Despre importanta includerii in dieta noastra zilnica a acizilor grasi Omega-3 si Omega-6 cred ca nu este prima data cand auziti. Acestia sunt niste acizi grasi polinesaturati cunoscuti si sub denumirea prescurtata de “PUFA”. Acidul gras esential Omega-3 ajuta la reducerea inflamatiilor in timp ce Omega-6 contribuie la cresterea acestora. Drept urmare, o dieta echilibrata presupune ca aceasta sa aiba in ea inclusa de 2 pana la 4 ori mai putini acizi grasi Omega-6 decat Omega-3. Cu toate acestea alimentatia noastra este de cele mai multe ori deficitara in ceea ce priveste acidul esential Omega-3, de aici rezultand diferite stari inflamatorii din organism. Insa aceasta balanta dintre cei doi acizi grasi, dezechilibrata datorita alimentatiei poate fi reechilibrata prin consumul suplimentar de Omega-3.
Acizii grasi esentiali ne protejeaza de efectele pe care le au boli ca hipertensiunea, slabirea sistemului imunitar sau inflamatiile cronice din organism, studii numeroase demonstrand faptul ca acizii grasi Omega-3 au un rol important in scaderea colesterolului, prevenirea infundarii arterelor, care reprezinta principala cauza a infarctului, atacului cerebral sau trombozei. Ei sunt de asemenea importanti in dezvoltarea creierului si a vederii la copii.
Deoarece organismul nostru nu poate produce Omega-3, acest acid gras il putem asimila daca in alimentatia noastra introducem alimente precum pestele, si in special uleiul de peste sau uleiul de in care se extrage, asa cum ne indica si numele din semintele plantei cunoscuta sub denumirea latina de Linum usitatissimun, L. adica de… in. Acesta este un ulei care contine atat acizii grasi Omega-3 si Omega-6 ambii atat de necesari pentru sanatatea organismului nostru. De asemenea, in compozitia uleiului de in mai intra si acidul alfa-linoleic (ALA) pe care organismul il converteste in acid eicosapentaenoic (EPA) si decosahexaenoic (DHA), acizi grasi pe care il gasim si in uleiul de peste.
Unii cercetatori sustin in lucrarile lor stiintifice, ca un consum de ulei de in ar avea aceleasi beneficii, aceleasi rezultate, ca si consumul de ulei de peste. Altii in schimb sustin contrariul afirmand ca organismul uman nu este atat de eficient in transformarea acidului alfa linoleic in EPA si DHA.
Parerile sunt deci impartite in privinta acestui subiect. Unele studii clinice au aratat ca introducerea in alimentatie a uleiului de in ar avea o serie de beneficii cum ar fi scaderea colesterolului, reducerea incidentei aparitiei bolilor de inima, scaderea tensiunii, prevenirea aparitiei unor forme de cancer etc. Insa sunt studii care la randul lor le contrazic pe primele.
Indiferent insa de concluziile contradictorii la care au ajuns cercetatorii, cert este un singur lucru: in alimentatia noastra trebuie sa gasim mereu un echilibru. Trebuie sa incercam pe cat posibil sa introducem in meniul nostru zilnic atat produse de origine animala, carne, peste, lactate cat si pe cele de origine vegetala, legume, fructe sau seminte, fiecare avand un rol si un rost in alimentatia noastra zilnica.
Surse: EDU, GlobalGourmet
Leave a Reply