La noi in casa e deja un obicei format ca in vinerile de peste an, cele din afara perioadelor de post, sa avem un meniul vegan. Asa ca in aceste zile la mare cautare sunt ciupercile pentru ca sunt satioase, se gatesc usor, sunt pline de proteine si…se gasesc tot timpul anului.
Reteta de astazi, de ciuperci umplute de post este o reteta simpla si usor de facut iar faptul ca se pregateste la cuptor este si foarte sanatoasa. Ca sa nu mai zic ca este si o reteta rapida. Trebuie doar sa spalam ciupercutele, sa le curatam, taiem, umplem, adaugam cateva condimente si apoi asteptam cuptorul sa isi faca treaba :)
Reteta de ciuperci umplute de post
- Ingrediente ciuperci umplute de post
750 grame de ciuperci
doua maini de masline negre
doua linguri de ulei
sase linguri de suc de rosii
o jumatate de lingurita de turmeric
o jumatate de lingurita de lemongrass
o mana de patrunjel verde
un sfert de lingurita de sare
un varf de cutit de piper
- Mod de preparare ciuperci umplute de post
- Spalam ciupercile, indepartam coditele si le tocam marunt.
- Tocam si maslinele cat mai marunt si le amestecam cu coditele de la ciuperci.
- Punem peste ele condimentele, turmeric, lemongrass, sare, piper si amestecam bine.
- Amestecam uleiul cu bulionul si le punem intr-un vas de yena
- Asezam palariutele de la ciuperci in tava si pe fiecare dintre ele punem o mica cantitate din coditele taiate amestecate cu masline si condimente.
- Presaram pe fiecare dintre ele putin patrunjel tocat marunt
- Dam vasul la cuptor, la foc mediu pentru un sfert de ora, maxim 20 de minute, verificand din cand in cand ca sa nu scada prea tare sosul. Eventual, daca sucul de rosii nu este chiar asa de lichid puteti sa mai adaugati putina apa inainte de a pune ciupercutele la cuptor.
- Servin calde ca si fel pricipal sau a si garnitura
Pofta buna sa aveti!
Valentina says
Eu nu am inteles daca acel amestec, de ulei cu bullion, trebuie pus in tava pur si simplu sau in ciupercute impreuna cu umplutura? Si inca ceva, as putea adauga la umplutura ceapa si usturoi, sau trebuie calite in prealabil pt a putea fi omogene ca gust cu celelalte ingrediente la sfarsit? Multumesc!
Claudia V says
Da, exact cum am scris, se pune uleiul cu bulionul in vas inainte de a pune ciupercutele. Am numerotat pasii tocmai in ideea ca daca sunt respectati se intelege bine cum se face reteta.
In ce priveste ceapa si usturoiul, ai putea sa incerci sa le adaugi crude. Cred ca in 20 de minute se gatesc. Usturoiul cel putin sigur se va gati. Ideea e sa tai si ceapa cat mai mic.
Daca nu ai probleme de sanatate poti sa le calesti in prealabil.
Totul depinde de gusturile tale, in rest poti experimenta orice, dupa parerea mea :)
mikaela says
Cat de mult imi plac,la cuptor (prajeala nu prea obisnuiesc ),frigarui,umplute,gratinate,nici nu mai conteaza.Sanatoase ,satioase,grozav de bune.Poate printre cele mai bune mancaruri de post.
Claudia V says
Frigarui? Interesant :) Cum le faci?Sa fac si eu :)
mikaela says
Si ele se pot face in multe feluri,depinde de gusturi si inventivitatea fiecaruia.
Simplu ,legumele taiate bucati aproximativ egale se stropesc cu suc de lamaie,se acopera cu un dressing (din ierburi tocate marunt, mirodenii,ardei iute tocat marunt,sare,piper si ulei),se lasa la frigider ~1 h,apoi se insira pe bête,se aseaza pe gratarul uns si incins,intorcandu-le din cand in cand,,sa nu se arda ;cand le intoarcem le ungem cu sucul lasat cat au stat la rece.Se tin in cuptor ~15 min.
mikaela says
Legume-ardei rosu,galben,verde,porumb,dovlecel,ceapa,vanata…ce se poate monta pe bête de frigarui ,dupa preferinte.
mikaela says
Si am uitat ceva- usturoiul zdrobit la dressing,e important in cazul asta precum sarea si pierul.
Claudia V says
Multumesc pentru reteta, Mikaela :)
Sa stii ca o sa o incerc si eu neaparat pt ca pare foarte interesanta :)
mikaela says
Cu placere,ma bucur.Merita incercata si varianta frigarui(de post).Sunt bune pentru cei care iubesc vegetalele.
Iuliana says
O bunatate! Si ce bine arata :)
Claudia V says
Multumesc! Sa stii ca sunt tare bune ;)