Reteta de astazi este una potrivita pentru masa festiva din zilele de Pasti. Eu am facut-o acum ceva timp insa abia acum am reusit sa o scriu ca sa vedeti si voi cum am gatit doua pulpe de miel la cuptor, ramase sau mai bine spus pastrate in congelator de anul trecut. Cum in meniul de Craciun am avut cam multe feluri cu carne de porc, am decis ca in cel de revelion sa fie una … de miel. Aveam de ales intre miel, rata si iepure si am ales carnea de miel. Poate si la gandul ca pana la sarbatorile pascale din anul ce vine reusesc si eu sa scriu reteta pe blog. Glumesc, evident ;)
Bun, deci, cum ziceam azi, gatim carne de miel adica, mai exact pulpa de miel la cuptor. Mare lucru cu pregatirea acestora nu aveti. Trebuie doar putina rabdare ca sa se coaca la cuptor pentru ca dureaza vreo doua ore si ceva. Dar ce mai conteaza cand toata casa miroase a friptura (spre incantarea jumatatii masculine) si cand tu poti face alceva decat sa stai cu cratitele in mana :)
Iar rezultatul final… nu va mai zic… gustos, fraged, aromat… perfect. Mai ales cu o garnitura din salata verde alaturi. Noroc ca acum salata verde nu lipseste de prin supermarketuri si se gaseste si iarna. Altfel ar fi trebuit sa gasesc alta solutie pentru garnitura de langa friptura. Ceva tot verde evident pentru ca, stiti si voi, carnea de miel se digera mai greu si nu e bine sa o combinam cu garnituri cum ar fi cartoful. Bun, deci, sa scriu reteta, da? :)
Reteta de pulpe de miel la cuptor
- Ingrediente pentru reteta de pulpe de miel la cuptor
doua pulpe de miel
5-6 catei de usturoi
200 ml de vin
200 ml de apa
doua linguri de ulei de masline
o lingurita de ghimbir ras
o lingurita de sare
o jumatate de lingurita de piper macinat
o lingurita de oregano uscat macinat
o lingurita de cimbru uscat macinat
- Mod de preparare pentru reteta de pulpe de miel la cuptor
- Scoatem carnea din congelator cu o zi inainte. Daca e proaspata o scoatem din frigider si o lasam sa ajunga la temperatura camerei.
- Incingem cuptorul la 160 de grade si pregatim o tava incapatoare.
- Crestam pulpa din loc in loc si introducem in crestaturile facute bucatele de catei de usturoi curatati in prealabil.
- Ungem carnea cu uleiul de masline
- Amestecam toate condimentele si le presaram peste carnea unsa cu ulei, frecand usor ca sa se uniformizeze.
- Turnam apa si vinul in tava si apoi punem si pulpele de miel.
- Acoperim cu folie de aluminiu si dam la cuptor pentru aproximativ 2 ore. Verificam din cand in cand lichidul din tava iar la jumatatea timpului scoatem folia si intoarcem pulpele pe partea cealalta. Daca cumva carnea nu este facuta iar lichidul scade mai adaugam putina apa.
- Odata timpul trecut intepam usor cu furculita si daca este frageda oprim cuptorul si putem sa o servim calda alaturi de o salata.
- Tips&Trics
Daca v-a ramas mai multa zeama nu o aruncati. A doua zi curatati niste cartofi (chiar si morcovi) si asezati-i in tava in care ati copt friptura, peste lichidul ramas. Dati la cuptor pentru aproximativ 30- 40 minute, pana se rumenesc. Vor iesi niste cartofi copti super gustosi si aromati ;)
Pofta buna sa aveti!
Alternative:
Friptura de miel la cuptor (click aici pentru reteta)
Coaste de miel la cuptor (click aici pentru reteta)
Bors de miel – traditional (click aici pentru reteta)
Iuliana says
Ce bine arata! Abia astept Pastele! :)
Claudia V says
Multumesc :)
Si eu il astept ca sa mai fac o tura ;)