• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

June 20, 2017 · 7 Comments

Dulceață de cireșe dulci

De post (vegan)· Dulceturi/Conserve

Spune si altora!
 140     
140
Shares

Dulceață de cireșe dulci

Cu ceva ani în urma soțul meu a cumpărat din piață doi cireși și i-a plantat în curte. Cred ca sunt vreo 5 ani de atunci. Ei bine, în sfârșit, anul aceste cireșii au facut atâta rod încât am avut cireșe să mâncăm pe săturate dar și să facem dulceață pentru la iarnă sau să punem la congelator pentru o prăjiturică cu fructe mai târziu.

Așa că ne-am mobilizat toată familia și ne-am apucat de valorificat cireșele. Se văd și în poză ca sunt niște cireșe mari, cărnoase. Mai mare dragul să le mănânci. Cel mic era mare fan căpșuni până acum dar anul asta a dat de gustul cireșelor și a declarat că nu îi mai plac căpșunile.dulceata de cirese dulci

Zice el asta acum ca s-a terminat sezonul lor dar anul viitor o sa lua sigur de la capăt cu preferințele. Așa-i când ai de unde alege. Nu-ți mai place orice.

Cum s-au copt și vișinele între timp am mai făcut și un gem asortat cu cireșe și vișine dar și nelipsita, tradiționala chisăliță. Am avut anul asta  noroc ca am găsit și cireșe amare în același timp cu cele dulci și cu vișinele și am facut o oala mare, plină ochi cu acest delicios compot tradițional.

Dulceața de cireșe dulci e ușor de făcut. Adică nu sunt mulți pași de executat și nici nu durează prea mult. E mai plictisitor și mai de durată desfăcutul sâmburilor și apoi așteptarea să se topească zahărul și să se fiarbă dulceața până când se leagă. În rest mare lucru nu e de făcut.

Vezi AICI cum se face dulceața de cireșe amare

Eu am ales să fac dulceața de cireșe dulci prin aceeași metodă utilizată la producerea gemului. Nu facând sirop separat. Și nici nu am pus zahar așa cum se pune, adică un kilogram de zahăr la unul de fruct. Mi se pare exagerat de dulce. Am făcut și în alți ani cu mai puțin zahăr și a ținut peste iarnă.

Rețeta este scrisă având cântărite după ce au fost curățate de sâmburi deoarece în funcție de aceasta punem și cantitatea de zahăr.

Dulceață de cireșe dulci
 
Save Print
Prep time
24 hours
Cook time
1 hour
Total time
25 hours
 
Autor: Claudia
Recipe type: Conserva pentru iarna
Cuisine: Romaneasca
Serves: o portie
Ingrediente
  • 3 kilograme de cireșe curățate de sâmburi
  • 1,5 kilograme de zahar
  • zeama de la o lămâie
3.5.3226

Mod de preparare pentru rețeta de dulceață de cireșe dulci

  • Punem zahărul peste cireșele curățate de sâmburi, acoperim și lăsam peste noapte ca să se topească zahărul și să lase zeamă.
  • A doua zi amestecăm ușor ca să amestecăm și restul de zahăr rămas netopit, punem oala pe aragaz, la foc iute și lăsăm să fiarbă.
  • Din când în când luîm cu lingura de lemn spuma formată și o dăm deoparte.

Ai mai jos si reteta in format video!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!

  • Fierbem până când se leaga siropul din dulceața de cireșe dulci.
    NOTA! Pentru a vedea daca este gata luăm, cu o lingurită, o cantitate mică de sirop și picurăm puțin într-un pahar cu apă rece. Daca nu se desface înseamnă că dulceața este gata.
  • Spre final cand nu se mai formeaza spuma, adaugăm în dulceată și zeama de la o lămâie, mai dam un clocot după care o punem în borcane sterilizate, în prealabil, în cuptor.
  • Întoarcem borcanele cu fundul în sus și le acoperim cu o pătură, lăsându-le să se răcească lent după care le transferăm în cămară sau alt loc răcoros.

dulceață de cireșe dulci

Spor la pregătit dulceață de cireșe dulci!


Spune si altora!
 140     
140
Shares
 
140
Shares
 140    
« De ce să consumăm hrișcă și cum o preparăm
Despre blogging, gastronomia românească și 3 zile petrecute la București »

Comments

  1. Cornel says

    February 26, 2018 at 8:41 pm

    Dulceata de cirese firbe de 3 ore ,am testato intruno farfurie cu apa rece am pus citeva picaturi de dulceata,se descompune in apa rece.Deci ce spuneti voi ca timpul de fierbere este circa 60 de min .Corectativa retetel toti voi de pe internet care postati retetele de dulceturi.☹️

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      February 27, 2018 at 8:31 am

      Bun si daca eu nu am fiert 3 ore la dulceata ce sa fac? Sa mint?!?! Timpul de fierbere sa stiti ca depinde de foarte multe. Poate ati fiert la foc foarte mic si atunci normal ca va ia mai mult timp….

      Reply
  2. cristina dragomir says

    June 22, 2017 at 11:49 pm

    de cirese am facut dulceata anult trecut si nu prea e pe gustul nostru. Noua ne place foarte mult dulceata de visine. Am facut vreo 14 borcanele de 400 de grame si pot sa ma laud ca a iesit super.

    Reply
    • Claudia V says

      June 23, 2017 at 7:56 am

      Cea de visine e mai ascrisoara si de aia va place mai mult. Asta de cirese dulci e … cam dulce :)) Dar cum am avut atatea cirese noi am facut cat am putut. Altfel nu as fi cumparat ca sa fac.

      Reply

Trackbacks

  1. Gem de cirese cu menta - Lecturi si Arome says:
    June 24, 2021 at 8:13 am

    […] aveti si voi multe cirese si nu stiti ce sa mai faceti cu ele va recomand si dulceata de cirese. Diferenta intre ele e ca la gem am pasat usor fructele iar la dulceata le-am lasat intregi. Tot […]

    Reply
  2. Cartea de rețete online a anului 2017 - Lecturi si Arome says:
    January 6, 2018 at 10:28 pm

    […] Dulceață de cireșe dulci […]

    Reply
  3. Compot de vișine pentru iarnă - Lecturi si Arome says:
    July 6, 2017 at 7:43 am

    […] fiecare an ne fac bucuria de a rodi câteva kilograme bune de fruct pe care îl transformăm în dulceață, gem, compot, îl mâncăm sau punem la […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Care sunt cele mai sănătoase legume pe care poți să le consumi primăvara April 25, 2023
  • 5 motive ca să consumi urzici primăvara! April 19, 2023
  • Secretele unui cozonac reușit. Sfaturi pentru a face cozonacul perfect! April 7, 2023

Archives

June 2017
MTWTFSS
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
« May   Jul »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316