Problema se pune in a nu exagera cu acest consum deoarece, din pacate multe dintre produsele semipreparate din zilele noastre au un continut foarte mare de sare si prin consumul acestora zilnic cantitatea totala de sare ingerata creste periculos.
In plus sarea de masa, pe care o gasim in mod obisnuit pe mesele noastre este una rafinata si care are in continut aditivi. Este folosita cel mai des la gatit datorita texturii fine si preciziei cu care aceasta poate fi masurata. Se extrage din depozitele existente in minele de sare dar din pacate este departe de a mai fi aceeasi sare naturala.
Compozitia sarii in stare naturala este de 84% clorura de sodiu si 16% saruri si minerale care se gasesc in natura. Insa sarea rafinata, folosita cel mai des la gatit contine 98% clorura de sodiu si este lipsita de orice urma de minerale deoarece acestea sunt indepartate in procesul de rafinare. Restul de 2% este reprezentat de aditivi chimici adaugati cum ar fi aluminocilicatul de sodiu (E 544) sau fosfatul de calciu si carbonatul de magneziu. Sarea de masa mai contine si iodura de potasiu, iodura de sodiu sau iodat de sodiu, substante adaugate cu scopul de a reduce incidenta deficientei de iod in randul populatiei. Pentru stabilizarea iodului se mai adauga si dextroza, care nu este altceva decat un zahar.
Exista insa si alternative mai sanatoase pentru a inlocui aceasta sare pe care o folosim in mod obisnuit la gatit. Un exemplu ar fi sarea de mare care se obtine printr-un proces de evaporare a apei marilor sau oceanelor si nu contine aditivi iar in functie de locul din care provine contine diferite urme de minerale care de obicei nu se gasesc si in sarea de mina.
In functie de locul de provenienta exista diferite tipuri de sare de mare, cu diferite culori si texturi:
– din Franţa provine un tip de sare cu o aromă aparte şi o culoare gri, numita „Fleur de Sel”;
-in India se gaseste o sare de culoare neagră care are aromă de sulf;
– datorita unei argile de culoare rosiatica specifice locului, numita Alaea, sarea hawaiana are o culoare roz si un continut mare de fier. Este folosita in mod traditional de catre populatia din Hawai in ceremonii religioase si ritualuri de vindecare;
– Sarea celtică se obtine prin evaporarea apei sarate cu ajutorul unor metode traditionale celtice drept pentru care este mai scumpa decat sarea de mare obisnuita. Are o culoare usor mov spre gri, culoare care ii este data de argila din regiunea Frantei de unde provine;
– Sale marino, sau sarea de mare italiana este este o sare bogată în iod, fluor, magneziu şi potasiu si este obtinuta din apele mării Mediterane prin folosirea unor metode traditionale de evaporare naturala. Datorita faptului ca este foarte fina se foloseste la salate si sosuri;
– Sarea de Himalaia este o sare pura, extrasă din munţii Himalaiei. Fiind foarte putin procesata si extrasa prin procedee manuale, nu are in compoziţie metale grele sau toxine. Continutul ei este de 85% clorura de sodiu si restul de 15 procente conţine urme de la 84 de minerale existente candva in marile preistorice;
– Sarea Kosher este o sare cu granule mari obtinuta dintr-o saramura cu ajutorul unui proces de evaporare a apei. Nu contine aditivi si este mai putin densa decat sarea de masa. Fiind un pic mai sarata decat sarea de masa se foloseste la gatit pentru ca se dizolva foarte bine si astfel savoarea ei patrunde bine in mancare.
Voi ce alte tipuri de sare cunoasteti?
Nota: Acest articol participa la provocarea “Povestea ingredientelor” lansata de Daiana si Cosmin. Mai multe articole despre acest subiect veti putea gasi pe blog la Andra, organizatoarea paradei de luna aceasta.
Oana says
Eu de curand am inceput sa folosesc sare de Himalaia, iar pe cea obisnuita nu o mai cumpar deloc :)
Claudia V says
Eu folosesc sare de mina de la noi ;)