Gem de rubarbar cu mere si ghimbir. Cum se face gemul de rubarba.
Reteta simpla si rapida de gem cu rubarba
Cum s-a nimerit sa primesc de la prietena mamei mele o cantitate mai mare de rubarbar, a trebuit sa gasesc o solutie sa il gatesc rapid. Asa ca am facut o prajitura si un gem. Cum in ani din urma incercasem un gem de visine si rubarbar, de data asta un gem de rubarbar cu aroma de ghimbir.
Am folosit merele in aceasta combinatie pentru ca acestea contin pectina care leaga bine gemul sau dulceata. Si in plus, ca sa fie si ceva inedit, i-am dat o aroma picanta, usor exotica, de ghimbir. Nu am folosit mult ghimbir si l-am pus la fiert mai spre final pentru ca am dorit sa manance si fiu-meu. Si mi-a fost teama ca va stramba din nas daca va iesi prea aromat si prea picant.
Voi insa, daca doriti puteti sa puneti ghimbirul la fiert de la inceput si veti otine un gem de rubarbar cu mere ceva mai aromat decat al meu. Dat fiinda ca l-am facut cu mere, in 30 de minute gemul a fost gata. Mai mult dureaza timpul de asteptare pana cand se topeste zaharul, vreo trei ore. In rest reteta de gem cu rubarbar si mere se poate incadra la categoria retete simple si rapide.
- 1250 grame de rubarbar curatat
- 600 grame de mar curatat coaja si cotor
- 25 grame de ghimbir
- o lamaie
- 800 grame zahar
Mod de preparare pentru reteta de gem de rubarbar cu mere si ghimbir
- Rubarbara curatata o taiem cubulete de marime potrivita. Aproximativ un centimetru, maxim doi.
- Merele, la fel le taiem cubulete de marime potrivita.
- Amestecam merele cu bucatile taiate de rubarbar, punem zaharul peste ele, acoperim cu un capac si lasam sa stea impreuna circa 3 ore (poate fi si peste noapte daca faceti operatiunea asta tarziu seara).
- Odata trecute cele trei ore veti observa ca zaharul s-a topit si s-a format o multime de zeama.
- Puneti oala pe foc si lasati zece minute sa fiarba la foc tare dupa care micsorati flacara si lasat sa se gateasca gemul de rubarba inca 20 de minute.
Vezi mai jos cum se face si prajitura cu rubarba si iaurt
ABONEAZA-TE si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru noutati!
- Intre timp curatati si dati pe razatoarea mica ghimbirul si adaugati-l in gemul care clocoteste pe foc.
- Mai lasati sa fiarba impreuna inca 10 minute.
- La final adaugati zeama de lamaie, mai dati un clocot si apoi opriti focul si puneti imediat gemul in borcanele sterilizate in prealabil. Inchideti cu capacele, intoarceti invers si acoperit cu o paturica ca sa se raceasca lent.
- A doua zi puteti pune borcanele la pastrare pentru iarna, in camara.
Spor la treaba sa aveti!
Alte retete de gem/dulceata:
Gem de cirese cu menta (click aici pentru reteta)
Gem de prune (click aici pentru reteta)
Gem de coarne si mere (click aici pentru reteta)
o femeie says
nu am gatit niciodata rubarba (adica am cumparat, incercat, si aruncat). Cum se curata rubarba?
Claudia V says
O poti curata cu un cutit normal sau din ala pentru legume. ”Razi” coaja ca sa zic asa. Mi-ai dat o idee. Incerc sa fac un mic video :)
Simona says
Interesantă combinație! :) Am încercat anul trecut prăjitură cu căpșune și rubarbăr și mi-a plăcut tare mult. Aveam în plan să comand în primăvară câteva fire, să le pun în grădină. Sarcina mi-a cam dat planurile peste cap…Poate, anul viitor!
Claudia V says
Da, combinatia de capsuni si rubarba este una clasica :)
Sa iti pui si tu neaparat in gradina ca merita.
Antoaneta says
O singura data am mancat rubarba si mi-a placut. Reteta pare foarte-foarte interesanta.
Cand zic eu ca e mai bine sa ma mut la tine, nu ma crezi :P
Claudia V says
Te astept cu drag ;) Si bunatati :p
Laura says
MIam,miam.
Iuliana says
Pastreaza-mi si mie! Eu nici nu stiu ce gust are rubarba :(
Claudia V says
Iti trimit un borcanel :)