Sunteti gata de drum? Pentru ca luna asta merge in Polonia. Virtual si doar pentru a face cunostinta cu bucataria poloneza. Ne invita Oana si Diana, fetele de la Savori Urbane, care, asa cum stiti deja daca urmariti blogul au invitat intr-o calatorie culinara in jurul lumii 24 de bloggeri culinari talentati sa gateasca in fiecare luna un preparat specific unei anumite zone a lumii.
Dupa ce am fost in Germania, in Tarile Nordice, in Turcia si in Mexic, acum vom merge in Polonia, la o ”aruncatura de bat” de tara noastra. Gazda de luna aceasta a proiectului ”The food Connection – o calatorie culinara in jurul lumii”, sunt chiar Oana si Diana, initiatoarele acestuia. La ele veti gasi grupate toate cele 24 de retete cu specific polonez.
Bucataria poloneza a fost influentata de alte bucatarii celebre ale lumii, cum ar fi cea franceza sau italiana. Specific acestei bucatarii sunt preparatele gatite cu carne, in special de porc, pui sau vita si cele cu legume de iarna cum este varza.
Printre felurile traditionale poloneze as aminti: kielbasa, pirogi (asemanatoare coltunasilor de la noi), supa de castravete acru (zupa ogórkowa), borsul de sfecla, ciorba de burta (flaki), cotletul de porc pane sau clatitele din cartofi (Placki ziemniaczane), bigos sau tocana vanatorului, Kotlet schabowy, un snitel de porc cu garnitura de cartofi natur care se serveste cu ”Mizeria”, o gustoasa salata de castraveti cu smantana.
Pestele se regaseste de obicei mai mult in meniurile de sarbatori iar carnea de rata se foloseste mai des decat in bucataria noastra, rata cu cartofi si dulceata de merisoare fiind una dintre specialitatile poloneze.
La capitolul dulciuri polonezii nu fac economie cand vine vorba de calorii. Deserturile cu branza cum este cheescake-ul, alaturi de placinta cu mere sunt cele mai populare deserturi poloneze. In mod traditional, cheesecake-ul pe care il veti putea gasi sub numele de ”siernik”se face cu twaróg, un tip de branza de vaci foarte uscata care este specific acestei zone. Puteti gasi felurite retete de cheesecake, mai umede sau mai uscate, cu fructe sau ciocolata, cu crusta sau fara, facute la rece sau coapte.
Eu am ales sa fac astazi, pentru a participa la aceasta frumoasa provocare, un cheesecake, hai sa ii zicem mixt, adica si cu ciocolata dar si cu ceva fructe. Uscate, adica agrisele, pe care le-am pus in umplutura de branza si smantana si proaspete, adica zmeura transformata intr-un sos pe care l-am turnat peste mousse-ul de ciocolata si mascarpone. Nu pot spune ca e o reteta traditionala poloneza decat prin faptul ca e un cheesecake. In rest imaginatia si gusturile celui mic mi-au fost ghizi in conceperea acestui desert de vara, usor de facut si delicios. Va mai pot spune ca toata familia a votat pentru refacerea lui cat mai repede asa ca il voi reface cu siguranta si in alte variante. Astept si parerea voastra in speranta ca o sa fiti tentati sa il incercati.
Reteta de cheesecake cu agrise si mousse de mascarpone
- Ingrediente pentru reteta de cheesecake cu agrise si mousse de mascarpone
– pentru blat
120 de grame de biscuiti
50 de grame de nuca
50 de grame de unt
o lingurita de cacao
o lingura de zahar
o jumatate de lingurita de esenta de rom
– pentru crema:
500 de grame de crema de branza
200 de grame de smantana acra
75 de grame de zahar
2 oua
3-4 linguri de agrise uscate
un praf de sare
o lingura de amidon
o lingurita de esenta de vanilie
– pentru mousse de mascarpone cu ciocolata:
100 de grame de frisca
70 de grame de mascarpone
30 de grame de ciocolata
– pentru coulis de zmeura:
75 de grame de zmeura
o lingurita de zahar
- Mod de preparare reteta de cheesecake cu agrise si mousse de mascarpone
- Punem biscuitii si nuca in minitocator sau robot si ii faramitam avand grija sa ii lasam la o granulatie medie. Nu le macinam foarte tare.
- Peste acest amestec adaugam untul topit, cacaoa, zaharul si esenta de rom si amestecam bine.
- Vom obtine un aluat sfaramicios pe care il vom aseza intr-o tava rotunda de cm diametru si il vom apasa, cu ajutorul unui pahar sau a unei linguri ca sa il dispunem uniform ridicand putin si pe margini stratul de blat.
- Dam tava la rece, aprindem cuptorul si il incalzim la 180 de grade si ne apucam de pregatit compozitia de branza.
- Punem intr-un castron branza, scursa bine de zer, adaugam smantana, esenta, zaharul, sarea si amestecam.
- Separat batem bine ouale cu telul sau cu o furculita si le adaugam peste branza. Amestecam bine si apoi adaugam agreisele si amidonul pe care le incorporam in compozitia de branza.
- Scoatem tava cu blatul din frigider si dam tava la cuptor pentru zece minute dupa care o scoatem, turnam compozitia de branza, reducem temperatura la 160 de grade, punem tava inapoi in cuptor si lasam la copt timp de o ora. Dupa ce a trecut timpul de coacere, oprim cuptorul si mai lasam tava in aragaz, cu usa deschisa ca sa se raceasca lent. Daca doriti sa se lase putin pe mijloc, in ultimele zece minute ridicati temperatura la 180 de grade.
- Lasam tarta sa se raceasca lent, cel mai bine pana a doua zi cand o vom orna cu un mousse de mascarpone si ciocolata.
- Scoatem branza mascarpone din frigider si o lasam sa ajunga la temperatura camerei.
- Topim ciocolata pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde si lasam sa se raceasca putin dupa care adaugam o lingura de mascarpone in ciocolata, amestecam si apoi turnam compozitia peste mascarpone. Adaugam si frisca preparata ca aici.
- Omogenizam compozitia pana cand obtinem o crema omogena pe care o punem peste suprafata cheesecake-ului in forma de mici bilute, ajutandu-ne de un posh.
- Dam la rece cat pregatim coulis-ul de zmeura. Zdrobim zmeura presaram zaharul peste ea si punem intr-un vas la foc mic. Lasam sa fiarba doua-trei clocote. Dam de pe foc, lasam putin sa se raceasca si cu ajutorul unei site separam samburii de sirop obtinand astfel un coulis de zmeura pe care, odata racit il turnam peste cheescake.
- Ornam cu putina ciocolata rasa, o frunzulita de menta proaspata si cateva bobite de zmeura.
- Taiem felii si servim cu pofta! :)
Pofta buna sa aveti!
Daiana says
Mmmmm arata apetisant si racoritor!
La mousse ce facem cu 100 de grame de frisca?
Claudia V says
Ups! :) Am uitat sa scriu. Merci mult ca mi-ai atras atentia :)
Iuliana says
Si uite-asa am aflat ce deserturi faine au polonezii, ca nu stiam nimic despre bucataria lor! :)
Claudia V says
:) Sa stii ca nici eu pana acum. Noroc de Oana cu provocarea ei :)