Astazi am o surpriza pentru voi. Nu este vorba de o reteta si nici despre recenzia la o carte ci despre un stil de viata sanatos. Vom sta de vorba cu Silvia Ghergut (rozisme.com) despre stilul de viata vegetarian, despre ce presupune acesta si vom afla raspunsul la controversata intebare : “cat costa sa ai un stil de viata vegetarian?“.
Imi doresc ca acest interviu sa fie primul dintr-o serie de interviuri care sa aiba ca subiect un stil de viata sanatos. Am inceput cu Silvia pentru ca voi deja o cunoasteti un pic adica stiti cum gateste inca de luna trecuta cand am avut placerea sa gazduiesc primul guest post de pe site, cel in care va prezentam tortul raw cu capsuri si afine.
1. Silvia, hai sa o luam cu inceputul adica de ce ai ales acest mod de a te hrani. De ce ai ales sa fii vegetariana?
Aveam o stare de sanatate relativ buna, in sensul ca din cand in cand ma supara cate ceva minor sau cate o raceala- pentru mine sanatatea era lipsa bolii. Intr-o zi insa mi-am cumparat un juicer cu ax melcat (care preseaza fructele/legumele nu le stoarce prin centrifugare/taiere) si cautand retete de sucuri, am citit pe cateva bloguri despre starea de sanatate/ vitalitate pe care o promitea un regim de viata raw-vegan.
Mentionez ca pana atunci nu stiam NIMIC despre ce inseamna a fi vegetarian insa a doua zi am hotarat sa incerc sa vad cum ma simt numai cu legume crude si nuci/ seminte. Prima mea zi a fost cu brocoli crud la pranz, mancat simplu si cu o punga de mix de seminte/ nuci crude- nehidratate din pacate. Nu as recomanda nimanui sa inceapa atat de brusc dar eu asa am simtit si m-am simtit bine. Am hotarat sa nu imi impun nimic, sa nu imi interzic eventuale pofte care m-ar fi chinuit. Am pornit cu optimism si veselie si asa sunt si acum, pentru ca eu cred foarte mult in semnele pe care ti le da propriul corp. Cand pofteam ceva ma opream si ma intrebam cat de tare imi doresc cu adevarat si daca asa era, ascultam si serveam. Asa am descoperit ca multe erau pofte legate de amintiri din copilarie sau de lipsuri afective.
2. Totusi, a fi vegetarian a fost doar un prim pas pentru ca ai mai facut inca unul catre un regim, sa ii zicem mai sever de viata (in ochii unora), acela de a fi raw-vegan. De ce ai simtit nevoie sa mergi mai departe?
Cred ca asa a fost sa fie: daca dadeam peste bloguri ovolactovegetariene care ar fi promis aceleasi lucruri probabil asta as fi facut intai. Am rezonat cu teoria conform careia trebuie sa aducem in corp alimente care sa alcalinizeze si prin gatire, transformam legumele in zaharuri si ele devin acide. Nu stiam nimic despre nutritie si m-au coplesit informatiile. Am decis sa fac pasul si sa mai investighez apoi. Si acum citesc continuu carti de nutritie care confirma sau infirma teoriile. Sunt mereu pregatita sa-mi rastorn toate cunostintele, acum nefiind vorba doar de mine si de sanatatea mea ci si de cea a fetitei mele.
3. Silvia, cum arata meniul tau dintr-o zi obisnuita?
Dimineata: apa plata calduta (800 ml) – cu lamaie sau fara, smoothie verde sau suc proaspat stors de legume. Apoi dupa 30 de minute, cereale integrale sau un amestec de hrisca incoltita, grau incoltit, nuci, fructe uscate, lasate la inmuiat peste noapte in lapte de susan/ migdale/ canepa/ nuci/ orez… indulcite cu fructe proaspete sau cu miere si aromate cu vanilie, scortisoara sau carob- ma rafat in fiecare zi.
La pranz: salata din verdeata (spanac, patrunjel cu rosii, legume de sezon, etc) si un pate din nuci cu legume uns pe painici de seminte si cereale incoltite. Beau multe bauturi fermentate: bors, rejuvelac, ceai de kombucha sau mai iau din cand in cand spirulina , chlorella.
Seara mananc fie niste legume taiate simplu cu un sos , fie fructe fie vreun desert raw delicios.
De cand s-a nascut cea mica si mai ales de cand sotul a devenit vegan, din proprie initiativa, am introdus mai multe mancaruri usor gatite (orez, naut, soia, lapte de soia, chiftelute rumenite in cuptor din ciuperci si soia sau linte… Pe pagina de facebook Rawzisme am documentat o saptamana cu mesele noastre si costurile aferente- se gasesc fotografiile in albumele foto de acolo). Pe perioada de iarna corpul mi-a cerut mai multe alimente gatite, insa de acum pana la toamna cred ca meniul meu va fi mult mai bogat in fructe si legume crude.
4. Toti din familia ta mananca asa sau doar tu?
Fetita si sotul meu mananca o data pe saptamana oua (de prepelita-fiica sau de gaina, de tara – sotul) si in alte doua zile cate o portie de branza de capra cruda facuta din lapte crud de capra, iaurt si /sau lapte de capra crud. Fetita a cerut alimentele acestea si dau ascultare corpului ei mic si inteligent. Insa niciodata nu a cerut carne (a vazut aceste alimente pe masa parintilor mei- cu care mancam in weekend)- nu am incercat sa le ascund, doar i-am explicat de ce eu nu mananc.
5. Cat de adevarata este afirmatia ca a fi vegetarian sau raw-vegan nu este pentru oricine. Totusi multe dintre ingredientele care intra in compozitia unui desert raw de exemplu sunt costisitoare. Ca sa nu mai vorbesc despre aparatura pe care ar trebui sa o detii in casa pentru a putea pregati unele preparata. Ai incercat vreodata sa tii evidenta si sa incerci sa afli cat costa sa mananci vegan pentru o saptamana de exemplu?
Da, pe pagina de Facebook Rawzisme exista 7 albume foto – fiecare zi a saptamanii e documentata separat: totalul saptamanii a fost de doar 210 ron si nu ne-am abtinut nici macar de la deserturi cu caju sau painici cu seminte facute la deshidrator. Cat despre aparatura nu este absolut obligatorie.
Eu am un blender de 700 w de la Philips si ma descurc foarte bine cu el: cu tot cu robot si rasnita am dat pe el 200 de lei cred. Am un storcator cu ax melcat dar se gaseste si o varianta manuala la 200 de lei a lui.
Deshidratorul este un moft mai ales pe timp de vara, cand putem folosi soarele ca sa incalzim, marinam, deshidratam preparatele. La inceput ne putem descurca foarte bine doar cu un cutit, o rasnita de 300 de w normala si o razatoare. In plus toate aceste cheltuieli initiale (pentru cine le poate sustine) iti aduc profit mai apoi, in primul rand sub forma sanatatii- nu iei niciodata pastile, nu mergi la doctori, ai multa energie si esti mult mai eficient, gandesti mai limpede: toate aceste lucruri se pot traduce destul de usor in sume importante economisite.
6. Din cate am inteles de la tine citesti mult si te informezi mereu pentru a fi la curent cu sutele de informatii din acest domeniu atat de controversat totusi. Spune-mi, te rog, crezi ca toti ar trebui sa alegem aceasta cale, cea de raw-vegan pentru a fi sanatosi sau mai degraba crezi in teoria conform careia suntem diferiti la nivel metabolic si deci ar trebui sa avem o alimentatie potrivita tipului nostru de metabolism?
Fiecare are propriul drum. Unii pot rezona cu acest mod de a se hrani, altii nu. Cred ca primesti o informatie, doar atunci cand esti pregatit pentru ea. E bine sa fim preocupati de hrana insa nu e singura preocupare: daca efortul de a o produce, cumpara, prepara este mai mare decat beneficiile si daca nu mancam cu bucurie ce preparam, daca nu ne place cu adevarat, nu merita. Mie mi-au placut din prima preparatele raw-vegane- cum au avut si participantii de la atelierul sustinut in luna martie, surpriza sa constate pe pielea lor- sunt foarte bune la gust, indestulatoare si unele iti pot da confortul mancarii gatite cu care esti obisnuit.
Dupa ce am inceput sa citesc am dat peste Studiul China- Colin Campbell, o carte ce releva foarte clar , cu argumente stiintifice de neegalat legatura intre un consum ridicat de proteine animale si hrana procesata industrial si bolile abundentei (cancer, boli de inima, probleme cu articulatiile, obezitate …) De atunci am mai dat peste multe carti, argumente de aceasta natura care sa confirme insa nici unul care sa infirme cu seriozitate si studii sustinute peste ani, faptul ca nutritia vegana echilibrata este cea mai buna alegere pentru sanatate. Mai mult, au intervenit motivele etice (cruzimea impotriva animalelor) si faptul ca ma simt implinita si din punct de vedere spiritual- sunt angrenata in prezent, nu mai caut mereu acel CEVA, am pofta de viata si ma bucur de lucrurile marunte ca niciodata pana acum.
7. Care este desertul tau raw preferat? Ne poti spune si reteta?
Imi plac toate in egala masura. Insa voi alege unul care m-a „dat pe spate” de la prima degustare si care se poate pregati de Pasti: cozonacul cu mac. Este reteta Oliviei Steer, pe care am gasit-o si in cartea ei „Dulciuri de Poveste” insotita de un basm minunat. Eu am adaptat reteta, pentru ca mereu mi-a placut rahatul- inainte sa stiu desigur din ce e facut si cat de nociv este zaharul- asa ca am adaugat kiwi taiat cubulete, insa in locul lui se pot pune fructe de padure, catina, banana.
Strat alb sau coca:
200 gr caju
1 lingura ulei de cocos
2 linguri de miere
1 lingura de extract de vanilie ( eu am pus din toamna 2 pastai de vanilie intr-un borcan si am turnat deasupra palinca sau vodca)
Strat negru sau umplutura:
120 gr mac
80 gr canepa-( optional) se poate inlocui sau omite
10 curmale hidratate si facute pasta
coaja rasa de la o portocala
Mod de preparare: Caju-ul se rasneste faina, se amesteca bine cu restul ingredientelor pentru coca. Aluatul lipicios se intinde pe o foaie de copt cu ajutorul unui sucitor(deasupra mai punem o foaie de copt pentru a nu se lipi). Rasnim apoi macul iar le blender combinam cu restul ingredientelor, daca nu avem blender, putem zdrobi curmalele hidratate peste noapte cu furculita si amestecam manual ca si la coca. Intindem peste coca in mod egal toata compozitia. Presaram si bucatele de kiwi, insa nu prea multe. Rulam, dam la rece pentru jumatate de ora si taiem felii.
8. Silvia, in incheiere as vrea sa ne spui si cum arata meniul vostru de Pasti :)
Cu cea mai mare placere! Meniul nostru va contine: pasca raw vegan cu branză fermentata de caju, cozonac cu ciocolata si inca un sortiment de cozonac cu mac, drob vegan cu soia, sarmale facute la slow cooker, legume taiate bastonase cu pesto de leurda, busuioc, spanac sau cu pate de alge, salate, fructe.
Multumim Silvia pentru ca ai impartasit cu noi din secretele unui stil de viata vegetarian si te mai asteptam si cu alte retete si sfaturi specifice regimului vegetarian si raw vegan.
vavaly says
desi stam faptul ca ai acest blog, nu ajunsesem inca pe el. datorita Iulianei (Petala noastra calatoare) am ajuns in sfarsit aici si ma bucur.
chiar zilele acestea caut sa intocmesc un meniu fara ingrediente animale pentru sotul meu (si implicit si petru noi) iar informatile din interviul asta vin la fix. voi lua la studiat si meniul despre care se vorbeste in interviu:).
multumesc si mult succes draga Claudia.
PS: cand ai timp pentru toate?
Claudia V says
:) Cand am timp? Nu stiu, sincer. Insa stii si tu ca daca iti place ce faci timpul se dilata :)
Pe site am diferite retete, si vegetariene si cu carne, pe toate gusturile. Si asta pentru ca mie imi place sa diversific si sunt curioasa in ce priveste mancarea :)