Prăjitură rapidă cu cireșe sau vișine
În sfârșit s-au copt și la noi cireșele și vișinele așa că, după ce am mâncat pe săturate, am încercat în weekend o rețetă de prăjitură rapidă cu cireșe. La fel de bine se poate face și cu vișine și cred că acesta va fi desertul nostru din weekend-ul care vine.
Rețeta este una simplă și rapidă și are la bază cam același aluat ca cel de la prăjitura răsturnată cu căpșuni sau la cel de la prăjitura cu rubarbă. Îmi place tare mult cum iese aluatul acesta și mai ales cât de ușor se face așa că de cele mai multe ori mă joc cu el.
Uneori folosesc lapte bătut ori un chefir ceva mai subțire alteori lapte dulce, de fiecare dată ținând cont să măresc sau să micșorez cantitatea de făină pe care o pun în aluat. Când folosesc lapte dulce pun mai multă făină iar când folosesc un iaurt ceva mai gros adaug un pic mai puțină.
Chiar mă întreba ieri cineva prin mesaj privat pe Facebook dacă ar putea scoate laptele de la ingrediente. Din păcate nu se poate face acest lucru dar, dacă aveți probleme de sănătate și nu aveți cum să folosiți lapte, ați putea să încercați să puneți apă în locul acestuia. Sau să-l înlocuiți cu un lapte vegetal (găsiți mai multe rețete de lapte vegetal pe site – vezi AICI, AICI sau AICI).
Însă, dacă faceți acest lucru o să fie nevoie să măriți cantitatea de făină cât să iasă o compoziție de consistența unei smântâni mai groase, așa cum se vede în video de la modul de preparare. Nu aș garanta, însă, că o să iasă chiar atât de moale, de fragedă. laptele mai are și grăsimi care ajută aluatul să fie gustos. Însă, așa cum există prăjituri vegane (de post) și care sunt gustoase, nu văd de ce nu ar ieși totuși ceva bun și așa.
- 250-300 grame de cireșe sau vișine (fără sâmburi)
- 3 ouă medii
- 300 grame de făină albă de grâu
- 150 grame de zahăr
- 150 ml lapte dulce
- 75 ml ulei floarea soarelui
- o linguriță cu praf de copt (5 grame)
- o lingurță cu esență de vanilie
Leave a Reply