Hummus cu sfecla rosie (pate de sfecla cu naut)
Exista mai multe variante de a face hummus si mai gasesti retete de acest fel pe blog, cum ar fi hummus cu ardei copti sau hummus de fasole cu leurda. Cel clasic se face cu naut si tahini (pasta de susan) dar se pot improviza, pornind de aici diverse alte retete.
Chiar si pasta de susan, care este destul de scumpa si cumva nu chiar accesibila pentru toata lumea poate fi inlocuita cu susan prajit in tigaie. Smecheria asta am invatat-o de la o doamna, pe grupul de Facebook al blogului, unde discutam despre retete, ingrediente si alte sfaturi utile in bucatarie.
Modul de preparare este foarte simplu mai ales cand ai deja nautul si sfecla fiarta. Sincera sa fiu nu iti pot recomanda sa fierbi nautul acasa pentru ca eu una, cel putin, oricat am incercat acest lucru, nu mi-a reusit. Am lasat la inmuiat si 24 de ore nautul, l-am fiert si fiert si fiert.. si tot degeaba. A ramas tare in ciuda eforturilor mele de a-l face comestibil.
Asa ca de o bucata de vreme nu imi mai pierd timpul cu fiertul nautului ci il folosesc pe cel din conserva. Mi se pare mai practic asa. Economisesc timp si la urma urmei faptul ca e in conserva nu inseamna ca e ceva nesanatos.
La fel si sfecla daca vrei, poti sa o cumperi gata fiarta insa in cazul ei chiar nu e un efort mare sa o fierbi in casa. Perfect ar fi daca ai coace sfecla si nu fierbe pentru ca e mai gustoasa. Dar dureaza mai mult timp sa se coaca asa ca eu o prefer fiarta.
Pentru a face hummus cu sfecla rosie practic amesteci toate ingredientele intre el, le dai gust si ai un aperitiv de post (vegan) reusit si sanatos.
- 240 grame naut fiert din conserva
- 250 grame de sfecla rosie fiarta in prealabil
- o lingura de seminte de susan alb
- doua linguri de ulei (de susan sau alt ulei vegetal)
- 2 catei de usturoi
- sare, piper dupa gust
Mod de preparare pentru hummus cu sfecla rosie
- Scurgem nautul din conserva.
- Sfecla rosie fiarta o curatam si o dam pe razatoarea mare.
- Incingem o tigaie si cand aceasta este fierbinte adaugam o lingura de seminte de susan. Le lasam la prajit, amestecand cu o lingura de lemn sau paleta de silicon si avand grija sa nu se arda. Le lasam doar cat sa isi schimbe culoarea.
- Punem in robotul de bucatarie sau choper nautul, sfecla, semintele de susan, cateii de usturoi curatati in prealabil si uleiul. Amestecam bine totul si transformam intr-o pasta omogena. Tips&trics:
***Daca vedem ca nu mixeaza bine robotul adaugam putina apa sau zeama din conserva de naut.
*** Putem de asemenea folosi un mixer vertical, ca acesta de aici daca vedem ca chopper-ul sau robotul nu reuseste sa transforme totul intr-o pasta omogena. - Potrivim gustul cu sare si piper si servim pe felii de paine sau biscuiti uscati.
Pofta buna la hummus cu sfecla rosie!
o femeie says
Diluat cu zeama de la nautul fiert batuta bine iese mai pufos (am facut la hummus-ul clasic).
Intrebare: ai incercat si cu sfecla cruda? (prin fierberea indelungata a sfeclei se pierd vitaminele …).
Claudia V says
Buna idee! Uite ca asa nu am incercat inca.
Nu, cu sfecla rosie cruda nu mi-a suras. Stiu ca e mai sanatoasa dar… nu toata lumea poate sa digere orice. Prefer un suc din sfecla rosie cruda :)