Reteta de salata de patlagele verzi pe care o scriu astazi in cartea virtuala de bucate este o reteta traditionala in partile noastre, adica in Moldova. Este o reteta a copilariei as putea spune. Cu ea am crescut si o stiu de la bunica mea. Ea o facea cand ultimele patlagele verzi se strangeau de pe rug.
La noi, in casa nimic nu se arunca ci totul se valorifica. Asa am fost crescuta, educata. Asa ca si patlagelelor, ceea ce ramanea dupa ce puneam gogonele murate pentru iarna, le venea randul sa fie transformate intr-un fel de mancare simplu si delicios: salata de patlagele sau salata de gogonele. Cum vreti voi sa o numiti.
Este un fel de mancare din categoria ”Aperitive” care are la baza o reteta simpla, asemanatoare cu cea a salatei de vinete.
Se face foarte usor si are doar 4 ingrediente de baza: patlagele (gogonele) verzi, sare, ulei si ceapa verde. Cantitati? Aici depinde de gustul fiecaruia, de cat de multe gogonele vrea sa foloseasca pentru a o face, de cat de ”grasa” ar vrea sa fie aceasta salata de patlagele verzi, si cat de cu gust de ceapa.
O sa va scriu niste cantitati desi m-am gandit ca sens nu prea ar avea pentru ca gusturile difera si fiind o reteta atat de simpla nu aveti cum sa dati gres cand o faceti.
Singurul lucru de care trebuie sa tineti cont este in ceea ce priveste alegerea patlagelelor. Sunt patlagele si patlagele. Unele mai verzi, altele cu parti rosiatice, semn ca incepusera sa se coaca cand a dat frigul peste ele. Pentru a fi mai gustoasa salata de patlagele ideal ar fi sa amestecati, sa ”rataciti” printre patlagelele foarte verzi si cateva cu parti inrosite. Iese mai gustoasa in felul acesta.
Puteti sa mergeti mai departe de reteta de baza si sa o adaptati gusturilor voastre. Sa adaugati de exemplu, turmeric, sau piper sau ghimbir sau orice condiment vreti. Chiar si maioneza ati putea adauga. Asta daca nu o vreti vegan (de post).
Ingrediente pentru reteta de salata de patlagele verzi
- 6-7 gogonele mari
- 50 ml ulei
- o lingurita de sare
- o ceapa rosie
Mod de preparare pentru reteta de salata de patlagele verzi
- Spalam gogonelele si le punem la fiert intr-o oala incapatoare in care am pus apa cu sare.
- In functie de cat de mari si cat de coapte/verzi sunt va dura mai mult sau mai putin pana cand se vor gati.
- Incercati cu furculita si cand sunt gata le scoateti si le puneti direct in alta oala cu apa rece. Le lasati acolo pentru cateva minute apoi le scoateti, le curatati si le lasati la scur. Eu le-am lasat sa se scurga bine peste noapte. Le-am pus intr-o strecuratoare de plastic (ca aceasta), am pus sita peste un castron si le-am lasat in frigider pana a doua zi. Este foarte important sa le scurgeti foarte, foarte bine pentru ca altfel salata va iesi prea apoasa si nu o sa va placa.
Vezi aici cum se face pun gogonelele la murat pentru iarna
- Inainte de a ne apuca de facut salata de patlagele verzi curatam ceapa si o taiem marunt.
- Dupa ce s-au scurs bine patlagelele, le tocam cu un tocator pentru vinete sau pur si simplu cu cutitul, adaugand si ceapa taiata marunt. O putem pune direct in salata dar in felul acesta o maruntim si mai mult.
- Punem patlagelele si ceapa tocata intr-un castron, adaugam sare si ulei dupa gust si … gata salata noastra de patlagele verzi. Un deliciu!
Profitati acum de faptul ca sunt gogonele ieftine in piata si incercati aceasta simpla reteta traditionala de salata de patlagele verzi. O sa va placa!
Pofta buna sa aveti la salata de patlagele!
Silvia Marinescu says
eu fac o salata din gogonele , dar coapte pe gratar sau in cuptor. Se curata cand se racesc si se fac mai departe ca si vinetele
Claudia Vasilache says
Faina ideea! Am sa incerc si eu asa la toamna! :)
Iuliana says
Nu stiam reteta de salata, suna foarte fain! Eu fac o tocanita de gogonele, ca orice tocanita, cu ceapa calita, cu ardei, cu sos de rosii.
Claudia V says
Am si o tocanita de gogonele trecuta pe lista de facut :))) Dar ar trebui sa mananc non stop la cate am in plan sa gatesc :))