Astazi facem ceva dulce: papanasi moldovenesti. De ce moldovenesti si nu doar papanasi cu branza? Pentru ca acestia se fac intr-un alt mod, diferit fata de reteta populara de papanasi pe care mult dintre voi cred ca o stiti, cea in care papanasul seamana ca si forma cu un covrig si care se mananca cu diferite sosuri de fructe sau smantana.
Ei bine, reteta aceasta de papanasi moldovenesti este putin altfel in sensul ca are ceva mai multa branza, aluatul este mai moale si se modeleaza cu mana iar la prajit ai nevoie de mai putin ulei.
Mie, poate si pentru ca sunt obisnuita cu aceasta reteta pe care o mostenesc de la bunica, imi plac mai mult papanasii asa pentru ca gustul de branza este mai pronuntat.
Chiar m-am mirat cand am comandat la un restaurant niste papanasi si am primit o farfurie cu un fel de gogoasa mare cu un mot pe deasupra si ”ornata” bine cu dulceata si frisca.
Au fost buni, nu zic nu insa nu aveau gustul acela de papanasi pe care il stiu din copilarie, cel al papanasilor moldovenesti, cum se mai numesc, adica gustul acela mai pronuntat de branza si nu de gogoasa cu dulceata.
De buni, clar sunt buni ambii asa ca daca nu ati facut niciodata papanasi moldovenesti si vreti sa faceti o comparatie, va scriu reteta mai jos, asa cum o stiu de la bunica, ca sa o incercati si voi.
Reteta de papanasi moldovenesti
- Ingrediente pentru reteta de papanasi moldovenesti
300 grame de branza de vaci bine scursa
2 oua
200 grame de faina
80 de grame de zahar
o lingurita rasa de sare
o lingurita de praf de copt (optional)
arome (esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie,etc)
ulei pentru prajit
- Mod de preparare pentru reteta de papanasi moldovenesti
- Batem bine ouale impreuna cu un praf de sare, cu ajutorul unui tel sau a unei furculite.
- Adaugam zaharul peste oua si batem in continuare pana cand acesta se dizolva.
- Adaugam branza de vaci foarte bine scursa de zer si o amestecam in compozitia de oua impreuna cu restul de sare.
- Cernem faina si o amestecam cu praful de copt.
- Adaugam faina in compozitia de branza si oua diferitele arome pe care le dorim si amestecam bine totul.
- Vom obtine un aluat moale si usor de modelat cu mainile.
- Incepem sa formam papanasii, luand cu mana usor umezita, bucati de aluat cat o nuca mai mare, le dam forma rotunda si apoi le aplatizam.
- Punem intr-o tigaie cateva linguri de ulei si le lasam sa se incinga.
- Cand uleiul este incins adaugam, pe rand papanasii, pe care i-am format in prealabil, atatia cat sa incapa in tigaie si ii lasam sa se rumeneasca intai pe o parte dupa care, cu ajutorul unei palete ii intoarcem si pe partea cealalta.
- Cand sunt prajiti ii scoatem pe o farfurie in care am pus in prealabil un prosop de bucatarie din hartie ca sa se absoarba surplusul de ulei.
- Procedam la fel pana cand terminam de facut toti papanasii.
- Presaram pe ei putin zahar pudra vanilat si ii servim cu pofta :)
- Sunt buni atat calzi cat si reci.
Vezi AICI și rețeta de papanași prăjiți cu smântână și dulceață
Tips: Daca branza de vaci pe care o folositi este mai moale de felul ei sau pur si simplu nu ati reusit sa o scurgeti foarte bine mai adaugati putina faina in compozitie, atat cat aluatul sa devina unul usor de modelat cu ajutorul mainilor.
Sugestie: Daca din anumite motive nu doriti sa faceti papanasi prajiti, puteti incerca reteta de papanasi fierti cu branza de vaci. Click pe poza pentru reteta!
Pofta buna sa aveti!
Au incercat reteta:
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube
pentru a fi la curent cu ultimele rețete video
Vezi cum se face si prajitura rapida, gata in 30 de minute
Sanda says
Bună,
In sfârșit găsesc o rețetă de papanași pe care îi pregătea mama în copilărie. Am făcut si eu după rețeta dumneavoastră și au fost delicioși. Mulțumesc și multă sănătate.
Claudia Vasilache says
Multumesc! Ma bucur ca v-au placut :)
Ami says
Am facut reteta exact. Nu s-au copt innauntru. Focul a fost la mediu. Nu stiu ce am facut greșit?
Claudia Vasilache says
Nu inteleg de ce nu s-au copt. E ca si cum ati praji un snitzel daca ma pot exprima asa. Incercati sa puneti mai mult ulei data viitoare sau puteti sa ii coaceti si la cuptor :)
Mari says
Exact asa ii stiu si eu de la mama si bunica, dar neaparat cu miere, deliciosi
Claudia Vasilache says
:) Da, cu miere sunt si mai buni!
Ana says
Ça de pe revista au iesit!!!! F buni !
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca ti-au placut :) Sa iti fie de bine!
Jorjette says
Eu ii modelez cu lingura in tigaie, nu in mana..Mi-e mai simplu.
Claudia Vasilache says
Da, e si asta o idee si chiar una buna :)
Jorjette says
Astia sunt adevaratii papanasi moldovenesti cu care am crescut. O singura data am reusit sa-i gasesc intr-un restaurant din Brasov, in rest, zici ca i-au trimis in spatiu. Ceilalti pentru mine nu sunt papanasi, sunt un fel de gogosi cu branza si atat.
Chiar acum prepar o portie, asa am si ajuns aici! Spor in toate!
Claudia Vasilache says
Cam ai dreptate :p
Spor si tie! :)
Mihaela says
Buna ziua! Lingura de sare cand o ounem?
Claudia V says
Buna, Mihaela! O poti pune odata cu branza adica in branza. Daca nu pui sare mai multa nu are gust. Se poate si fara sare daca tii regim dar nu ies asa gustosi.
Stii cum se zice… ca sarea in bucate :)
Iuliana says
Exact asa facem si noi papanasii :) Si mai avem o varianta de papanasi fierti pe care ii mancam cu smantana si dulceata. Sper sa am timp sa ii fac in week-end, ca n-am mai facut demult pe motiv intemeiat de canicula :D
Claudia V says
Am si reteta de papanasi fierti ;)
Dar stii tu…ce e prajit e mai gustos :p