Imi place sa calatoresc, sa cunosc culturi si civilizatii de pe alte meleaguri. Cum insa, din pacate, fizic acest lucru nu prea este posibil deocamdata, evadez din spatiul stramt al micului meu orasel de provincie, calatorind virtual. Asa ca, atunci cand Oana si Diana, de la Savori Urbane, mi-au propus sa ma alatur proiectului lor culinar intitula “The Food Conection – O calatorie gurmanda in jurul lumii” nu am mai stat pe gandul si am acceptat. Sub aceasta deviza, in fiecare luna, 24 de bloggeri culinari deschid usile si camarile bucatariilor din toata lumea, aleg ingediente traditionale si gatesc cu ele mancaruri specifice acelor locuri.
Va recomand sa urmariti acest proiect si blogurile implicate in el ca sa descoperim impreuna culturi si gastronomii de pe alte meleaguri: americane, europene, arabe, asiatice si sa ne bucuram de preparatele locale chiar la noi in bucatarie.
Gazda acestei prime luni a provocarii nu este nimeni alta decat Andrea (andie.ro), pasionata nu numai de gatit ci si de fotografia culinara, care va gazdui luna aceasta prima colectie de retete pregatite de ceilalti bloggeri culinari implicati in acest proiect. Tema acestei prime luni este bucataria germana asa ca, daca va plac mancarurile nemtesti, daca vreti sa aflati mai multe despre specificul acesteia sau daca vreti sa gatiti si voi ceva specific acestei bucatarii puteti sa rasfoiti galeria cu retete pe care o veti gasi pe site la ea sub numele de “Retete germane – The Food Collection”.
Buuun, si acum sa revin la subiectul de azi, adica la reteta pe care am ales-o pentru aceasta provocare si care este specifica bucatariei germane. Stim cu totii, cred, ca atunci cand spunem bucataria germana ne gandim, involuntar, la cartofi, varza, carnati si bere. Desi aceste ingrediente sunt intr-adevar foarte folosite in bucataria germana, sa nu uitam de retete precum cele ale celebrului tort “Padurea Neagra”, a taieteilor “Spatzle”, a celebrului snitel sau a diferitelor retete de paine artizanala.
Dupa ce am petrecut ore bune pe net ca sa descopar virtual bucataria germana si am fost tentata de multe dintre retetele gasite, m-am oprit pana la urma la o reteta simpla, rapida, si gustoasa care are ca ingredient principal leguma nationala, cartoful: Kartoffelpuffer. Adica niste cartofi nemtesti cum i-am denumit eu pentru ca nu am gasit corespondent in limba romana. Englezi il traduc cu “Potato Pancakes” insa daca as fi tradus din engleza ar fi insemnat sa spun “pancakes din cartofi”, ceea ce nu ar fi prea departe de adevar.
Reteta de baza de Kartoffelpuffer are ca ingrediente cartofi, ou, faina, iar cartoful poate fi folosit atat crud cat si fiert in prealabil. Eu am preferat varianta in care cartoful este fiert deja in ideea ca aceasta reteta simpla este perfecta a fi pusa in practica pentru a folosi resturile de cartofi fierti ramasi de la o zi la alta. Adica o reteta economica, rapida si gustoasa la care putem apela oricand. Voi puteti sa o incercati si in varianta in care cartofii sunt cruzi, mod de preparare specific bucatariei Bavareze. Pur si simplu ii dati pe razatoare inainte de a forma “chiftelutele”, ca sa le zic totusi cumva mai pe romaneste.
Kartoffelpuffer se servesc fie avand alaturi o salata mixta de sezon, fie, in varianta dulce, cu un sos de mere sau gem de afine. Eu am facut varianta sarata permitandu-mi sa pun si putin parmezan in compozitie si am servit chiftelutele un pic mai… greceste, adica cu un sos din iaurt grecesc cu castraveti si usturoi, adica un sos tzatziki. Chiar daca nu e un mod de servire specific bucatariei germane, eu pur si simplu asa am simtit nevoia sa le mananc. Voi puteti sa incercati orice garnitura alaturi. La urma urmei, imaginatia si gusturile sunt singurele limite ;)
Si daca cercetati cu atentie si alte bucatarii din Europa si/sau Europa de est veti gasi aceasta reteta cu mici variatii cam peste tot. Chiar si la noi, in Bucovina se gatesc cartofii dupa o reteta de acelasi tip ca si cea de Kartoffelpuffer, cunoscuta insa sub denumirea de tocinei moldovenesti, varianta in care se folosest cartofii cruzi.
Reteta de Kartoffelpuffer, sau un altfel de tocinei moldovenesti
- Ingrediente pentru reteta de Kartoffelpuffer, sau un altfel de tocinei moldovenesti
trei cartofi mari, fierti ( aproximativ 400 de grame)
un ou
o lingura de faina
o jumatate de ceapa
o lingura de parmezan ras (optional)
sare, piper dupa gust
trei linguri de ulei pentru prajit
- Mod de preparare Kartoffelpuffer, sau un altfel de tocinei moldovenesti
- Sfaramam cartofii cu ajutorul unei furculite transformandu-i intr-un piure nu prea fin. Daca dorim, ii putem chiar si rade pe razatoarea mica.
- Taiem ceapa cat mai mic posibil si batem bine oul.
- Amestecam piureul de cartofi cu ceapa si parmezanul, adaugam sare si piper dupa gust, dupa care punem oul si faina si amestecam bine compozitia.
- Formam bile din acest aluat fie cu ajutorul unei linguri fie pur si simplu cu mainile dupa care le aplatizam putin (procedam ca atunci cand facem chiftelute) si le punem pe rand in tigaia in care am incins in prealabil ulei.
- Prajim chiftelutele astfel formate pe o parte dupa care le intoarcem si pe partea cealalta. Dupa ce le-am intors le mai presam putin cu ajutorul unei linguri de lemn pentru a le aplatiza mai mult si le lasam sa se prajeasca.
- Procedam la fel cu fiecare dintre chiftelutele astfel formate pana cand terminam totul de prajit.
- Le servim calde alaturi de o salata sau de un sos cu iaurt.
Pofta buna sa aveti!
Food Design says
O bunatate, sunt convinsa, dar am exclus cartoful din alimentatie. Foarte rar mai gatesc, doar pt sotz. Mi s-a facut acum dor de ei, din cauza ta! :)))
Claudia V says
Ah… imi pare rau… desi ma bucur :)))
Mie nu prea imi plac cartofii daca daca tot am gatit nemteste musai sa fie ceva cu cartofi ;)
inchirieri microbuze says
arata atat de bine si abia astept sa vad daca sunt la fel de gustoase precum par!
Claudia V says
:) Te asigur ca sunt buni :)
Diana says
In Bucovina , acesti tocinei se fac din cartof crud , ras si-s mai mult desert decat starter . Mie-mi plac oricum , oricand si oriunde , cartof sa fie :)
Claudia V says
In reteta originala de Kartoffelpuffer se folosesc cartofii cruzi care se rad, exact ca si in cea de tocinei bucovineni :)
Stiam de la sotul meu care e de prin partea locului ca e varianta sarata ca si la Kartoffelpuffer.
El ma tot batea la cap sa fac tocinei si eu tot refuzam si acum… i-am servit fara sa vreau tocinei nemtesti :))))
O sa incerc si varianta de desert. Nu vad de ce sa nu fie buna. Am vazut ca in varianta ducle nemtii ii mananca alaturi de un sos de mere. :)
Diana says
Duminica frumoasa si calduroasa !
Claudia V says
Multumesc, Diana!
La fel si tie! :)
Diana says
Si eu iti multumesc !
cristinatoth says
Hmm, apetisanti cartofii tai!!!
Claudia V says
Multumesc, Cristina :)
Iuliana says
Si eu fac ceva asemanator, cu cartofi rasi si ou batut, dar fara faina si ceapa. Noi o numim pur si simplu omleta cu cartofi, dar cred ca putina ceapa i-ar da un gust mai bun, iar facuta asa gen chiftelute mici, ar fi numai bune si de luat la pachet. Nahh…eu am ce am cu pachetul pt job, asta e unul dintre primele lucruri la care ma gandesc cand vad o reteta noua :)) Deci, merci de idee!
Claudia V says
Cu placere!. Ei, probabil ca varianta asta e un upgrade la omleta cu cartofi :))) Neaparat sa incerci si varianta cu ceapa. Ii da un gust tare bun. Si da, pentru luat la job sunt perfecte ;)
Diana says
Eiii, ce bunatate! Bunica mea facea ceva asemanator si stiu ca imi placeau tare mult. Faina si prezentarea ;)
Claudia V says
:) Multumesc, Diana .
Da, sunt surprizator de bune. Desi sunt din Moldova nu am mancat pana acum nici tocinei si nici Kartoffelpuffer :))
Noroc cu Oana si Diana ca asa priin bucataria mea trec retete si mancaruri pe care altfel nu le-as fi descoperit :)
SAVORI URBANE says
Ce buni sunt acesti Kartoffelpuffer! Foarte buna idee ai avut! Foarte frumoasa prezentarea si foarte gustoasa reteta.
Claudia V says
Da, chiar ca sunt neasteptat de buni :)
Imi plac retetele simple si rapide si asta am cautat si in bucataria germana si uite ca am gasit. Si nu una ci mai multe asa ca daca mai am timp o sa mai fac si altele.