• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

February 6, 2014 · 11 Comments

Tipuri de sare

Practic & Util

Spune si altora!
       

sare

sursa foto: guardianlv.com

Problema se pune in a nu exagera cu acest consum deoarece, din pacate multe dintre produsele semipreparate din zilele noastre au un continut foarte mare de sare si prin consumul acestora zilnic cantitatea totala de sare ingerata creste periculos.

In plus sarea de masa, pe care o gasim in mod obisnuit pe mesele noastre este una rafinata si care are in continut aditivi. Este folosita cel mai des la gatit datorita texturii fine si preciziei cu care aceasta poate fi masurata. Se extrage din depozitele existente in minele de sare dar din pacate este departe de a mai fi aceeasi sare naturala.

Compozitia sarii in stare naturala este de 84% clorura de sodiu si 16% saruri si minerale care se gasesc in natura. Insa sarea rafinata, folosita cel mai des la gatit contine 98% clorura de sodiu si este lipsita de orice urma de minerale deoarece acestea sunt indepartate in procesul de rafinare. Restul de 2% este reprezentat de aditivi chimici adaugati cum ar fi aluminocilicatul de sodiu (E 544) sau fosfatul de calciu si carbonatul de magneziu. Sarea de masa mai contine si iodura de potasiu, iodura de sodiu sau iodat de sodiu, substante adaugate cu scopul de a reduce incidenta deficientei de iod in randul populatiei. Pentru stabilizarea iodului se mai adauga si dextroza, care nu este altceva decat un zahar.

Exista insa si alternative mai sanatoase pentru a inlocui aceasta sare pe care o folosim in mod obisnuit la gatit. Un exemplu ar fi sarea de mare care se obtine printr-un proces de evaporare a apei marilor sau oceanelor si nu contine aditivi iar in functie de locul din care provine contine diferite urme de minerale care de obicei nu se gasesc si in sarea de mina.

In functie de locul de provenienta exista diferite tipuri de sare de mare, cu diferite culori si texturi:

– din Franţa provine un tip de sare cu o aromă aparte şi o culoare gri, numita „Fleur de Sel”;

-in India se gaseste o sare de culoare neagră care are aromă de sulf;

– datorita unei argile de culoare rosiatica specifice locului, numita Alaea, sarea hawaiana are o culoare roz si un continut mare de fier. Este folosita in mod traditional de catre populatia din Hawai in ceremonii religioase si ritualuri de vindecare;

– Sarea celtică se obtine prin evaporarea apei sarate cu ajutorul unor metode traditionale celtice drept pentru care este mai scumpa decat sarea de mare obisnuita. Are o culoare usor mov spre gri, culoare care ii este data de argila din regiunea Frantei de unde provine;

– Sale marino, sau sarea de mare italiana este este o sare bogată în iod, fluor, magneziu şi potasiu si este obtinuta din apele mării Mediterane prin folosirea unor metode traditionale de evaporare naturala. Datorita faptului ca este foarte fina se foloseste la salate si sosuri;

– Sarea de Himalaia este o sare pura, extrasă din munţii Himalaiei. Fiind foarte putin procesata si extrasa prin procedee manuale, nu are in compoziţie metale grele sau toxine. Continutul ei este de 85% clorura de sodiu si restul de 15 procente conţine urme de la 84 de minerale existente candva in marile preistorice;

– Sarea Kosher este o sare cu granule mari obtinuta dintr-o saramura cu ajutorul unui proces de evaporare a apei. Nu contine aditivi si este mai putin densa decat sarea de masa. Fiind un pic mai sarata decat sarea de masa se foloseste la gatit pentru ca se dizolva foarte bine si astfel savoarea ei patrunde bine in mancare.

Voi ce alte tipuri de sare cunoasteti?

Nota: Acest articol participa la provocarea “Povestea ingredientelor” lansata de Daiana si Cosmin. Mai multe articole despre acest subiect veti putea gasi pe blog la Andra, organizatoarea paradei de luna aceasta.


Spune si altora!
       
 
      
« Mango Lassi (iaurt cu mango si turmeric)
Orez cu praz si rodie »

Comments

  1. Oana says

    February 6, 2014 at 7:49 am

    Eu de curand am inceput sa folosesc sare de Himalaia, iar pe cea obisnuita nu o mai cumpar deloc :)

    Reply
    • Claudia V says

      February 6, 2014 at 10:35 am

      Eu folosesc sare de mina de la noi ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Pasta de gogosari pentru iarna (cu video) - Lecturi si Arome says:
    August 20, 2021 at 5:38 pm

    […] Cand am terminat de maruntit toti gogosarii adaugam in pasta obtinuta sarea. […]

    Reply
  2. Zarzavat pentru ciorbe (la borcan) - Lecturi si Arome says:
    July 26, 2019 at 4:59 pm

    […] o legatura de frunze de telina o legatura de frunze de patrunjel minim trei linguri si jumatate de sare mare pentru muraturi, […]

    Reply
  3. Pui în sos Gorgonzola | Selgros Cauta Pasiunea says:
    May 6, 2018 at 5:55 pm

    […] o jumătate de linguriță de sare […]

    Reply
  4. Placa de sare pentru gatit, un nou trend in bucatarie - Lecturi si Arome says:
    May 15, 2017 at 10:09 am

    […] hai să vedem mai întâi pe scurt, ce este sarea de Himalaya. Este un tip de sare extrasă de la poalele celor mai înalți munți din lume și care are o culoare roz. Zăcămintele se […]

    Reply
  5. Pasta de gogosari pentru iarna - Lecturi si Arome says:
    September 28, 2016 at 1:28 pm

    […] am terminat de maruntit toti gogosarii adaugam in pasta obtinuta sarea. NOTA: La 1,5 kg de gogosari cantariti dupa ce am scos cotorul si semintele am pus 1 lingurita de […]

    Reply
  6. Zarzavat pentru ciorbe (la borcan) - fara conservant - Lecturi si Arome says:
    July 2, 2016 at 1:35 pm

    […] o legatura de frunze de telina o legatura de frunze de patrunjel minim trei linguri si jumatate de sare mare pentru muraturi, […]

    Reply
  7. Chec cu sfecla, banane si ciocolata - Lecturi si Arome says:
    March 30, 2016 at 7:45 pm

    […] vanilat) 2 oua 100 grame de unt 50 grame nuca macinata 200 grame faina jumatate de lingurita de sare un plic praf de copt o lingura de ulei pentru uns tava – pentru toping: 50 grame de ciocolata […]

    Reply
  8. Aperitiv cu carne tocata si oua de prepelita | Lecturi si Arome says:
    June 11, 2014 at 4:20 am

    […] o jumatate de lingurita cu sare […]

    Reply
  9. Povestea ingredientelor: sarea - Menta & Rozmarin says:
    February 20, 2014 at 10:29 am

    […] – Claudia @ Lecturi si arome – despre tipuri de sare […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

February 2014
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
« Jan   Mar »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316