Stiti deja ca luna asta va voi arata mai multe retete cu specific asiatic. Pe de o parte asta se datoreaza faptului ca am fost invitata sa particip la campania lansata de Oana si Diana pe site-ul lor, “Savori Urbane“, intitulata sugestiv “Savori Urbane prezinta “Shan’shi – The Asian Connection”. Campania isi propune sa sa testeze apetitul publicului roman pentru mancarea “exotica”, promovand in acelasi timp si gama de produse asiatice marca Shan’shi, care se pot gasi in marile supermarketuri cum sunt Cora, Auchan, MegaImage, etc.
Daca saptamana trecuta am pregatit pentru aceasta campanie niste frigarui de pui in sos din lapte de cocos (reteta aici), acum m-am gandit sa fac o reteta cu carne de porc. Desi am incercat “sa imi fac temele” informandu-ma despre cum se gateste asiatic folosind carnea de porc, pana la urma tot la o reteta “fusion” am ajuns. Asta pentru ca am dorit ceva mai dietetic in sensul ca sa fie inabusit si nu prajit.
Sper sa va placa si voua aceasta combinatie care seamana putin cu autohtonul gulas de porc, combinatie insa cu naut, cunoscut la noi mai mult pentru folosirea lui in retete specifice lumii arabe, cum este hummusul. Si, ca si cum nu ar fi fost suficient, la sfarsit am folosit si o mana de paste, inspirata fiind de o reteta specifica bucatariei italiane, numita “pasta e fagioli“, adica pasta cu fasole.
Iar in ce priveste influenta asiatica, pentru aceasta mancare de naut cu carne de porc am folosit patru dintre ingredientele marca Shan’Shi primite spre testare in cadrul campaniei despre care v-am vorbit la inceput: lapte de cocos, paste prefierte pentru wok, condimente pentru wok si sos de soia.
Sper sa va placa ideea mea si sa testati reteta. Si nu uitati sa faceti si o poza pentru a o pune la rubrica “Retete testate de voi” ;) Sa gatim, deci!
Reteta de mancare de naut cu carne de porc in stil asiatic
- Ingrediente pentru reteta de mancare de naut cu carne de porc in stil asiatic
500 de grame de carne de porc pentru gulas
doua cepe rosii
patru catei de usturoi
200 de grame de rosii cherry galbene
100 de grame de ardei gras galben
doua linguri de ulei
o lingura de sos de soia
o lingura de sos de peste
doua linguri de lapte de cocos
o jumatate de lingurita de condimente pentru wok
50 de grame de paste prefierte pentru wok
50 de grame de apa sau supa de legume (trei-patru linguri)
o conserva de naut boabe de 400 de grame
- Mod de preparare reteta de naut cu carne de porc in stil asiatic
- Spalam bine carnea de porc si o taiem bucati mai mici, in asa fel incat sa fie echilibrate ca si dimensiune. Unei retete asiatice ii este specific si faptul ca bucatile de carne sunt de mici dimensiuni, facand astfel usor de folosit betisoarele.
- Curatam si taiem marunt ceapa si usturoiul.
- Daca folosim rosii proaspete le spalam si le taiem bucati. La fel procedam si cu ardeiul. Eu am folosit atat rosiile cat si ardeiul congelate.
- Scurgem nautul de zeama din conserva si il clatim.
- Incingem tigaia (eu am folosit wok-ul) si adaugam uleiul. Cand acesta s-a incalzit punem ceapa si usturoiul, lasam un minut sa se rumeneasca, amestecand continuu dupa care adaugam apa sau zeama de oase si lasam sa fiarba aproximativ doua-trei minute.
- Adaugam in tigaie si carnea de porc si o lasam sa se gateasca impreuna cu ceapa si usturoiul amestecand in ele in asa fel incat carnea sa se patrunda pe toate partile.
- Cand carnea s-a schimbat culoarea adaugam rosiile, ardeiul, laptele de cocos, sosul e soia si condimentele pentru wok. Amestecam bine, punem capacul si lasam sa fiarba la foc moderat.
- Dupa aproximativ o jumatate de ora adaugam si nautul din conserva care este deja prefiert si nu mai are nevoie de fierbere multa. Amestecam bine nautul cu carnea si restul legumelor si lasam sa fiarba in continuare
- Verificam din cand in cand carnea si zeama sa nu scada. Daca a scazut prea tare si carnea nu incepe sa se gateasca mai adaugam apa/ zeama de carne. La mine nu a fost cazul. Depinde insa si de calitatea carnii de porc.
- Spre final, cand observam ca s-a gatit carnea de porc adaugam in tigaie (wok) o mana de paste prefierte, speciale pentru wok, paste care se gatesc rapid. Amestecam bine si lasam sa fiarba 3-4 minute dupa care vom oprim focul. Pastele vor absorbi si surplusul de lichid iar mancarea de naut cu carne de porc va arata in final asa cum o vedeti in poze, fara zeama.
- Servim calda ajutati sau nu de betisoarele asiatice. Depinde de indemanarea si rabdarea pe care o avem ;)
Pofta buna sa aveti!
Si sa nu uit sa va spun ca puteti si voi castiga un set complet de ingrediente Shan’shi (un wok si setul aferent de ustensile, adica exact ce am primit si eu pentru testare in campanie) daca va inscrieti lasand un comentariu pe pagina oficiala a campaniei de la Savori Urbane
Pofta buna sa aveti si succes la concurs!
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos si sa o distribuiti pe retetele sociale. Multumesc!
Jorjette C says
Si nautul face parte din preferintele mele, mai ales ca se gateste foarte usor. Imi place cand il pun la inmuita de cu seara si pe la o bucata il aud cum se umfla :) Prima data a fost mai amuzant, cand nu stiam ce se aude.
Iuliana says
Ce rereta faina ai facut tu aici! Arata foarte bine :)