Clafoutis cu cirese. Rețetă rapidă de budincă cu fructe de sezon.
Astăzi m-am gândit să vă arăt cum să faceți un cunoscut desert ale cărui origini sunt în regiunea Limousin din Franța: clafoutis cu cireșe. Rețeta este una foarte ușor de făcut, necesită puține ingrediente și este, practic, o budincă cu fructe.
În varianta originală, pentru un clafoutis se folosesc cireșe negre, cu tot cu sâmburi. Însă, varianta cea mai cunoscută este cea cu cireșe dulci pentru că, probabil se găsesc mai ușor decât cele negre. Însă nu e greșit nnici dacă încercați să faceți un clafoutis folosind alte fructe de sezon.
Practic, desertul nostru de astăzi este format dintr-un strat de fructe peste care se toarnă o compoziție ca de budincă, făcută din oua. lapte, zahăr și făină după care se coace în cuptor până când se încheagă. Aluatul este unul ca de clatite dar ceva mai subțire.
Mai există un desert franțuzesc asemănător cu acesta despre care vă povestesc astăzi. Se cheamă Far Breton și este specific altei regiuni din Franța, Bretagne. Tradițional acesta se face cu prune sau stafide.
Atât clafoutis cât și Far Breton se pot face și cu alte fructe decât cele tradiționale. Eu am încercat ambele variante dar cu cireșe pentru că din acestea am avut acum mai multe dar în toamnă, când se vor coace prunele promit că vă dau și rețeta amănunțită de Far Breton.
În rețeta originală de clafoutis, v-am spus că se folosesc cireșele amare. Ei bine, prin coacerea sâmburilor din cireșe, desertul are în final o suavă aromă de migdale. Pentru a mă apropia cât mai mult de rețeta originală, ținând cont de faptul că am pus cireșe dulci în loc de amare și le-am mai și scos sâmburi, am folosit câteva picături de esență de migdale în compoziția de lapte și ou.
Aș fi putut lăsa cireșele întregi dar am vrut să mănânce și băiețelul meu așa că nu am mai stat pe gânduri și le-am scos sâmburii. Drept să zic mi se pare mai ușor de savurat așa decât să ai grija sâmburilor în loc să te bucuri de desert. Voi, însă, puteți alege ce variantă vă surâde mai mult.
Modul de preparare e unul foarte simplu și îl vedeți în video de mai jos. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, vă răspund cu drag, fie aici, pe blog, fie pe canalul de Youtube, dacă îmi lăsați un comentariu. Dar eu zic că e așa de ușor de făcut rețeta aceasta de clafoutis încât nu veți întâmpina nicio problemă în a o face. Sper să o încercați. Vă urez de pe acum să aveți poftă la clafoutis, această delicioasă budincă cu fructe de sezon.
- 450 grame de cirese fara samburi
- 3 oua medii
- 50 grame de zahar + o lingura pentru tapetat tava
- 90 grame de faina alba de grau
- 180 grame de lapte
- 20 grame de unt + un cub pentru uns tava
- o lingurita cu esenta de vanilie
- cateva picaturi de esenta de migdale (optional)
Leave a Reply