M-am gandit sa va propun astazi o noua rubrica saptamanala care sa va fie de ajutor atunci cand vreti sa gatiti ceva si nu stiti ce. Retetele pe blog s-au cam inmultit, trecand de 500 si banuiesc ca desi sunt aranjate pe categorii sau carti de bucate lunare, e din ce in ce mai greu sa rasfoiti si sa alegeti din ele una sau doua pentru a le include in meniul vostru. Asa ca sper, ca aceasta noua rubrica, ”meniul saptamanal” pe care o veti gasi pe blog in fiecare sambata dimineata inainte de a pleca sa va faceti aprovizionarea in weekend, sa va fie de ajutor.
Nu voi alcatui un meniu complet ci practic va voi sugera o reteta sarata (care poate fi aperitiv, supa/ciorba, fel de baza) pentru fiecare zi lucratoare din saptamana iar pentru weekend o sa va sugerez un desert. Un meniu propriu-zis ar fi si greu de alcatuit dat fiind faptul ca, asa cum arata statisticile site-ului vizitele in bucataria ”Lecturi si Arome” vin din diferite colturi ale lumii iar fiecare are obiceiurile lui culinare.
”Meniul saptamanal” este deci o rubrica cu caracter informativ din care sa va inspirati cand sunteti grabiti si nu aveti chef sa rasfoiti intreaga carte de bucate de pe site pe care o gasiti AICI.
Luni
Cum in weekend mancam de obicei mai mult, ne rasfatam si cu deserturi savuroase, pentru prima zi a saptamanii va propun sa includeti in meniu o supa crema. Si cum inca mai suntem in sezonul portocalelor, sa profitam de ele si sa facem rapid o supa crema de morcov cu portocale si ghimbir
Supa crema de morcov cu portocale si ghimbir (click aici pentru reteta)
Marti
Pentru a doua zi a saptamanii m-am gandit la o reteta din categoria aperitive: briose cu bacon si parmezan. Este o reteta simplu de facut pe care o puteti incerca cu o seara inainte si asa aveti numai bine ceva gustos sa luati pentru pachetelul de la serviciu.
Briose cu bacon si parmezan (click aici pentru reteta)
Miercuri
Si pentru ca saptamana aceasta este, pentru crestinii ortodocsi ”saptamana alba”, adica cea de inainte de lasata secului pentru Postul Sfintelor Pasti, am ales pentru a treia zi a saptamanii reteta de ciorba falsa de burta cu ciuperci pleurotus, o reteta ovo-lacto-vegetariana din categoria supe/ciorbe
Ciorba falsa de burta cu ciuperci pleurotus (click aici pentru reteta)
Joi
Pentru joi m-am gandit la o reteta care sa aiba putin peste in ea: spaghete cu ansoa, capere si rosii. Daca va numarati printre cei ce postesc si nu doriti sa consumati peste, puteti exclude bucatile de ansoa din reteta si veti obtine un sos vegan.
Spaghete cu ansoa, capere si rosii (click aici pentru reteta)
Vineri
Pentru vineri ma gandesc la un preparat vegan suta la suta. Colectia de retete de post (vegane) de pe blog numara mai bine de 100 de retete si ati avea de unde alege. Insa, asa cum am promis o sa va recomand eu reteta de orez cu legume chinezesti care este foarte simpla, rapida si usor de facut.
Orez cu legume chinezesti (click aici pentru reteta)
Sambata/Duminica
Ei, si am ajuns si la weekend. Si daca e weekend ne relaxam si gatim ceva bun. Un desert cu care sa ne rasfatam papilele gustative. Mi-a fost greu sa aleg din toate retetele de deserturi de pe blog dar m-am oprit totusi la un tort festiv cu crema de ciocolata si blat din bere neagra pe care am si eu de gand sa il refac astazi pentru ca este prea bun :)
Tort cu crema de mascarpone si ciocolata (click aici pentru reteta)
Cam acestea au fost propunerile mele. Daca v-a placut ideea acestei noi rubrici lasati si daca aveti si voi sugestii pentru a include in meniu alte retete, o sa va rog sa va exprimati parerea lasand un comentariu la acest articol.
Asa va pot afla si eu preferintele, pot pregati noi retete pentru voi si nu in ultimul rand, prin sugestiile voastre ii puteti ajuta si pe cei ce au nevoie de un sfat pentru alcatuirea meniului saptamanal.
Daca esti blogger, iti place ideea acestui meniu saptamanal si vrei sa il alcatuiesti si tu in forma aceasta pe blog, lasa intr-un comentariu, mai jos, linkul catre articol ca sa avem la indemana si alte sugestii de retete.
Sa aveti o saptamana frumoasa si sa ne auzim cu bine la meniul saptamanal de sambata viitoare!
Iuliana says
E foarte util pentru organizare genul asta de meniu, cu conditia sa fii perseverent :) Imi place ce ai ales, mai ales preparatul de week-end e fix pe sufletul meu ;)
Claudia V says
:) Da, trebuie un pic de perseverenta ca sa il facit dar … imi incerc norocul :)
Sper sa ma tina si sa il fac cat mai mult timp.