se pune și zahărul și se continuă baterea lor până formează vârfuri.
Ca să fie mai ușor de bătut și mai stabile am adăugat și puțină zeamă de lămâie. Acest este un truc foarte util mai ales atunci când albușurile sunt mai vechi sau au stat mai mult în frigider. Dacă observați că nu se bat bine, adăugați puțină zeamă de lămâie și s-a rezolvat problema.
- 200 grame de albusuri (4 albușuri)
- 75 grame de zahăr
- 3 linguri de ulei
- 100 grame de faină albă de grâu
- 50 grame de nucă
- 1 linguriță cu zeamă de lămâie
- 1 linguriță cu esență de vanilie
Mod de preparare pentru prăjitură din albușuri (FĂRĂ praf de copt)
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și punem hârtie de copt într-o tavă mică de chec.
- Batem albușurile cu ajutorul mixerului până se albesc după care adăugăm un strop de sare, zahărul și zeama de lămâie.
- Continuăm să bate albușurile până acestea devin ferme iar compoziția este lucioasă și formează vârfuri.
Vezi mai jos cum se fac checul din albușuri!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
- Adăugăm uleiul și apoi făina cernută.
- Amestecăm, cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a nu pierde aerarea albușurilor.
- Punem compoziția în tava pregătită în prealabil.
- Presărăm nucile din loc în loc.
- Dăm la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (în funcție de cuptor) sau până trece testul cu scobitoarea.
- Scoatem din cuptor, lăsăm la răcit și apoi feliem și servim cu poftă :)
Să aveți spor la făcut prăjitură din albușuri (FĂRA praf de copt)
[…] AICI cum se face si prajitura din albusuri cu […]