Calatoria noastra culinara lunara, cu care v-am obisnuit de cateva luni incoace, continua astazi cu o incursiune in faimoasa bucatarie chinezeasca. Propunerea de a calatori virtual si culinar in jurul lumii vine, asa cum deja stiti daca sunteti abonati la newsletter si urmariti de ceva timp postarile de pe site, de la Oana si Diana, fetele de la Savori Urbane iar luna aceasta, gazda si deci cel care va alcatui colectia de retete chinezesti propuse de ceilalti bloggeri culinari care participa la aceasta provocare este Cezar Stanislau pe al sau blog ”Skip tu my lou”.
Despre bucataria chinezeasca multe ar fi de spus. Multe s-au spus si se spun asa ca ma gandesc ca stiti deja care ii este specificul si nu voi mai intra in amanunte ci voi trece direct la subiect, adica la reteta de astazi de orez cu legume chinezesti.
Nu este neaparat o reteta specifica si traditionala din bucataria chinezeasca ci este mai degraba o reteta simpla si rapida cu influente din bucataria acestei zone. Legumele specifice si nelipsitul orez gatit ”my way” si cu arome asiatice: ghimbir, sos de soia, sos de peste. Cam asta este pe scurt reteta de astazi de orez cu legume chinezesti care este o reteta vegana potrivita deci si in perioada de post care urmeaza. Si ce e si mai important, este o reteta rapida si usor de facut. Gata in mai putin de 30 de minute, prepararea ei iti va asigura pranzul sau cina intr-o zi in care vii grabit de la munca. Sau, daca pur si simplu esti incepator in ale bucatariei si nu vrei sa te complici cu cine stie ce mancaruri sofisticate dar iti doresti ceva care sa fie… altceva ;)
Reteta de orez cu legume chinezesti
- Ingrediente pentru reteta de orez cu legume chinezesti
450 de grame de mix de legume chinezesti congelate
200 de grame de orez Jasmine
600 ml de apa rece
doua linguri de ulei (de preferat de susan)
doua linguri de sos de soia
o lingura de sos de peste
o bucata de radacina de ghimbir de 1 cm
o lingurita cu sare sau dupa gust
- Mod de preparare pentru reteta de orez cu legume chinezesti
- Punem orezul la fiert in apa rece in care am adaugat o lingurita cu sare.
- Intre timp, curatam ghimbirul de coaja si il taiem cat mai marunt.
- Punem intr-o tigaie (wok, daca aveti) uleiul (de preferat de susan – eu am folosit de masline desi nu e specific) si in incalzim usor dupa care adaugam ghimbirul si il lasam sa se gateasca maxim un minut dupa care adaugam legumele asa cum sunt ele, congelate. Atentie! Nu le decongelam inainte pentru ca se vor inmuia prea tare.
- Lasam legumele sa se gateasca la foc mediu pana cand se dezgheata, dupa care adaugam sosul de soia si sosul de peste. La nevoie, mai adaugam si sare. Atentie! Sosul de soia este destul de sarat astfel incat e posibil sa nu mai fie nevoie sa adaugati sare.
- Amestecam legumele si le lasam sa se gateasca in continuare inca zece minute.
- Cand orezul este aproape gatit (vedeti instructiunile de gatire de pe pachet!) si apa in care a fiert a scazut in punem cu totul (fara sa il scurgem) peste legume, amestecam si lasam in continuare sa se mai gateasca maxim cinci minute cat sa se intrepatrunda aromele in orez. Eu am folosit in reteta orez Jasmin al carui timp de fierbere este de 15 minute.
- Cand este gata orezul il servim ca si fel principal intr-un meniu vegan sau intr-o zi de post sau, de ce nu, ca si garnitura langa o friptura.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Votez cu orice e chinezesc si contine orez! :)) M-a nimerit la fix cu reteta asta :)
Claudia V says
Nnu pot sa zic ca am facut-o cu gandul la tine dar stiam ca o sa iti placa atunci cand ai sa vezi reteta. Pentru ca chinezeasca si rapida :p