Tabbouleh este denumirea unei salate din cultura culinara araba care are ca ingrediente de baza patrunjelul si bulgurul la care se adauga si alte legume. Cum eu nu am avut bulgur am adaptat reţeta si l-am inlocuit cu amaranth care este tot o cereală mai exact o pseudocereala pentru ca nu contine gluten.
Amaranth-ul este de fapt un super aliment, bogat nutritiv, originar din zona Mexicului, se gaseste si la noi la magazinele naturiste si chiar daca nu are preturi accesibile, uneori mai merităm si noi un pic de rasfat culinar ;)
Reteta de tabbouleh de amaranth:
50 grame de amaranth
trei maini generoase de patrunjel tocat fin
trei rosii medii
un castravete mediu
o ceapa mică
o jumatate de ardei rosu
un catel de usturoi
zeama de la o jumatate de lamaie
o lingură, două de ulei de orez
cateva frunzulite de menta proaspat culeasa
o lingurita de otet, lamaie sau zer
sare după gust
- Mod de preparare tabbouleh de amaranth
- Amaranth-ul il punem cu o seara inainte la fermentat intr-un vas cu capac impreuna cu doua cani de apa si o lingurita de otet, lamaie sau zer.
- A doua zi il scurgem de apa si il punem la fiert in apă si o lingurita cu sare. Il lasam sa fiarba 30-40 de minute dupa care il scurgem de apa, il clatim si il lasam sa se raceasca.
- Intre timp adaugam intr-un caston patrunjelul si restul legumelor tocate marunt. Adaugam amaranth-ul, uleiul sarea si zeama de lamaie si amestecam totul foarte bine.
- Desi in mod normal se serveste alaturi de o lipie putem totusi să o servim fie ca fel principal alaturi de o felie de branza de capră fie ca si garnitura la un ficat facut la gratar, de exemplu :)
Pofta buna sa aveti!
[…] potrivit pentru prepararea budincilor dar se poate folosi si pentru ingrosarea supelor crema, in salate, etc. Si ce este mai important, nu are gluten, deci poate fi folosit si in retete pentru cei cu […]