Cred ca sunteti curiosi sa aflati ce am ales sa pregatesc ca si preparat sarat pentru a participa la concursul initiat de catre Centrul de training Horeca School in parteneriat cu proiectul Gourmet Connection si Desertonline.ro despre care v-am spus mai multe atunci cand am scris reteta de tarte cu piersici, ciocolata si levantica.
Ei bine, dupa analiza a zeci de variante de preparate, ba cu o bucata de piept de rata, ba cu una din pulpa de miel, chiar ceva cu carne de iepure, decizia finala am luat-o pornind de la … starea vremii. Da, am luat in considerare canicula din ultimele zile si am gandit o reteta care zic eu ca e usor de facut, e sanatoasa si rapida. Am preferat sa fiu practica in alegerea mea, mergand pe ideea, stilul lui Jamie Oliver pe care il admir atat pentru proiectele lui cum este si Food Revolution Day (al carui ambasador sunt si eu) cat si pentru retetele simple si accesibile oricarei persoane.
M-am oprit deci, ca si carne, la un file de somon rulat si uns in interior cu putin mustar de Dijon, tocmai pentru ca somonul are un timp de gatire foarte scurt, putand chiar fi consumat chiar si in stare cruda, la o garnitura de cous-cous care sa aminteasca de o salata tabbouleh cu mult patrunjel si legume si un sos de piersici cu chilli. O reteta deloc sofisticata desi poate din titlu asa pare, o reteta pe care o puteti incerca si voi acasa pentru o cina sau un pranz pe vreme de canicula. :)
Poate parea o combinatie neobisnuita prin adaugarea acelui sos de piersici insa va garantez ca o sa va placa. E un sos dulce acrisor dar si picant in acelasi timp care merge perfect atat cu somonul cat si cu cous-cous-ul. Si chiar daca nu aveti chef sa gatiti somon sau sunteti vegetarieni insa indrazneti in ce priveste combinatiile va pot recomanda sa consumati acest sos doar cu salata de couscous. Am incercat si varianta asta, simpla si mi-a placut. Merge de minune asa incat vara asta sigur o sa repet combinatia aceasta cat mai sunt piersici pe piata.
Cam asta ar fi, pe scurt, povestea preparatului cu care ma inscriu in acest concurs. Acum o sa va scriu pe larg si reteta care, asa cum spuneam si mai sus e foarte usor de facut si ce e mai important e o reteta rapida, gustoasa si sanatoasa. Cantitatile sunt date pentru doua persoane.
Reteta de rulou de somon cu sos de piersici si couscous
- Ingrediente pentru reteta de rulou de somon cu sos de piersici si garnitura de couscous
–pentru somon
400 grame de file proaspat de somon (doua bucati de 200 grame fiecare)
doua lingurite de mustar de dijon
ulei de masline pentru uns tigaia
In plus vom mai avea nevoie si de doua bucati de cca 30 de centimetri de sfoara alimentara
– pentru sosul de piersici cu chilli
150 grame de piure de piersici
un sfert de lingurita de fulgi de chilli
10 de grame de unt
un sfert de lingurita de sare
un varf de cutit de piper negru macinat
o lingura de zeama de lamaie
un sfert de lingurita de otet balsamic
– pentru cous-cous cu ierburi aromatice
50 grame de cous-cous
75 ml supa de legume (sau apa cu putina sare)
o lingura de ulei de masline
0 lingura de zeama de lamaie
o mana zdravana de frunze de patrunjel verde
10-15 frunzulite de menta proaspata
10-15 frunzulite proaspete de busuioc
o bucata de ardei gras rosu
o bucata de rosie medie ca marime
sare si piper dupa gust
- Mod de preparare pentru reteta de rulou de somon cu sos de piersici si garnitura de couscous
– pentru sosul de piersici cu chilli
- Punem intr-o craticioara untul si il incazim usor
- Adaugam piureul de piersici, condimentele si otetul si lasam sa fiarba pana cand scade si ajunge la consistenta dorita.
- Cand este gata dam craticioara deoparte, o acoperim si o tinem la cald pana in momentul servirii.
– pentru couscous-ul cu ierburi aromatice si legume
- Punem intr-un vas couscous-ul si adaugam peste el apa clocotita in care am adaugat si putina sare.
- Acoperim si lasam asa timp de trei-patru minute (acesta va absorbi apa si se va gati in acelasi timp) dupa care luam capacul adaugam uleiul si cu o furculita il amestecam pentru a-l ”aera” si a desface bobitele una de alta.
- Acoperim la loc si mai lasam asa inca alte cinci minute, timp in care ne ocupam de verdeturi si legume.
- Tocam marunt patrunjelul, menta si busuiocul si taiem cubulete cat mai mici rosia si ardeiul.
- Odata trecut timpul de gatire al couscous-ului adaugam ierburile aromatice, rosia si ardeiul si amestecam bine.
- Adaugam si zeama de lamaie, amestecam si potrivim gustul de sare si eventual, daca dorim, piper.
- Dam deoparte si tinem la cald pana cand gatim somonul.
– pentru somon
- Curatam somonul de piele si eventualele oase daca e cazul.
- Ungem cu cate o lingurita de mustar bucatile de somon pe partea de pe care am luat pielea si rulam in interior.
- Legam rulourile cu o bucata de sfoara avand grija totusi sa nu le strangem prea tare.
- Ungem o tigaie antiaderenta cu putin ulei cu ajutorul unei pensule sau cu un spray cu ulei daca avem si apoi o punem pe aragaz la foc mare.
- Cand tigaia este foarte bine incinsa adaugam bucatile de somon in tigaie si le lasam sa se prajeasca timp de doua minute.
- Intoarcem pe partea cealalta si mai lasam inca doua minute dupa care acoperim cu un capac sau cu folie de aluminiu si lasam sa se gateasca in continuare timp de maxim cinci minute, in functie si de marimea bucatii de somon. Cu cat este mai mare, cu atat timpul de gatire va creste insa, pentru a fi gatit corect si a ramane rozaliu in mijloc nu trebuie sa depaseasca in total maxim 10 minute pentru o bucata mai groasa. Gatit asa rulat, somonul se va rumeni la cele doua capete iar cand punem capacul se va gati si in interior ca si cum ar fi in cuptor.
- Dupa ce somonul s-a gatit il scoatem pe o farfurie si il lasam un minut sa se odineasca si sa isi lase sucurile, timp in care scoatem si sfoara cu care a fost legat si apoi montam farfuria adaugand garnitura de cuscus si doua linguri din sosul de piersici tinute la cald. Restul de sos de piersici il servim alaturi, intr-o sosiera.
Pofta buna sa aveti!
Diana@ DisturbinglyDelicious says
Cu siguranta o sa-l incerc si eu! Love it! Succes ;)
Claudia V says
Multumesc, Diana! Astept impresii ;)
adnia says
buna ideea pentru vegetarieni, o s-o incercam si noi! cat despre preparatul tau, imi place foarte mult ce-ai facut tu acolo si mai ales, imi place mult cum ai aranjat pestele!
Claudia V says
Multumesc mult pentru aprecieri, Dia!
Daca incerci reteta sa imi spui cum ti s-a parut combinatia :)