Prajitura cu bulion si crema de rahat cu lamaie
Caietul matusii, cartile vechi de bucate ale bunicii si retetele pe care mama inca mi se poate da cu drag, reprezinta pentru mine surse pretioase de inspiratie atunci cand vreau sa fac o gatesc ceva.
Daca imi urmariti blogul de la inceput, cred ca ati putut observa atractia mea catre retete simple si rapide dar si faptul ca sunt fascinata de retete un pic mai complexe si combinatii un pic mai aparte.
Mi-a facut o deosebita placere sa gatesc retete precum cea de panna cotta cu busuioc, gem de rosii si fursecuri cu piper si lamaie sau tartele cu piersici, ciocolata alba si levantica desi nici acestea nu sunt retete prea sofisticate.
Mi-ar placea ca acest mic spatiu virtual pe care il vizitati zilnic, saptamanal, sau doar ocazional, sa fie unul in care sa se regaseasca fiecare cate putin. Adica intr-o mica sau mai mare masura, sa isi gaseasca fiecare macar o reteta preferata, pe gustul lui. Pe care mai apoi sa o si incerce, acasa, in propria bucatarie.
De aceea m-am gandit sa incep astazi un nou proiect, acela de a gati si a va da si voua, o data pe saptamana, vinerea, o reteta veche, fie din caietul de retete al matusii mele, fie din cartile vechi de bucate ale bunicii.
O sa incep astazi cu una dintre retetele copilariei mele: prajitura cu bulion si crema de rahat cu lamaie pe care am ales-o din vechiul caiet de retete al matusii mele, cu foile arse de trecerea timpului. In caiet reteta era de fapt de prajitura cu suc de rosii dar eu am folosit bulion in loc de suc si de aceea si reteta difera putin. Cantitatea de faina, clar este mai mica daca folositi bulion in loc de suc de rosii. Asa ca am preferat sa scriu ingredientele necesare in doua variante.
In stanga veti gasi ingredientele originale, cele din caiet, iar in dreapta exact ce am folosit eu. Si ca sa fie o alternativa in plus, eu am masurat cu lingura dar am si cantarit in acelasi timp, asa cum veti vedea mai jos.
Sper sa va placa prajitura cu bulion si crema de rahat cu lamaie, sa va aduca cumva gustul copilariei in casa sau sa o descoperiti abia acum si ca o pregatiti si voi pentru cei dragi. Este o reteta simpla, foarte putin costisitoare si rapida :)
Reteta de prajitura cu bulion si crema de rahat cu lamaie
- Ingrediente pentru reteta de prajitura cu bulion si crema de rahat cu lamaie
Reteta originala Ingrediente folosite de mine
– pentru foi
10 linguri de suc de rosii 210 grame de bulion (echivalent a 10 linguri)
10 linguri de ulei 125 ml ulei (echivalent a 10 linguri)
10 linguri de zahar 175 de grame de zahar (echivalent a 10 linguri)
o lingura de bicarbonat de amoniu 15 grame echivalent a o lingura
800 grame de faina 600 grame de faina tip 654
coaja si zeama rasa de la o lamaie coaja si zeama rasa de la o jumatate de lamaie
– pentru crema:
600 grame de rahat 600 grame de rahat de diferite culori
250 grame de unt 200 grame de unt de 82 la suta grasime
2 lamai intregi (optional cu tot cu coaja) 2 lamai intregi, cu tot cu coaja
- Mod de preparare pentru reteta de prajitura cu bulion si crema de rahat cu lamaie
- Punem sucul de rosii/bulionul intr-un castron si adaugam bicarbonatul de amoniu. Amestecam bine ca acesta sa se dizolve, sa ”se stinga” de la aciditatea rosiilor.
- Adaugam zaharul, uleiul, zeama si coaja rasa de la lamaie si amestecam bine cu ajutorul telului sau a mixerului pana cand se topeste zaharul.
- Incorporam faina si framantam aluatul pana cand acesta devine compact si usor modelabil. Atentie! Daca folositi suc de rosii veti avea nevoie de o cantitate mai mare de faina decat daca folositi bulion, acesta fiind mai gros.
- Aprindem cuptorul la 190 de grade si pregatim tava mare de la cuptor (35/30). Taiem hartie de copt de dimensiunea acesteia.
- Impartim aluatul in trei bucati cat mai egale (au am avut aproximativ 325 de grame pentru fiecare). Luam o bucata de aluat si, cu ajutorul sucitorului o intindem cat mai mult posibil, dandu-i o forma dreptunghiulara de marimea hartiei de copt. Intepam din loc in loc cu furculita. Tips! Pentru a va fi mai usor sa intindeti aluatul si apoi sa il transferati in tava puteti sa il intindeti direct pe hartia de copt. Atentie! La orice fel de aluat in care am pus amoniac este important sa intepam foile inainte de a le introduce in cuptor.
- Coaceti foaia timp de 12 minute in cuptorul incins la 190 de grade. Tips! Urmariti mereu foaia sa nu se arda. Timpul de coacere poate sa difere in plus sau in minus, in functie de fiecare cuptor (pe gaz/electric).
- Procedati la fel si cu celelalte doua bucati de aluat si dupa ce coaceti fiecare foaie, scoateti-o din tava si lasati-o la racit pe un gratar de metal.
- Cat foile sunt la racit (sau chiar si a doua zi, daca faceti foile seara) pregatiti crema de rahat cu lamaie.
- Rahatul se da prim masina de tocat carne, alternand, cateva bucati de rahat, cateva felii de lamaie, pana cand terminam de dat intreaga cantitate pregatita pentru crema. Tips! Lamaile le puteti da cu coaja sau fara coaja. Daca folositi lamaile cu tot cu coaja crema va avea in final un gust acrisor si usor amarui.
- Adaugati si untul frecat spuma si amestecati totul cu ajutorul mixerului pana cand se omogenizeaza crema.
- Impartiti crema in doua si o parte o intindeti pe prima foaie, ditribuind-o uniform pe toata suprafata, puneti a doua foaie si apoi restul de crema. Acoperiti cu a treia foaie si apoi dati la rece pana a doua zi.
- Abia a doua zi taiati prajitura in formele dorite (patrat, dreptunghi) presarati cu putin zahar si serviti.
Pofta buna sa aveti!
Simona Iacob says
Nu te supara,dar in poza nu se vede nici un rahat,care ar trebui sa fie in mai multe culori,ci mai degraba o dulceata.
Claudia Vasilache says
Nu ma supar :) Dar nici tu, Simona sa nu te superi daca iti zic ca poti cumpara rahat si intr-o singura culoare. Poate la asta nu te-ai gandit cand ai lasat comentariul! Insa vad ca ai imaginatie si presupui ca e dulceata :))) Bun si asa, ce pot zice?
Diana C says
Bună Claudia! Vreau să încerc această rețetă, dar nu am mașină de tocat carne, prin care sa dau rahatul si lămâile pentru cremă. Crezi că le pot face la robot de bucătărie? Ar ieși consistența care trebuie?
Claudia Vasilache says
Buna, Diana!
Da, cu siguranta o sa iasa. Zicea cineva ca si cu mixerul vertical se poate pasa bine rahatul. Ideea e sa il pasezi cat mai bine. Iar robotul cu siguranta face asta!
Spor la prajiturit si Sarbatori Fericite! :)
Anca says
Buna ziua! As vrea sa fac si eu aceasta prajitura, dar nu am inteles bine ce cantitate de unt si rahat se pune: 200+250 si 600+600?
Claudia V says
Eu specificat sus ca sunt ingredientele copiate din textul original in prima coloana iar in a doua sunt cele efectiv masurate si puse de mine.
In felul acesta fiecare poate sa experimenteze ce varianta doreste :)
Mariana says
Mersi de reteta. Mi-aduc aminte ca o faceam cind eram tinara. Mi-amintesc ca mi-era usor sa mi-o amintesc din memorie: 10, 10 ,10 :). Doar ca eu o faceam cu crema de gris cu unt si i-i puneam o glazura simpla de cacao pe deasupra. Era simpla reteta dar era tare buna a doua zi!
Claudia V says
:) Cu placere!
Intr-adevar, sunt mai multe retete de prajitura cu bulion. Asta o avea matusa mea in carte. Am sa fac si varianta cealalata cu gris pentru ca sunt curioasa cum e :)
Iuliana says
Ce retete faine ai tu in caietul ala!!! Eu n-am mancat niciodata prajitura cu bulion, la noi nu se face, n-am vazut nici la mama, nici la bunica, nici la matusi…se pare ca voi fi prima din familie care o va face ;)
Claudia V says
Da, sunt retete interesante si … simple, ieftine si relativ usor de facut ;)