E ceva vreme de cand reteta asta sta in sertarul virtual al blogului. Am tot vrut sa v-o dau dar nu mi-au placut pozele pe care le aveam facute pentru ea. Cum noi in post facem mai des reteta am facut poze aproape de fiecare data cand am copt si cozonacul. Acum, in sfarsit, mi-a placut ce am reusit sa pozez asa ca, desi ne apropiem de sfarsitul postului si poate ca toata lumea incepe deja sa se gandeasca la pasca traditionala sau la friptura de miel, eu o sa va propun o reteta de post.
Fie ea de post, sau vegana, va spun sincer ca, la cat de bun a iesit cozonacul ma bate gandul sa folosesc reteta de aluat si pentru a face traditionala pasca. Cateva oua in minus nu pot decat sa usureze digestia, stiut fiind ca aluatul de cozonac nu este unul care ar trebui consumat prea des.
Reteta de cozonac de post cu nuca nu este greu de facut si seamana, mai ales la modul de preparare, cu cea pe care o stiti deja de la cozonacul cu nuca scrisa deja pe site. Dar sa nu mai lungim vorba si sa vedem cum se face acest delicios cozonac de post cu nuca.
Reteta de cozonac de post cu nuca
- Ingediente pentru reteta de cozonac de post cu nuca
– pentru aluat:
1 kg de faina alba tip 654 (plus faina pentru masa de lucru)
400 ml de apa carbogazoasa
150 de grame de zahar
25 de grame de drojdie
1 plic de praf de copt
zeama de la o lamaie
zeama de la o portocala
2 plicuri de zahar vanilat
100 de grame de ulei
o lingurita rasa de turmeric
un praf de sare
– pentru umplutura:
300 de grame de nuca
100 de grame de zahar
doua-trei linguri de cacao
esenta de rom
1 lingura de praf de copt
50 de grame de faina
un pahar de apa
- Mod de preparare pentru reteta de cozonac de post cu nuca
- Amestecam intr-un castron apa, sucul de la portocala si de la lamaie, zaharul, zaharul vanilat, turmericul, 100 grame de ulei si drojdia sfaramata si le omogenizam bine cu ajutorul unui tel sau mixer pana cand se topeste zaharul.
- Cernem faina intr-un vas mai mare in care mai apoi vom framanta aluatul. Adaugam sarea si praful de copt, amestecam totul bine si facem in mijloc o adancitura, ca un crater, indepartand faina catre marginile vasului.
- In aceasta adancitura turnam compozitia de apa, zahar si ulei obtinuta mai devreme si incepem sa incorporam cu ajutorul unei linguri de lemn sau spatule, faina de pe margini.
- Cand aceasta este incorporata si am obtinut un aluat compact incepem sa framantam aluatul cu ajutorul mainilor turnand din cand in cand si restul de ulei (50 de grame).
- Cand am terminat de framantat aluatul acoperim vasul cu un prosop curat si il asezam la dospit, la loc caldut pana cand acesta isi dubleaza volumul.
- Cat timp sta aluatul la dospit pregatim umplutura din nuca amestecand nuca cu zaharul, cacaoa, apa, praful de copt, faina si apa. Obtinem in final un fel de crema de nuca pe care o vom folosi la umplut.
- Odata timpul de dospire trecut, dupa ce aluatul a crescut in volum, ne apucam sa formam cozonacii
- Incepem prin a incalzi cuptorul si pregati doua tavi mari de cozonac (de 36/13 cm) sau patru mai mici (de 30/11) folosind hartie de copt.
- Impartim aluatul in doua jumatati si nuca in patru parti egale. Luam o jumatate de aluat si il impartim la randul lui in doua. Presaram faina pe masa de lucru si intindem, cu ajutorul sucitorului, fiecare bucata de aluat in parte si le ungem cu crema de nuca. Rulam fiecare foaie si apoi le impletim una cu cealalta formand astfel cozonacul pe care il vom pune in tava pregatita in prealabil.
- Procedam la fel si cu cealalta parte de aluat ramasa dupa care lasam iarasi la crescut, in tava asezate la loc caldut si ferit de curent, cozonacii astfel formati pentru inca o jumatate de ora dupa care dam tavile la cuptor, la foc mediu, timp de 40 – 45 de minute. Nota: Puteti unge cu putin ulei suprafata cozonacului inainte de a-l pune la cuptor.
- Cand observam ca incep sa se rumeneasca facem testul cu scobitoarea si cand sunt gata ii scoatem din cuptor si ii lasam la racit.
- Din cantitatile de mai sus ies doi cozonaci de cate un kilogram fiecare. Daca aveti tavi mai mici vor iesi mai multi cozonaci.
Pofta buna sa aveti!
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o distribuiti pe retelele sociale si sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos. Multumesc!
Alexandra Vasilică says
Rețeta este absolut delicioasă,nu mă așteptam la așa rezultat fain.
Felicitări pentru rețetă!
Claudia Vasilache says
Multumesc! Ma bucur ca v-a placut rezultatul final :)
marinela says
A ieșit super bun
Claudia V says
Super! Ma bucur ca a iesit bun si ca iti place :)
Nu ai facut si o poza? Daca da, poti sa mi-o trimiti pe mail sau prin mesaj pe Facebook si eu o voi incarca aici, sub reteta :)
Irina says
Arata senzational! Felicitari!
Claudia V says
Multumesc, Irina! :)