Chec din albusuri si nuca. Reteta rapida și usor de facut, perfecta pentru reciclat albusurile ramase de la diferite alte preparate. Chec din albusuri cu nuca.
Cu siguranta vi s-a intamplat si voua de multe ori sa pregatiti o maioneza sau un desert la care sa trebuiasca sa folositi doar galbenusurile si sa ramaneti cu multe albusuri pe care sa nu stiti la ce sa le folositi. Asa ca m-am gandit sa va dau eu o sugestie. Sa le transformati intr-un chec din albusuri si nuca, o reteta simpla si usor de facut.
Il puteti face marmorat, adaugam putina cacao sau simplu, intr-o singura culoare. Va si la fel de bun. De asemenea puteti sa il aromatizati folosind diferite arome, de migdale sau rom ori sa folositi coaja de portocala macinata, transformata deja in condiment sau rasa pe loc, dar si de lamaie. Depinde de gusturile si imaginatia voastra.
Eu o sa va dau reteta pentru un chec fara cacao, sa-i zicem asa, de baza, dar, asa cum vedeti intr-una din poze, acum ceva timp am facut si cu putina cacao in el. Data viitoare cand voi mai face o sa pun mai multa cacao si chiar voi incerca sa fac unul si tot cu cacao. Mari diferente nu sunt.
Trebuie doar sa tineti cont sa scadeti din cantitatea de faina pe cea de cacao insa nu in procent de 1/1. Cacaoa nu are accesi densitate precum faina si, in consecinta vom adauga ceva mai putina in compozitie.
- 5 albusuri
- 115 grame de zahar
- 130 grame de faina
- 85 grame de nuca nuca macinata mare
- 5 grame de praf copt
- o lingurita esenta de vanilie
- coaja rasa de lamaie sau portocale
Mod de preparare reteta de chec din albusuri si nuca
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava de chec. Eu am folosit o tava din silicon care nu a mai necesitat ungere si tapetare cu faina.
- Batem foarte bine albusurile pana cand stau ferme in castron.
- Adaugam treptat zaharul continuand sa batem bine albusurile
- Cernem faina si o amestecam cu praful de copt
- Dupa ce am terminat de incorporat zaharul incepem sa adaugam faina si nuca macinata omogenizand compozitia
Mai jos poti vedea si cum se face un chec din albusuri dar fara nuca!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
- Adaugam si esenta si/sau coaja rasa de portocala sau lamaie
- Dam la cuptor pentru aproximativ 45 de minute. Facem testul cu scobitoarea si cand este gata oprim cuptorul si mai lasam cateva minute checul in cuptorul cu usa deschisa dupa care il putem scoate, lasa la racit, taia felii si savura.
Pofta buna sa aveti!
Alexandra says
N-a crescut. Nu stiu unde am gresit. Albusuri la temperatura camerei, zahar incorporat bine…cuptor preincalzit. :(
Claudia Vasilache says
Poate au fost albusurile vechi si nu s-au batut bine si atunci nu a avut putere sa creasca…
vavaly says
de obicei de sarbatori imi raman multe albusuri si nu prea fac nimic cu ele. e f buna ideea. ce inseamna sa fie cineva mai curajos si sa te si inspire :)
Claudia V says
Oricand la datorie! :)
Ma bucur ca am putut fi de ajutor ;)
mikaela says
Checuri,blaturi din albusuri am tot facut,cu nuca,mac,nuca de cocos…Insa ideea de a pune deasupra putin aluat colorat chiar imi place,da foarte bine ;in plus,cacaoa completeaza gustul bun de bezea si nuca.
Claudia V says
:) Ma bucur ca iti place ideea mea, Mihaela :)
E intr-adevar o reteta pe care poate multi o stiu deja. Insa sunt si incepatori in ale gatitului carora m-am gandit ca o sa le prinda bine sugestia. ;)
Acum, si cu informatiile de la tine vor avea cu ce sa isi ocupe timpul in bucatarie ;)
Iuliana says
Inca un desert pe care nu la-m facut niciodata! Eu de obicei din albusurile ramase fac bezele sau pricomigdale :) Ia sa incerc si un chec cu coaja de portocala! ;)
Claudia V says
Eu nu am facut niciodata pricomigdale :) Si uite asa ne inspiram una de la alta :)
Cu albusuri si coaja de portocala….mmm… buna si aromata idee ;)