Gem de prune cu nucă și zahăr puțin, 100% natural, pregătit la cuptor
Acum ceva ani în urmă am făcut un gem de prune cu nucă fără zahăr. Nu, nu un magiun, din cel fără zahăr de tot ci un gem de prune cu nucă dar cu un îndulcitor natural (ai aici rețeta). Anul acesta, răsfoind blogul în căutarea unei rețete, am dat peste aceasta și, cum prunii din grădină au fost foarte rodnici mi-am zis că nu ar strică să încerc și o rețetă clasică, ca să zic așa, de gem de prune cu nucă.
Zis și făcut. M-am apucat de cules prunele, le-am cântărit, le-am spălat și am trecut la treabă. A ieșit un gem tare gustos și aromat deși nu am pus niciun alt condiment în el. În anii din urmă am testat și cu aromă de scorțișoară. A fost bun dar parca tot așa îmi place mai mult, cu gustul lui natural de prună coaptă.
Pentru a face gemul de prune avem nevoie de 3 ingrediente: prune, zahar si nuca. Plus un strop de sare dacă punem nucă prăjită, ceea ce vă și recomand să faceți. Este mult mai gustoasă nucă dacă o prăjiți puțin înainte. are o altă aroma și textură. Dar se poate fără probleme și cu nucă neprăjită pentru că, o să vedeți, la final oricum mai dăm un clocot gemului cu tot cu nucă. Hai să vedem cum se face.
- 4 kilograme de prune (după ce am scos sâmburii au rămas aproximativ 3,700 kg)
- 1 kilogram de zahăr
- 200 grame de nucă
- opțional un sfert de linguriță cu sare pentru prăjit
Mod de preparare gem de prune cu nucă pregătit la cuptor
Iată cum am procedat. Am spălat prunele și apoi le-am scos sâmburii. Putem face asta presând pur și simplu pruna între degete sau ajutându-ne de un cuțit.
Dupa ce am desfăcut toate prunele în jumatate și le-am îndepărtat sâmburii le-am pus într-o oală încăpătoare. Am adăugat tot zahărul peste ele și am amestecat totul bine așa încât prunele să fie cuprinse de zahăr. Am pus capacul și am lăsat 3-4 ore deopare ca acesta să se topească. Puteți lăsa chiar și peste noapte. Zahărul trebuie să se topească și prunele să lase zeamă. Ale mele, așa cum observați au fost foarte coapte și au lăsat foarte multă zeamă.
După ce s-a format zeama am pus oala pe foc și am lăsat să se gătească la foc mediu până când a început să clocotească. Am lăsat să dea câteva clocote (10-15 minute) și am mai amestecat din când în când. Între timp am aprins cuptorul la temperatura medie (150-160 grade).
Ai aici rețeta video! Abonează-te și tu!
Am introdus oala cu gem în cuptor și am lăsat să se găteasca lent până când am observat că zeama a scăzut și gemul a început să se îngroașe. Puteți verifica foarte simplu dacă gemul s-a legat luând o lingură, două cu gem, o puneți pe o farfurie și o lăsați să se răceasca apoi observați dacă e format siropul. La mine a durat 2 ore ca să scadă și să se lege.
Avantajul gătitului la cuptor este faptul că nu mai trebuie să ai grija învartitului în gem ca nu cumva să se prindă de fundul vasului.
Cât timp gemul a stat în cuptor am prăjit ușor nuca într-o tigaie presărând puțină sare pentru a intensifica aroma și apoi am dat deoparte cojile care s-au format.
După ce vedem că gemul s-a legat am scos oala din cuptor și am pus-o iar pe ochiul de la aragaz. Am adăugat nuca rumenită. Am dat 2-3 clocote, amestecând ca să nu se prindă de fundul oalei și apoi, așa fierbinte cum e, am turnat gemul în borcane bine spălate și sterilizate.
Am inchis cu capacele, am întors borcanul invers și apoi am pus peste ele o paturică. Le-am lăsat să se răcească lent. Se pun apoi în cămară și se se savurează cu plăcere la iarnă. Dacă doriți un gem simplu, doar din prune, fără nucă, după ce scoateți oala din cuptor le puneți direct în borcane și procedați cum am explicat mai sus.
Să aveți spor la făcut gem de prune cu nucă!
Leave a Reply