Gorgonzola, branza fermentata moale, obtinuta din lapte de vaca si inobilata cu mucegai albastru – Penicilinum Gorgonzola- este una dintre cele mai cunoscute branzeturi italiene. Ea poarta numele regiunii italiene in care “s-a nascut” si este acum faimoasa in toata lumea. Apreciata pentru gustul sau puternic, picant-intepator si pentru consistenta ei cremoasa care o face potrivita pentru prepararea unor sosuri delicioase, Gorgonzola poate fi folosita in diferite combinatii: cu paste, pizza, fripturi de vita sau pui. Poate insa sa fie consumata ca atare, fie ca desert, alaturi de alte branzeturi si fructe fie in combinatii de salate de legume.
Buuun, acum ca stim ceva teorie, sa trecem la practica. :) Desi ideea de a manca branza cu mucegai nu prea imi suradea, nu puteam sa nu o testez totusi. Asa ca, acum, de Anul Nou am inclus-o in meniu. Caci ce meniu special de Revelion ar fi fost fara niste exotice fructe de mare (cum ar fi creveti sau midii) si ceva branzeturi speciale ( Brie, Camembert, Mozzarella sau … Gorgonzola).
Sincera sa fiu, gustata asa simplu, ca atare, Gorgonzola nu prea mi-a placut. Gustul si aroma sa prea puternice nu au prea fost pe gustul meu dar mi-am zis ca ar trebui sa ii mai dau o sansa si in combinatii “gatite”. Asa ca, inspirata de reteta de rulouri din bacon cu smochine caramelizate si Camembert, am zis ca merita sa incerc o combinatie de acest gen dar de data asta de prune uscate si Gorgonzola.
Ei bine, de data asta, am fost placut suprinza de gustul acestei asocieri. Dulceata prunelor a mai diminuat din puternica aroma a Gorgonzolei iar bacon-ul rumenit la cuptor i-a dat combinatiei un plus de savoare.
Este un aperitiv foarte simplu de facut, elegant ca si prezentare si cu un gust deosebit, ceea ce il face perfect pentru un meniu festiv, al unei zile de sarbatoare. Incercati reteta cu prima ocazie si va asigur ca o sa va placa chiar daca nu sunteti mari fani ai branzei Gorgonzola.
Reteta de rulouri aperitiv cu bacon, prune uscate si Gorgonzola
- Ingrediente rulouri aperitiv cu bacon, prune uscate si Gorgonzola
7 felii de bacon
7 prune uscate
o felie de gorgonzola
- Mod de preparare rulouri aperitiv cu bacon, prune uscate si Gorgonzola
- Aprindem cuptorul la 190 de grade si punem hartie de copt intr-o tava
- Despicam prunele uscate in doua desfacandu-le putin
- Punem in mijloc o bucatica mica de branza Gorgonzola
- Inchidem pruna la loc
- Infasuram pruna in felia de bacon
- Prindem cu o scobitoare
- Procedam la fel cu toate cele sapte felii de bacon
- Punem rulourile pe hartie de copt din tava
- Dam tava la cuptor pentru aproximativ 15 minute
- Cand baconul incepe sa se rumeneasca scoatem rulourile din cuptor si le servim, ca si aperitiv, cat sunt calde inca.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Baconul imi place, prunele uscate imi plac, gorgonzola o ador, iar suma lor trebuie sa fie o nebunie de texturi si arome!
Claudia V says
Sunt! Si daca zic eu asta, care nu sunt mare fan Gorgonzola poti sa iti dai seama cam cat de bune sunt! ;)
Simona says
Arată foarte bine! Sunt convinsă că sunt foarte bune!
Claudia V says
Multumesc, Simona!
Sunt deosebite. Trebuie incercate! :)