Anul asta in sfarsit ciresii din gradinia noastra au facut rod. Un rod bogat si gustos. Cirese mari, carnoase, dulci si bune. Am facut din cateva o prajitura simpla cu cirese, am mancat pe saturate dar am zis ca totusi un borcan, doua de dulceata, pentru la iarna nu ar strica sa fie in camara. Insa dulceata are mult zahar in compozitie asa ca pana la urma am ajuns la a face gem de cirese.
Si ca sa nu fie chiar un simplu gem de cirese, mamei mele, ca ea l-a facut, i-a venit ideea sa il aromatizeze cu putina menta. Ceea ce s-a dovedit a fi o foarte buna ideea. Combinatia de cirese cu menta, din punctul nostru de vedere, adica al gusturilor noastre este una foarte buna.
Daco aveti si voi multe cirese si nu stiti ce sa mai faceti cu ele va recomand si dulceata de cirese. Diferenta intre ele e ca la gem am pasat usor fructele iar la dulceata le-am lasat intregi. Tot pentru a le pastra pe iarna mai puteti sa le puneti la congelator in caserole asa cum am explicat aici.
Mai puteti incerca o prajitura rapida cu cirese (vezi aici reteta) sau un clafoutis cu cirese (vezi aici reteta) si, de ce nu, chiar un chec cu cirese a carui reteta o gasiti aici.
- 2 kg cirese curatate de samburi
- 1 kilogram de zahar
- zeama de la o lamaie
- trei crengute de menta
Mod de preparare pentru reteta de gem de cirese cu menta
- Ciresele, spalate bine si curate de samburi le pasam in robotul de bucatarie folosind functia ”pulse” ca sa le maruntim. Atentie sa nu le transformam intr-o pasta omogena ca pentru smoothie. Pasam doar cat sa le zdrobim. Daca nu aveti robot de bucatarie puteti folosi masina de tocat carne.
- Punem zaharul peste cirese si lasam, fie peste noapte, fie doar doua-trei ore, cat sa se topeasca zaharul si sa mai lase din zeama.
- Punem ciresele intr-o oala cu fund dublu (ideal ar fi sa fie o oala pe care sa o folosim doar pentru a face gemuri/dulceturi) si lasam sa fiarba la foc mediu pana cand se leaga.
Vezi mai jos cum se face dulceata de cirese dulci!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru a fi primul care afla noutatile!
- Cand vedem ca incepe sa se ingroase adaugam lamaia si menta pe care o vom scoate la final.
- Pentru a vedea daca este gata gemul de cirese, punem putin pe o farfurie si lasam sa se raceasca. Daca gemul este legat, asa fierbinte il turnam in borcane sterilizate in prealabil. Punem capacele, intoarcem invers borcanele, acoperim cu o patura ca sa se raceasca lent si apoi le putem pastra pe iarna, in camara.
Pofta buna sa aveti!
Alte retete de gem/dulceata:
Dulceata din fructe de soc (click aici pentru reteta)
Gem de coarne si mere (click aici pentru reteta)
Dulceata de visine cu aroma de lavanda (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Cred ca are o aroma minunata!
Claudia V says
Da! Am fost surprisa de cat de bun poate fi in varianta asta :)