Pe la noi au aparut, pe piata si prunele asa ca zilele trecute am testat si un gem de prune fara zahar, cu nuci si scortisoara. Si sincera sa fiu, din toate cele patru retete de gem si dulceata fara zahar pe care le-am incercat acum, acesta mi-a placut cel mai mult.
Nu mai e cazul sa specific ca se face la fel de usor folosind aceeasi metoda rapida ca si la celelalte gemuri, fapt ce a prins bine pe asa o vreme caniculara cand nu ii mai arde nimanui sa stea in preajma aragazului prea mult.
Pentru indulcirea si gelifierea gemului am folosit, ca si in celelate retete de gemuri, gelifiantul Green Sugar care este cu Stevia Rebaudiana, este fara calorii si cu un indice glicemic zero. Perfec daca vrei sa renunti la consumul de zahar, daca esti la dieta si vrei sa mai dai ceva kilograme jos, sau pur si simplu vrei sa mananci sanatos.
Daca doriti totusi sa faci reteta clasica de gem de prune, cea cu zahar, puteti sa vedeti cum se face dand click AICI.
Reteta de gem de prune fara zahar, cu nuci si scortisoara
- Ingrediente pentru reteta de gem de prune fara zahar, cu nuci si scortisoara
600 de grame de prune fara samburi
50 de grame de nuci tocate grosier
75-100 de ml apa (in functie de cat de coapte sunt prunele)
145 de grame de gelifiant Green Sugar
un sfert de lingurita de scortisoara pudra
- Mod de preparare pentru reteta de gem de prune fara zahar, cu nuci si scortisoara
- Punem intr-un vas de inox cu fund dublu prunele (fara samburi), adaugam nucile tocate grosier, scortisoara, apa si apoi gelifiantul de la Green Sugar.
- Amestecam bine toate ingredientele si lasam zece minute sa se ”imprieteneasca”.
- Punem vasul pe aragaz, la foc mediu si aducem la punctul de fierbere.
- Lasam sa fiarba timp de zece-cinsprezece minute, in functie de cat de zemoase au fost fructele si cand observam ca se leaga luam vasul de pe foc, punem compozitia de gem in borcane sterilizate inainte in cuptor, inchidem ermetic, le intoarcem cu capacul in jos, le acoperim cu o patura si le lasam sa se raceasca lent dupa care le putem transfera in camara.
Nota: din cantitatea de mai sus mi-au iesit 2 borcane de 400 de grame.
Update: Reteta de gem de prune, clasic, adica cu zahar o puteti gasi dand click AICI.
Spor la treaba sa aveti!
Iuliana says
Si mie mi se pare ca prunele merg de minune cu scortisoara. Delicioasa combinatie ai facut!
Claudia V says
Ma bucur ca iti place combinatia :)
Iuliana says
Vai dar ce bine arata! Mereu am facut gemurile si dulceturile clasic, n-am apelat la vreo reteta. Cred ca ar fi cazul sa schimb ideea. Desi nu prea am facut de prune, doar de mere, gutui sau caise, nu e prea tarziu.
Claudia V says
Da, poti incerca in varianta asta sa faci si gem de mere, gutui sau caise ;)