Gogosi de post pufoase si aromate
Un alt desert din categoria retetelor de post este si aceasta reteta de gogosi de post pufoase si aromate. Un desert simplu care este mai mult o joaca de copil sa il faceti. Si chiar va puteti juca cu cei mici facandu-l. Cel putin baietelul meu s-a distrat de minune cand l-am pus si pe el la treaba.
Aluatul bineinteles ca nu a intrat in sarcina lui sa il framante ci doar a fost asistent. Apoi a urmarit cu simt de raspundere cand creste (si cum creste) aluatul lasat in loc caldut, dupa care am trecut la treaba. Si ca sa nu ne incurcam unul pe altul, fiecare a avut bucatica lui de aluat. A mea mai mare, a lui mai mica.
Corespunzator a fost si forma (paharul) cu care am ”stantat” fiecare in dreptul lui bietul aluat ca sa il transformam in gogosi. Lui i-am dat un paharel mic, pentru servit tuica si asa ca am avut si gogosi liliputane. Nu chiar asa de pufoase, ce-i drept ;) Dar nu putea sa nu ii iau munca in considerare si sa ii las gogosile necoape, nu-i asa?
Ma gandesc ca poate multi stiti deja reteta, sau poate ca aveti o alta varianta. Oricum ar fi gogosile, chiar fie ele nesanatoase, tot bune raman. :) Eu am tinut sa scriu aici, in cartea mea virtuala de bucate si reteta de gogosi de post pentru ca e varianta mamei mele care o stie de la mama ei … si tot asa. Pot zice chiar ca e o reteta veche ;). Oricum e clasica dar nemuritoare. La gogosi inainte! :))
Hai sa vedem impreuna reteta de gogosi de post pufoase si aromate, ca la mama acasa.
- 600 grame faina alba de grau
- 400 ml apa
- 25 grame de drojdie proaspata
- doua linguri de ulei
- o lingurita de sare
- o lingura de zahar
- o lingurita de esenta de vanilie
- ulei pentru prajit si intins pe masa de lucru
- zahar vanilat pentru ornat
Mod de preparare pentru reteta de gogosi de post pufoase si aromate
- Punem intr-un vas drojdia impreuna cu o lingura de zahar o dizolvam in 100 ml de apa.
- In alt vas incapator (un bol) punem faina si facem in mijloc o gaura, dand la o parte faina din centrul vasului.
- In locul ramas liber (ce seama cu un crater) turnam drojdia dizolvata si restul de apa. Adaugam si esenta si sarea.
- Incorporam treptat faina de pe margini si framantam un aluat ca de paine ajutandu-ne si de cele doua linguri de ulei pe care le adaugam la final, dupa ce am incoporat toata faina.
- Acoperim vasul cu un prosop si lasam sa creasca la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.
- Intindem cu ajutorul sicutorului aluatul pe masa de lucru pe care l-am uns in prealabil cu ulei
- Facem in aluat, cu ajutorul unui pahar, prin presare, forme rotunde.
- Lasam gogosile sa creasca cel putin zece minute dupa care le putem praji un uleiul incins, la foc mediu. Bucatile ramase de la decupare le prajiti asa cum sunt si veti obtine gogosi de diferite forme, care mai de care mai haioase.
- Pe masura ce se prajesc, scoatem delicioasele gogosi pufoase si aromate, din uleiul fierbinte si le punem pe o farfurie in care am asezat in prealabil prosop absorbant de hartie.
- Pudram cu zahar si servim cu pofta cat sunt calde ;)
Tips&Trics:
- De obicei pe masa de lucru se pune faina alba inainte de a intinde aluatul. In cazul gogosilor e de preferat sa puneti ulei pentru a nu se arde faina care se lipeste de gogosi daca o folositi pentru a presara pe masa de lucru
- Nu prajiti gogosile la foc mare deoarece ele fiind mari nu se vor coace si in mijloc.
Pofta buna sa aveti!
Ce poftă mi-ai făcut! :)
Ma bucur :p
Eu vreau gogosi facute de manutele alea mici! :)
Dam si din alea chiar daca nu sunt asa de pufoase :p
Gogosile, sa ne intelegem :))