Mucenici umpluti cu nuca. Mucenici moldovenesti umpluti. Mucenici moldovenesti insiropati. Mucenicii moldovenesti cand se fac. Mucenici moldovenesti pufosi cu miere. Mucenici moldovenesti pufosi de dulce pentru 9 martie. 40 de mucenici, macinici, bradosi sau sfintisori copti in forma de 8 din aluat de post .
Daca saptamana trecuta am scris reteta de mucenici moldovenesti de post pufosi si aromati – vezi aici – astazi voi mai publica inca o reteta, tot de mucenici moldovenesti insa, de data asta nu una traditionala ci reinterpretata.
Adica vom face mucenici umpluti cu nuca. In varianta de post, pentru că așa s-a nimerit, ca anul acesta 9 martie să cadă într-o zi de post. Evident că se pot face și cu aluat ”de frupt”, procedând exact la fel ca și tehnică. Apasa AICI ca sa vezi cum se face cei din aluat de cozonac.
Iti poti da seama doar din titlul retetei ca ies mai buni asa, umpluti decat simpli. Practic seama cu un cozonac de post in miniatura, ca sa fac o comparatie. Doar ca acestia mai sunt si putin insiropati dupa ce sunt copti. Ca, de altfel, orice fel de mucenici moldovenesti.
Reteta aceasta, ca si celelalte de cozonac si de muncenici pe care le gasesti pe blog sunt de fapt retetele mamei mele si asa face de ani de zile aluatul de cozonac. Am facut si un filmulet cu ea cand invartea mucenicii. Pe de o parte pentru mine ca sa am amintire dar ca sa vedeti cum se fac. E mai usor asa decat sa explic in cuvinte. Dar o sa gasiti mai jos si varianta printabil (cu text) unde explic pe larg, in cuvinte, modul de preparare.
Apasa pe poza ca sa vezi cum se fac si mucenicii umpluti cu nuca din aluat de cozonac!
Urmărește-mă și pe Facebook, Instagram, Youtube
Vino și tu în grupul de Facebook Lecturi și Arome
– apasă aici pentru înscriere
- 700 grame de faina alba de grau tip 000
- 300 ml apa carbogazoasa
- 100 ml de suc de portocale
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- 80 grame de zahar
- 2 plicuri de zahar vanilat
- o lingurita de sare
- o lingurita de praf de copt
- 40 grame de drojdie
- coaja rasa de la o portocala
- o lingura de esenta de vanilie
- 30o ml apa
- 100 grame de zahar
- coaja de la o portocala
- 200 grame de nuca
- 2 linguri de miere
- 0 lingura de ulei
- 250 grame de nuca
- 20 grame de cacao
- o lingura de esenta de rom
- 100 grame de zahar
- 100 ml apa
Mod de preparare pentru reteta de mucenici umpluti cu nuca de post
- Pentru a face aluatul de mucenici umpluti cu nuca, de post, procedati ca in reteta de mucenici moldovenesti de post – vezi aici.
- Cat creste aluatul facem nuca amestecam nuca macinata, cu zaharul esenta si apa pana cand obtinem o compozitie de consistenta unei paste.
- Dupa ce aluatul a dospit il impartim in bucati egale, de marinea unui pumn sau mai mici daca dorim ca mucenicii sa iasa mai micuti.
- Luam o bucata de aluat si o intindem cu ajutorul sucitorului, asa cum se vede in imaginea de mai sus, apoi punem om lingura de nuca pe ea si o intindem.
- Rulam bucata de aluat asa cum se vede in filmulet si ii dam forma cifrei 8.
NU uita sa te abonezi la canalul de Youtube
și, pentru a fi la curent cu ultimele retete video activeaza notificarile (click pe clopotel)
- Procedam la fel cu toate bucatile de aluat pregatite si le punem pe rand in tava in care am pus in prealabil hartie de copt.
- Mai lasam mucenici pusi in tava sa creasca iar, asezand tava la loc caldut pentru un sfert de ora.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Ungem cu putin ulei si dam la cuptor pentru 30 de minute dupa care ii scoatem si ii lasam la racit.
- Intre timp facem si siropul astfel: fierbem apa cu zaharul si coaja de la portocala cat sa se topeasca zaharul si sa capete aroma siropul. Aproximativ 5 minute. Lasam la racit.
- Dupa ce mucenicii si siropul s-au racit suficient, ajungand la temperatura camerei, ii trecem rapid prin acesta, ii asezam pe un platou si ii ungem cu ajutorul unei pensule cu putina miere dupa care presaram din belsug nuca macinata.
- Evident, ca mancam cu mare pofta. Doar o singura data pe an facem mucenici moldovenesti, nu? :)
Pofta buna la mucenici umpluti cu nuca, de post!
Vezi mai jos si cum se fierb mucenicii muntenesti in sirop aromat
Roman Mari says
Senzationali! Deliciosi! Sunt foarte gustosi mai ales cand sunt calzi! Multumesc pentru reteta!
Claudia V says
Ma bucur ca ti-au placut, Mari! Sa va fie de bine! :)
Cristina Dragomir says
arata delicios dar mie sigur nu imi ies. Nu mi-au iesit nici aia simpli anul trecut :D. Mai bine cumpar de la patiserie unul si imi fac pofta si gata.
Claudia V says
Ei vezi… nu te stiu asa negativista, Cristina! Nu ti-au iesit anul trecut dar iti pot iesi anul acesta ;) Nu ai de unde sa stii. Important e sa incerc si sa fii tenace :p