Dulceata de rosii cu cardamom.
Suna nonconformist? Cam asa si este pentru ca ne-am obisnuit sa folosim rosiile in mancaruri sarate. Ce ar fi insa sa incercam azi o altfel de abordare. Sa folosim rosiile intr-un preparat dulce de data aceasta.
Cum la mine, datorita mamei mele care este pasionata de agricultura, rosiile sunt din belsug in gradina, am gandit ca, pe langa traditionalul suc sau bulion de rosii pe care il facem an de an sa incerc de data asta ceva nou. Ocazie cu care, mi-am zis, imi voi convinge si copilul sa guste rosii.
De ce o astfel de dulceata, o sa va intrebati? Pai, rosiile au o aroma a lor specifica si care am gandit ca nu ar fi mers in combinatie cu vanilia de exemplu sau alte condimente ce ar fi putut combina un preparat dulce.
Asa ca am ales sa experimentez cu cardamom despre care stiam ca merge bine atat in preparate sarate cat si in cele dulci. Cantitatea de cardamom folosita de mine este mica si ii da doar o aroma subtila, va spun asta ca sa nu va imaginati ca schimba cine stie cum gustul final al acestei nonconformiste retete de dulceata de rosii.
Vezi aici cum se face si dulceata de ardei iuti!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru noutati!
Reteta de dulceata de rosii cu cardamom
- Ingrediente pentru dulceata de rosii cu cardamom
un kilogram de rosii ”negre”
500 grame de zahar
o jumatate de mar cu tot cu coaja
semintele de la patru pastai de cardamom
- Mod de preparare pentru dulceata de rosii cu cardamom
- Spalam bine rosiile si apoi le crestam in cruce la unul din capete.
- Scufundam pentru zece secunde rosiile in apa clocotita, le transferam intr-un vas cu apa foarte rece (cu gheata, de la congelator) si apoi le curatam de coaja.
Vezi in video de mai jos cum se blanseaza rosiile!
- Taiem rosiile cubulete de marime potrivita.
- Spalam marul si il taiem in cateva bucati mai mari.
- Punem rosiile taiate intr-un vas emailat cu fundul dublu, adaugam peste ele merele, zaharul si semintele de cardamom,
- Amestecam totul si si lasam sa fiarba la foc mediu pana cand scade zeama si se leaga siropul.
- Cand dulceata este gata o turnam fierbinte in borcane sterilizate in prealabil in cuptor, le intoarcem cu capacul in jos si le acoperim cu o patura ca sa se raceasca lent. Asta daca vrem sa pastram dulceata pe iarna in camara. Din cantitatea de 1 kilogram de rosii, din pacate nu ies decat doua borcanele mici de dulceata care vor ajunge doar pentru o degustare de moment. Asa ca daca doriti sa faceti dulceata de rosii ca sa aveti si la iarna mariti corespunzator cantitatea initiala de rosii.
Nota: Cum rosiile nu au pectina, ca dulceata sa se lege mai repede si mai bine am folosit o jumatate de mar, taiat bucati mari pe care mai apoi le-am dat deoparte din dulceata.
Iuliana says
Inedita combinatia :) Dulceata de rosii chiar nu am mancat niciodata si nici rosii negre nu am vazut pe la noi prin piata, doar la supermarket. Credeam ca nu cresc pe la noi.
Claudia V says
Mama e cu gradina si are nu stiu cate soiuri de rosii. Pe astea nu stiu de unde le-a gasit dar am sa investighez.
Au cam multe seminte si nu am avut cum sa le elimin din dulceata dar e buna si asa. :)